La Plataforma No Tribut Metropolità aplega santcugatencs i santcugatenques que s’oposen al pagament d’aquest impost i que impulsa accions de protesta per reclamar la supressió del tribut. Es va crear el 2019. Entre altres, va aconseguir portar al ple la creació d’una Taula de Diàleg sobre el Tribut Metropolità, que ja s'ha tancat amb un document d'al·legacions que l'Ajuntament ha de presentar a l'Àrea Metropolitana. Unes al·legacions que, segons denuncia el grup, no recullen les seves reivindicacions.
En parlem amb una de les seves portaveus, Mireia Sanjuan.
Com neix la Plataforma No Tribut Metropolità?
Tot va comença per la inquietud i preocupació de diferents veïns. Van començar a arribar cartes de pagament i ningú havia explicat de què eren. No tenien informació. Em vaig posar en contacte amb plataformes de municipis com Cerdanyola i Barberà i la setmana següent ja vam omplir el Casal de Mira-sol, per explicar què era el tribut.
Quina va ser la reacció dels veïns?
Va haver-hi un malestar molt gran. A Mira-sol, per exemple, molta gent va rebre la carta de pagament de 150 o 250 euros sense cap més informació. I alguns ni la van rebre. A més hi ha molta gent gran, que no tenien cap mena d’informació.
Quina és la reivindicació de la plataforma?
És única: no al tribut. És injust, il·legal i inequitatiu. Hem consultat diferents advocats i ens ho han confirmat. A nivell jurídic s’han presentat milers de demandes. Alguns ajuntaments també han demandat l’Àrea Metropolitana. No estem a favor ni del càlcul ni del tribut.
Quins passos vau anar fent?
Vam començar a fer assemblees i trobades amb veïns. També ens vam afegir a la plataforma unificada dels 18 municipis de la segona corona i vam contactar amb advocats. Vam emprendre accions i enviar queixes a l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Però va arribar la pandèmia i vam haver d’aturar l’activitat, tot i que vam seguir treballant i estudiant a fons el tribut.
"A Sant Cugat es paga més que a altres municipis"
S’ha esgrimit que el càlcul del tribut perjudica alguns municipis.
A Sant Cugat es paga més que a altres municipis. El tribut té en compte el valor cadastral i aquí és molt més alt que a altres llocs. Per tant, un propietari d’un pis de 100 metres quadrats a Sant Cugat pagarà molt més que un de Castellbisbal. Mateix pis i mateixes condicions, paguem més. Això no vol dir que un propietari de Sant Cugat tingui més diners. Moltes persones que ens donen suport van comprar el seu habitatge fa 30 o 40 anys, quan Sant Cugat no era el que és avui. Per què un ciutadà de Sant Cugat ha de pagar més?
Els serveis, per això, s’han de pagar a través d’impostos.
Abans del 2018, l’AMB deia que els municipis de la segona corona estarien exempts de pagament fins que no s’arribés a una equivalència en el transport públic i desplaçar-se dins la mateixa corona fos igual. I al desembre de 2018 van decidir implantar el tribut metropolità amb l’excusa que passàvem a ser zona 1. Però no és real. Anar a Terrassa hauria de ser una zona i no ho és. A més, han deixat fora de la zona 1 als billets de pensionistes o de col·lectius vulnerables. No és la zona 1 realment. Però ens cobren l’impost.
En la situació actual de crisi, heu demanat bonificacions.
Ara, el pagament del tribut afecta més per la situació de crisi. Per exemple, no té sentit que l’Ajuntament injecti diners a empreses i comerços que serviran per pagar el tribut. No tindria més sentit anul·lar-lo o que el pagués directament l’Ajuntament? I els comerços que han tancat, hauran de pagar el tribut metropolità? Són preguntes que hem fet al govern i no ens han respost. A més, han augmentat un 5% l’impost, quan l’IPC ho ha fet al voltant d’un 1%.
"El govern no ha tingut interès en fer res per reduir l’impacte del tribut metropolità"
Al setembre es va crear la Taula de Diàleg del Tribut Metropolità a l’Ajuntament de Sant Cugat, una petició vostre. Quin era l’objectiu?
Que el govern de Sant Cugat escoltés les demandes de la ciutadania. Però tenim la percepció que ha sigut una cortina de fum, una imatge política per fer la foto. No han ofert cap solució. No ens deixen dialogar ni el que diem no queda recollit a cap acta. Totes les al·legacions que presentem, ens diuen que no es poden fer. El govern no ha tingut interès en fer res per reduir l’impacte del tribut metropolità. ERC, per exemple, no ha vingut a cap reunió.
Què s’ha fet a la Taula?
El govern municipal ens va dir que enviaria una carta de queixa a l’AMB i una altra carta sol·licitant les auditories de les inversions fetes a Sant Cugat. Diuen que ho han enviat, però hem demanat una còpia de l’entrada en registre i no ens la volen donar. Sospitem que ni s’ha enviat. Trobem a faltar més implicació per part de l’Ajuntament. Ens han fet perdre el temps.
El tribut, però, depèn de l’Àrea Metropolitana. Quina és la vostra demanda a l’Ajuntament?
Mentrestant no es pugui parar, que pal·liessin tots els efectes econòmics amb bonificacions o tarifació social, especialment per la població més vulnerable. Per l’altra, que l’Ajuntament es fes càrrec dels 4,2 milions que els santcugatencs paguen amb el tribut metropolità. Però no tenen cap interès. Per l’última reunió de la Taula, ens van voler convocar amb tres hores d’antelació.
El Ple Municipal es va comprometre a demanar una auditoria de les inversions realitzades per l’AMB a Sant Cugat. Vosaltres denuncieu que el tribut serveix per pagar sous.
Creiem que sí. L’AMB és un organisme que decideixen ells qui forma part del Consell i els càrrecs de confiança decideixen els impostos que paga la ciutadania; i no els vota ningú. Per això vam demanar una auditoria per saber les inversions de l’AMB a Sant Cugat.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.