L'impost de les plusvàlues a Sant Cugat augmentarà del 29 al 30% l'any 2019. A més, es crearà una nova taxa per gravar els pisos buits. Són dos dels compromisos que ERC-MES ha demanat al govern del PDeCAT-Demòcrates per tal d'abstenir-se a les Ordenances Fiscals i permetre la seva aprovació. Així, el Ple Municipal d'aquest 17 de desembre ha aprovat les taxes i impostos per l'any vinent a la ciutat, amb els vots a favor de PDeCAT-Demòcrates, PSC i el regidor no adscrit Xavier Cortés i les abstencions d'ERC-MES i CUP-PC. PP, Ciutadans i ICV-EUiA hi han votat en contra.
D'altra banda, el govern municipal ha retirat de l'ordre del dia la proposta de pressupostos pel 2019, ja que no tenia el suport garantit per poder-los aprovar. En aquest sentit, l'alcaldessa de Sant Cugat, Carmela Fortuny, ha anunciat que obrirà una "ronda immediata" de contactes amb l'oposició per tal de poder tirar endavant els comptes municipals en un ple extraordinari el més aviat possible. El regidor d'Economia, Carles Brugarolas, havia recordat que la no aprovació dels pressupostos impediria tirar endavant les inversions de 2019.
Tant l'increment de la plusvàlua com la nova taxa per pisos buits no estan contemplades en les ordenances aprovades per raons "tècniques", però el govern s'ha compromès a buscar la via per incorporar-ho el més aviat possible, així com d'latres modificacions que sorgeixin d'acords polítics per tirar endavant el pressupost.
L'impost sobre l'increment de valor dels terrenys de naturalesa urbana (plusvàlues) grava l'increment de valor que ha experimentat un terreny durant el temps que una persona ha estat propietària d'un pis, local o qualsevol immoble de naturalesa urbana. L'impost s'ha de pagar quan aquesta persona ven l'immoble i si hi ha un guany del valor. Pel que fa a la taxa de pisos buits, concretament es gravarà la inspecció que es farà per comprovar que realment estiguin buits, tot i que encara s'ha d'acabar de definir com es gestionarà la nova taxa.
La negociació
La proposta d'Ordenances del govern del PDeCAT-Demòcrates mantenia la congelació dels principals impostos, com l'IBI, i establia petites noves bonificacions en qüestions mediambientals o en obres. En no tenir majoria absoluta, el govern ha estat negociant fins l'últim moment amb grups de l'oposició per tal d'estudiar canvis que fessin decantar el vot d'algun grup. "El cost per la ciutat de no tenir pressupostos seria superior al cost que podria tenir introduir algunes modificacions en el pressupost i les ordenances", ha argumentat el regidor d'Economia, Carles Brugarolas.
Finalment, s'ha arribat a un acord amb ERC-MES i el govern ha assumit dues de les seves demandes: incrementar l'impost de plusvàlues i crear una nova taxa pels pisos buits. Ferran Villaseñor, d'ERC-MES, ha explicat que l'acord preveu noves subvencions i bonificacions que es veuran en els pressupostos i que era necessari augmentar els ingressos amb aquestes dues mesures. "No es pot pujar l'IBI perquè hi haurà un nou tribut metropolità i la pressió fiscal pujaria massa. La nostra proposta era l'augment de les plusvàlues, hem de treure els diners d'algun lloc".
"Nosaltres vam presentar una formulació de pressupostos que pensàvem que era la calia, però per aconseguir els acords hem posat coses sobre la taula que nosaltres crèiem que no hi havien de ser, com la pujada de les plusvàlues", ha volgut deixar clar el regidor d'Economia.
"Són unes bones ordenances"
La CUP-PC ha estat dubtant fins a l'últim moment sobre el seu vot en les ordenances i, finalment, ha optat per l'abstenció, fet que ha permès aprovar-les, ja que considerava que presentava millores respecte a les d'anys anteriors. Tot i això, el regidor Ignasi Bea ha insistit en la necessitat d'augmentar els ingressos per poder destinar més diners a fer habitatge protegit de lloguer, que ho considera la principal necessitat de la ciutat. "La pujada de l'IBI podria ser un euro i mig al mes, que serien més de dos milions d'euros per l'Ajuntament", ha explicat.
"Hi donarem suport perquè són unes bones ordenances", ha afirmat de bon començament el regidor socialista Pere Soler. Tot i això, ha proposat algunes millores com més bonificacions en matèria d'eficiència energètica i energia neta o per comerços amb un interès rellevant.
Per la seva banda, el regidor no adscrit i membre d'Units per Avançar, Xavier Cortés, ha justificat el seu vot a favor perquè les ordenances de 2019 milloren les de l'any anterior.
Rebuig de PP, Cs i ICV-EUiA
Des de Ciutadans han insistit que la seva proposta passa per la rebaixa d'un 5% en l'IBI i una altra disminució de l'Impost sobre construccions i obres. Dues propostes que no accepta l'equip de govern i que, per tant, han dut al partit taronja al vot negatiu. "Els diners han d'estar a mans dels ciutadans, som la ciuta ciutat que més grava en IBI i els serveis que reben els ciutadans no estan ni molt menys a l'altura", ha resumit el regidor Sergio Blázquez.
El regidor d'ICV-EUiA, Ramon Gutiérrez, també ha lamentat que el govern no hagi acceptat cap de les seves propostes i ha explicat que no poden donar un vot de confiança al govern, aprovant un document i confiant que s'introduiran canvis més endavant: "Tenim l'experiència de molts acords i mocions aprovades que després el govern no ha complert".
El portaveu popular, Álvaro Benejam, ha justificat el seu vot negatiu igualment per la negativa del govern d'incorporar les seves al·legacions, entre altres les bonificacions de l'IBI per famílies amb persones amb discapacitat al seu càrrec o per famílies nombroses.