El Barcelona Innovation Valley Alliance (BIVA), el pacte impulsat per l'Ajuntament de Sant Cugat i Sant Cugat Empresarial amb empreses i institucions per situar la ciutat com un referent econòmic i innovador, ha començat a caminar. Aquest dimarts, 12 de novembre, s'ha celebrat la primera reunió del Consell General amb més d'una trentena de companyies i institucions que han abordat les prioritats estratègiques i els pròxims passos per a posicionar l’ecosistema innovador.
L'objectiu és elaborar un pla que reculli les iniciatives que s'impulsaran per atreure talent i promoure el desenvolupament econòmic. Una de les propostes que es posarà en marxa és el Sandbox urbà, un projecte per oferir Sant Cugat com un escenari real perquè empreses emergents i centres tecnològics provin el desenvolupament de nous productes i serveis. La voluntat és afavorir l'èxit d'aquestes iniciatives en la sortida real al mercat.
Una altra de les línies de treball està enfocada a augmentar el prestigi i reputació de Sant Cugat. Entre altres, s'ha presentat candidatura per ser reconeguda com a Ciutat Europea de la Innovació de la Comissió Europea. Aquesta reconeiement atorga 500.000 euros al guanyador i 50.000 euros a cadascun dels dos finalistes.
Salarich: "Enfortir el posicionament de la ciutat"
Albert Salarich, regidor d’Empresa, Innovació i Internacionalització de l’Ajuntament de Sant Cugat, va indicar que el treball serà posar la mirada en "identificar aquells reptes concrets que han d’enfortir el posicionament de la ciutat i el seu ecosistema com a referent en innovació i coneixement".
Xavier Ferràs, professor titular d’ESADE, va participar en la trobada del BIVA i va reflexionar sobre el futur de la competitivitat a la Unió Europea i la importància de la innovació. "La recerca en l'àmbit internacional està en creixement, Catalunya ara mateix està per sota. Les grans potències mundials estan invertint en Recerca i Desenvolupament, i si Catalunya no vol quedar-se enrere, necessita un canvi radical", va assenyalar Ferràs, que va afegir: "Cal reactivar els ecosistemes d’innovació, desenvolupar clústers científics i centres tecnològics".
"El BIVA ja està en marxa. Ara l’objectiu és identificar i prioritzar els projectes per passar del plantejament a l’acció de forma àgil, alineada i coordinada amb el teixit econòmic, social i empresarial. Volem que sigui un impuls per a tothom que hi participi, posicionant-nos com a referents en la innovació i competitivitat", va concloure Concepció Curet, gerent de Sant Cugat Empresarial.
Qui forma part del BIVA?
L’Aliança per a la Innovació de Sant Cugat es dona a conèixer amb el nom de Barcelona Innovation Valley Alliance (BIVA), amb el lema Sant Cugat és BIVA. El projecte ja disposa de pàgina web i té com a objectiu impulsar conjuntament accions i estratègies entre els membres per fomentar el desenvolupament del talent, promoure l’emprenedoria innovadora, facilitar la transferència del coneixement, fomentar l’ecosistema d’innovació i promocionar internacionalment la ciutat.
Promotors
1. Ajuntament de Sant Cugat
2. Sant Cugat Empresarial
Empreses
3. Banc de Sabadell
4. Berry Global
5. Boehringer Ingelheim
6. Eurofragance
7. Exotec by Dexter
8. Ferrer
9. Fluidra
10. Fractus
11. GFT
12. Gutmar
13. Hospital Universitari General de Catalunya
14. HP
15. Occident
16. Oxigen Data Center
17. Palex
18. Roche
Centres acadèmics i de recerca
19. ESADE
20. Escola Tècnica Superior d'Arquitectura del Vallès de la UPC
21. Escoles Universitàries Gimbernat
22. Eurecat
23. La Salle
24. Parc de Recerca UAB
25. Sincrotró ALBA
26. Universitat Autònoma de Barcelona
27. UIC Barcelona
Institucions
28. ACCIÓ
29. Biocat
30. Cambra de Comerç de Terrassa
31. Mobile World Capital Barcelona
32. Tech Barcelona
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.