Amb la Copa Amèrica de Vela a l'horitzó i la desfilada de cotxes de Fórmula 1 al passeig de Gràcia de Barcelona per donar la benvinguda al Gran Premi d'Espanya, Sant Cugat Empresarial (SCE) ha celebrat una nova edició del Tribuna, que aquest dijous 13 de juny s'ha centrat en l'impacte dels grans esdeveniments esportius a la capital catalana i als seus voltants.
La cita ha tingut lloc a la Masia Rosàs, a Valldoreix, en un dels actes més multitudinaris organitzats per SCE. Moderat pel periodista santcugatenc Jofre Llombart, el Tribuna ha comptat amb el president del consell d'administració de Fira de Barcelona, Pau Relat; la vicepresidenta d'America's Cup Event Barcelona, Aurora Catà; i el conseller delegat de l'Open Banc Sabadell Torneig Comte de Godó, Xavier Pujol.
Barcelona en l'ecosistema de ciutats que acullen grans esdeveniments
"Barcelona té infraestructures competitives, un transport públic molt eficient i una oferta hotelera amb una relació qualitat-preu molt competitiva". Amb aquests tres trets diferencials ha defensat Pau Relat la importància de la capital catalana en el mapa de grans ciutats que acullen esdeveniments esportius. Tres punts que, segons el president de Fira de Barcelona, "la ciutat no ha sabut valorar prou".
En la qüestió de les infraestructures també ha posat èmfasi Aurora Catà, que ha destacat que actualment els impulsors d'aquest tipus d'esdeveniments busquen ciutats que ja comptin amb unes infraestructures que puguin utilitzar. Per altra banda, Catà ha assegurat que Barcelona representa uns valors que entronquen amb els de l'esport com els de la innovació i la inclusivitat i la sostenibilitat.
De fet, amb les infraestructures s'ha produït un canvi de paradigma, segons han exposat els ponents. Xavier Pujol ha recordat que ara un dels criteris del Comitè Olímpic per assignar la seu és que les infraestructures es puguin reutilitzar.
L'impacte econòmic i els intangibles
"Hauríem de fer-nos una crítica constructiva i preguntar-nos per què hi ha gent que no ens entén", ha apuntat Pujol, que ha refermat la necessitat d'explicar els esdeveniments a la ciutadania davant d'alguns moviments en contra com, per exemple, el convocat per protestar contra la desfilada de cotxes de Fórmula 1. Tot i això, Relat ha defensat que "tota la generació econòmica que hi ha al voltant d’un esdeveniment genera progrés social". En aquest sentit, el president de Fira de Barcelona ha explicat l'última edició del Mobile World Congress ha estat la primera amb la qual han arribat "a la plenitud". "Tots els agents implicats han entès el benefici de l'esdeveniment, no hi ha hagut cap intent de vaga ni d'intentar capitalitzar l'esdeveniment".
Un altre exemple l'ha posat Catà, que ha explicat que amb la Copa Amèrica s'ha accelerat el calendari d'inversions previstes que hi havia pel Port de Barcelona.
En números freds, els ponents han quantificat l'impacte econòmic de la seva activitat: Fira de Barcelona, amb el circuit Barcelona - Catalunya, 325 milions d'euros i 2.600 llocs de treball; Copa Amèrica, 1.200 milions d'euros i la creació d'uns 19.000 llocs de treball; l'Open de Barcelona, 60 milions d'euros.
La competència amb les ciutats estat
"Si el Mobile World Congress hagués hagut de decidir on fer-se pels diners, Barcelona tenia 0 opcions", ha dit Relat. Davant la forta competència de les ciutats estat i altres economies emergents, els ponents han destacat "el llegat, la tradició i el compromís" de Barcelona amb els esdeveniments per aconseguir retenir-los. "Els valors d'una ciutat formen part de l'intangible que no és dins d'un preu per competir per una candidatura", ha remarcat la vicepresidenta d'America's Cup Event Barcelona.
Per tancar el Tribuna, els ponents també han fet una crida a tenir "més autoestima" i a expandir els esdeveniments arreu del territori català a través de la col·laboració publicoprivada. "El gran avantatge de Barcelona és que és emprenedora i té una societat civil molt forta. Nosaltres arrisquem, i hem d'estar orgullosos d'aquest model", ha dit Pujol.
La visió santcugatenca
El president de SCE, Eduard Torres, ha posat en valor els grans esdeveniments per l'impacte que representen per l'economia i el desenvolupament de la societat, i també en clau local ha demanat la descentralització dels grans actes.
Per la seva banda, el tinent d'alcaldia d'Economia de l'Ajuntament de Sant Cugat, Carles Brugarolas, ha agraït la tasca de SCE per ser un pol d'atracció d'empreses i per contribuir al posicionament reputacional de la ciutat i a generar "unes condicions de vida per a totes i tots".
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.