El Tribuna Sant Cugat Empresarial reflexiona sobre el món després de la victòria de Trump

La importància d'adaptar-se als canvis amb rapidesa i la burocràcia com un dels principals reptes a superar per Europa, els eixos de la 15a. edició del fòrum empresarial santcugatenc

El món que s'obre amb la victòria de Donald Trump a les eleccions dels Estats Units ha estat el fil argumental de la 15a. edició del Tribuna Sant Cugat Empresarial celebrat el dijous 21 de novembre a l'auditori del Banc de Sabadell. En una jornada titulada EUA i Catalunya: el nou context empresarial, moderada pel periodista Jofre Llombart,  tots els ponents, Maurici Lladó, director general adjunt de Banc Sabadell i director de Corporate Banking Amèrica & Àsia, Marcos Urarte, assessor del Banc Mundial i del World Economic Forum, Carme Colomina, periodista, i Joan Carles Fonoll, Group Chief Executive i Chief Operating Officer del grup GFT, han coincidit en el fet que Europa ha d'accelerar si no vol perdre competitivitat perquè un Donal Trump amb experiència avançarà a una gran velocitat.

L'Ajuntament, estímul de l'economia local

En aquesta línia l'alcalde de Sant Cugat, Josep Maria Vallès, ha explicat com l'ajuntament està ajudant a estimular l'economia a la ciutat. Primer ha dit que un any i mig després, l'Ajuntament ha reduït el termini de concessió de llicències urbanístiques de 800 dies de mitjana a 70 dies. "Això és treballar per ser àgils i propers per a les empreses", s'ha mostrat orgullós Vallès. En segon lloc, ha informat que la ciutat està més a prop de tenir jutjats propis, una reivindicació històrica. Ha dit que ara s'ha aprovat inicialment el partit judicial propi i que el pròxim 30 de novembre hi ha una reunió convocada amb la Generalitat perquè doti del finançament necessari per poder construir l'edifici tan desitjat per als futurs jutjats de Sant Cugat. Per últim, s'ha mostrat orgullós de l'Aliança per a la Innovació de Sant Cugat, una iniciativa que té l'objectiu de posicionar la ciutat com un pol d'innovació i emprenedoria a escala internacional.

L'alcalde de Sant Cugat, Josep Maria Vallès, durant la darrera sessió del Tribuna Sant Cugat Empresarial a l'auditori del Banc Sabadell a la ciutat. FOTO: TOT

L'alcalde de Sant Cugat, Josep Maria Vallès, durant la darrera sessió del Tribuna Sant Cugat Empresarial a l'auditori del Banc Sabadell a la ciutat. FOTO: Carme de Olazábal/Sant Cugat Empresarial

Sant Cugat Empresarial, al costat de les empreses

Abans de la intervenció de l'alcalde, el president de Sant Cugat Empresarial, Eduard Torres, també s'ha mostrat orgullós de la feina feta per l'organització que dirigeix per ajudar a les empreses. En aquest sentit, ha explicat que Sant Cugat Empresarial ha comparegut davant de la Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia (CNMC) sol·licitant que se'ls tingui per personats en l'expedient de competència de la mateixa forma que ho han fet altres associacions empresarials per poder donar trasllat de les conseqüències que en una eventual fusió entre el Banc Sabadell i el BBVA pot representar per Sant Cugat, per als empleats del banc que hi treballen i pel teixit empresarial.

En aquesta línia, Torres també ha comentat altres aspectes que ha fet l'associació en els últims mesos per la ciutat com el primer pas perquè Sant Cugat tingui jutjats propis i l'aposta perquè Sant Cugat es converteixi en un hub d'innovació com també s'ha referit l'alcalde Vallès, a través de l'Aliança per a la Innovació de Sant Cugart. Tot això, li ha servit per recordar a l'audiència que Sant Cugat Empresarial és un facilitador per a les empreses. "Això és el que som. Ajudem a que passin coses", ha assegurat el president de Sant Cugat Empresarial.

Aquestes dues intervencions han servit per introduir el debat del Tribuna Sant Cugat Empresarial que ha posat llum per entendre millor les conseqüències de la victòria de Donald Trump per Catalunya i, de retruc, per Sant Cugat.

 

Eduard Torres, president de Sant Cugat Empresarial, durant la darrera sessió del Tribuna Sant Cugat Empresarial a l'auditori del Banc Sabadell a la ciutat. FOTO: Carme de Olazábal/Sant Cugat Empresarial

Eduard Torres, president de Sant Cugat Empresarial, durant la darrera sessió del Tribuna Sant Cugat Empresarial a l'auditori del Banc Sabadell a la ciutat. FOTO: Carme de Olazábal/Sant Cugat Empresarial

Impacte global de Trump

Carme Colomina ha destacat la "sensació d'imprevisibilitat" que genera Trump, que accelera els processos i incrementa el proteccionisme, amb impactes directes a la Unió Europea. Joan Carles Fonoll ha recordat que no es pot subestimar Trump, que, ara amb experiència, afrontarà el seu mandat amb decisions ràpides i enfocades a l’economia. Per la seva banda, Marcos Urarte ha valorat positivament la seva estabilitat geopolítica i ha subratllat la seva capacitat per evitar conflictes bèl·lics i signar acords estratègics, com els d’Orient Mitjà. Maurici Lladó ha posat l'accent en el fet que Trump no repetirà els errors comesos durant el primer mandat, ja que ha tingut vuit anys per preparar el seu retorn, i ha apuntat que mantindrà el seu estil "no convencional i disruptiu". També ha advertit que el proteccionisme i el populisme continuaran marcant les seves polítiques, amb una estratègia on la seva presència pública serà molt important per consolidar el seu missatge.

La burocràcia, el repte d'Europa per superar

Per combatre aquesta acceleració, la taula de debat ha trobat un escull a Europa: la burocràcia. Les intervencions han posat en relleu els reptes que aquesta representa per a Europa i la seva competitivitat. Joan Carles Fonoll l'ha definit com "l'art de no fer res" i, en aquesta línia, Maurici Lladó ha dit que Europa s'està quedant enrere respecte a altres regions com Àsia o els Estats Units, que es mouen a un ritme molt més accelerat. En concret, ha utilitzat la metàfora del "taca-taca" per descriure la lentitud amb què Europa actua en comparació amb altres potències mundials. Per a ell, la burocràcia és un fre que afecta directament el creixement econòmic i les oportunitats empresarials. Aquesta situació planteja la pregunta de quin model de creixement vol adoptar Europa per mantenir-se competitiva en un món en constant transformació. Finalment, Marcos Urarte ha afegit que aquesta falta d'agilitat burocràtica està desincentivant el desenvolupament tecnològic, fins i tot en àmbits on el talent europeu és reconegut, com la intel·ligència artificial.  En aquest punt, Carme Colomina ha aportat una visió més matisada al debat sobre la burocràcia, destacant que, si bé és cert que Europa pateix una complexitat administrativa, també és important valorar el paper que aquesta juga en termes de seguretat i governança i ha defensat que és compatible que hi hagi  "normes consensuades" i que es vagi avançant.

Durant la darrera sessió del Tribuna Sant Cugat Empresarial a l'auditori del Banc Sabadell a la ciutat. FOTO: Carme de Olazábal/Sant Cugat Empresarial

Durant la darrera sessió del Tribuna Sant Cugat Empresarial a l'auditori del Banc Sabadell a la ciutat. FOTO: Carme de Olazábal/Sant Cugat Empresarial

El paper de la IA en el món

D'altra banda, la novetat del Tribuna Sant Cugat Empresarial ha estat la Gina, una assistent d'IA desenvolupada per la tecnològica amb seu a Sant Cugat, GFT, que ha col·laborat amb el moderador del debat, el periodista Jofre Llombart aportant dades i obrint nous temes de debats com el paper de la IA en el món.

Marcos Urarte ha definit la intel·ligència artificial com un dels grans desafiaments de la nostra era, situant-nos en un moment similar a la invenció de la impremta. Segons ell, ens trobem en un punt d’inflexió crucial amb un debat central: la IA superarà la intel·ligència humana? Ha remarcat que la tecnologia sempre ha transformat el mercat laboral, eliminant feines però creant-ne d'altres. Ara, però, sorgeix la preocupació d’una "classe inútil": persones que podrien perdre la feina sense opcions de reincorporar-se al mercat laboral. També ha destacat l’estratègia de la Xina en el desenvolupament tecnològic.

Joan Carles Fonoll ha coincidit en la destrucció i creació massiva de llocs de treball, però ha subratllat que, a llarg termini, serem més eficients. Ha esmentat que la IA ja preocupa i ocupa a totes les empreses i vaticina que la velocitat d’adopció superà a la d’internet. El repte, segons ell, és convertir els empleats en nadius digitals i utilitzar aquesta revolució per oferir més als clients. També ha alertat sobre el consum energètic creixent de la IA, que ja representa un 2% del consum global, i ha valorat les aplicacions desenvolupades des de Catalunya per a mercats com els Estats Units.

Carme Colomina ha apuntat la contradicció a Europa sobre la IA, ja que, tot i que en aquesta regió del món s'han començat a regular els usos, ni els funcionaris, comissaris ni les administracions no l'han incorporada en el seu dia a dia.

Finalment, Maurici Lladó ha reflexionat sobre les diferents velocitats d’adopció de la IA entre Europa i els Estats Units i ha advertit dels desafiaments per a les administracions si moltes persones deixen de treballar i no contribueixen amb impostos.

Ha obert l'esdeveniment el subdirector general i director de Relacions Institucionals i Seguretat Corporativa del Banc de Sabadell, Álvaro Echevarría.

Foto de família dels organitzadors amb col·laboradors durant la darrera sessió del Tribuna Sant Cugat Empresarial a l'auditori del Banc Sabadell a la ciutat. FOTO: Carme de Olazábal/Sant Cugat Empresarial

Foto de família dels organitzadors amb col·laboradors durant la darrera sessió del Tribuna Sant Cugat Empresarial a l'auditori del Banc Sabadell a la ciutat. FOTO: Carme de Olazábal/Sant Cugat Empresarial

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem