El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha donat la raó a l'Ajuntament de Sant Cugat i ha declarat nul·la la renovació de l'autorització ambiental que la Generalitat va atorgar a l'empresa química Lubrizol, ubicada al polígon de Can Magí. L'argument és que la nova qualificació de l'activitat de l'empresa, arran d'un canvi normatiu europeu, ha suposat un increment de la seva perillositat i això requeria una tramitació especial de l'autorització. La sentència encara és recurrible. En cas que es confirmi, Lubrizol hauria de sol·licitar una nova llicència atenent-sea la normativa europea.
El 2016, el Departament de Territori de la Generalitat va atorgar una renovació de l'autorització ambiental de Lubrizol. Tot i això, un canvi previ en la normativa europea va suposar una requalificació de l'activitat de Lubrizol a Sant Cugat, que va passar a ser enquadrada com "una activitat susceptible d'originar accidents greus". Segons la sentència, aquest fet hauria obligat a fer una tramitació més rigorosa que una renovació. Així, dona la raó al contenciós presentat per l'Ajuntament el mateix 2016.
"No podrem admetre que un canvi de paradigma tan important es pugui resoldre a través d'un procediment menys rigorós que el de l'autorització ambiental", estableix el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Una de les justificacions és que la nova qualificació va comportar l'establiment d'una franja de protecció que limitava l'establiment de noves activitats en un radi de 200 metres de Lubrizol, una "limitació urbanística molt important". A més, afectava "elements molt vulnerables" ja existents.
Des de Lubrizol es va argumentar que l'activitat de l'empresa no s'havia modificat i que era exclusivament un canvi normatiu. "Certament, no hi ha hagut un canvi fàctic en l'activitat, però sí una requalificació de la seva perillositat, amb evidents efectes derivats d'un enduriment de la normativa sobre activitats susceptibles de produir accidents greus, la qual cosa no deixa de suposar un canvi no menor", replica el tribunal. La normativa europea va "imposar una visió i un tractament més rigorós de les activitats susceptibles de derivar en accidents greus", marca la sentència.
Segons el tribunal, una de les substàncies amb les que treballa Lubrizol a Sant Cugat és la que va canviar la qualificació amb la nova normativa europea. Es tracta de l'acrilat d'etilè, "una substància d'alta toxicitat", de la qual té un emmagatzematge superior a les 50 tones. Una de les possibilitats era que reduís aquesta capacitat.
Lluita dels empresaris contra Lubrizol
La presència de Lubrizol a Sant Cugat ha generat polèmica els últims anys, especialment des del canvi de la normativa europea que va imposar un radi de protecció de 200 metres, en el qual no es podien implantar noves activitats ni fer canvis d'activitat d'espais ja existents.
Un grup d'empresaris propietaris de parcel·les i oficines al polígon de Can Magí va iniciar un recorregut contra la presència de la indústria química. Sota el paraigua de l'Associació de Pimes de Sant Cugat, argumentaven que l'empresa dur a terme una activitat "perillosa" i que "incompleix" la normativa urbanística de la zona. Per això, van presentar una denúncia urbanística contra l'Ajuntament per reclamar que prengués les mesures necessàries per "restablir" la legalitat urbanística.
En la denúncia urbanística presentada a l'Ajuntament, els empresaris denuncien el "caràcter perillós de Lubrizol" i consideren que desenvolupa una activitat "perillosa per la salut humana, els béns i el medi ambient". Segons l'entitat, no podria estar ubicada a Can Magí amb l'activitat actual.
La defensa de Lubrizol
Al Tribunal Superior, Lubrizol va defensar que no s'havia produït cap canvi substancial en l'activitat, sinó que "simplement esdevingué sotmesa a la legislació reguladora dels accidents greus, la qual cosa va fer necessària l'adaptació del títol habilitant de l'activitat productiva de l'empresa a través d'una simple 'renovació'".
La fàbrica de Lubrizol, abans sota altres propietats, està present a Can Magí des de fa uns cinquanta anys. Actualment hi fabrica polímers per recobriments. "És una empresa de la indústria química, que es dedica a dos grans negocis: additius per lubricants i material avançats, d'on forma part la fàbrica de Sant Cugat", explicava Dennis Feijen, director de la planta, en una entrevista al TOT Sant Cugat.
En aquesta entrevista, negava qualsevol risc: "Coneixent la planta i els sistemes de seguretat puc dir que no hi ha un risc pels veïns que estan al voltant. Portem milions d'hores sense accidents. Estem molt tranquils i els veïns també. És una planta molt segura". De fet, recordava que havia rebut diverses distincions per la seva seguretat.
Sobre el radi d'afectació pel canvi de la normativa europea, afegia: "Ara la normativa diu que s'ha de deixar un marge de protecció per qualsevol cosa que passi. A Sant Cugat aquest marge és difícil de mantenir. No és problema de la fàbrica"
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.