Un 40% dels aturats santcugatencs no cobra cap prestació per desocupació

El percentatge d'aturats sense prestació s'ha multiplicat per dos els últims anys

Dels 3.319 santcugatencs que figuraven a les llistes de l'atur el mes de novembre, només 1.984 reben alguna prestació per desocupació. Això significa que un 40% dels aturats de Sant Cugat no reben cap subsidi per aquest concepte, segons dades publicades de la Diputació de Barcelona.

I és que la taxa de cobertura de l'atur (el percentatge d'aturats que cobren una prestació) ha disminuït de manera important els últims anys. El 2009, els aturats santcugatencs que es quedaven sense prestació era del 21%. Aquest percentatge ha anat augmentant any rere any fins a arribar al 40% el novembre de 2015. Les xifres són similars a les del conjunt de la província de Barcelona, on actualment el 45% dels aturats no cobra prestació (el 2009 la xifra era del 18%).

La Diputació divideix les ajudes en quatre tipus i especifica quants santcugatencs se'n beneficien:

  • Nivell contributiu (el subsidi més habitual per a persones que han perdut la feina involuntàriament i ha cotitzat un mínim de 360 dies. Es pot cobrar durant dos anys com a màxim): 1.229 santcugatencs
  • Nivell assistencial (subsidi per a persones que hagin exhaurit l'ajuda del nivell contributiu): 649 santcugatencs
  • Renda activa d'inserció (destinada a col·lectius amb ingressos inferiors al 75% de l'SMI, amb especial dificultat per trobar feina i en situació de necessitat econòmica): 102 santcugatencs
  • Programa d'activació per a l'ocupació (adreçat a aturats de llarga durada): 4 santcugatencs

Com que el nivell contributiu només es pot cobrar durant dos anys, tota aquella gent que fa més temps que no té feina ja no el pot percebre. De fet, entre el 2009 i el 2015, aquestes ajudes han passat de 2.225 a 1.229. Aquest és un dels motius que explica que cada vegada hi hagi més gent sense prestació.

Quan es deixa de cobrar la contributiva, és quan cal buscar noves ajudes, com el nivell assistencial o la renda activa. Malgrat tot, les persones beneficiades de la prestació assistencial han passat de 682 el 2009 a 649 el 2015. Sí que han augmentat les ajudes a través de la renda activa per a aquelles persones amb dificultats econòmiques serioses, que han passat de 26 a 102 en aquests anys.

 
Comentaris

Destaquem