L'escola Jaume Ferran i Clua és l'única escola pública de Valldoreix, la qual, cada any acull i educa a més de 400 alumnes d'entre I3 i 6è de primària. Aquest 2025, l'escola celebra la fita de complir 50 anys d'història.
El Ferran i Clua va començar a gestar-se el 1972, quan l'EMD de Valldoreix va adquirir uns terrenys per a construir una escola pública, encara que no va ser fins al curs escolar 1974-75 que el Ferran i Clua va obrir les portes. Segons recorda el mestre jubilat i exdirector, Francesc Carbó, "inicialment l'escola no s'havia d'inaugurar aquell any perquè hi havia factures pendents amb la constructora i aquesta no cedia, però el 1974 tota la comunitat educativa va ocupar el centre, fet que va permetre tirar endavant la seva obertura".
Francesc Carbó: “L’escola va obrir el 1974 gràcies a que la comunitat educativa va ocupar el centre”
Així mateix, els primers anys de l'escola no van ser gens fàcils. Per començar, el parvulari estava separat de l'escola, fet que generava dificultats. "Cada dia s'havia de portar el menjar des de l'escola fins al parvulari en el cotxe d'algun mestre, ja que les factures encara estaven pendents de pagar", comenta Carbó. Aquesta situació es va mantenir fins a l'any 1980, quan es va construir un nou edifici de parvulari davant de l'edifici principal.

L'escola Jaume Ferran i Clua en els seus inicis. FOTO: Cedida
Igualment, Carbó també recorda alguns canvis que han marcat la història de l’escola com per exemple el canvi de l’escola per a començar a ensenyar en català. “No va ser gens fàcil aquest canvi, va ser una lluita de mestres que es van haver de reciclar i que van creure que el català era la llengua del país”, explica Carbó alhora que destaca la importància en aquest procés de la que va ser la directora del centre durant la transició, Agnès Gradailla.
En una època més recent, un dels esdeveniments més importants del Ferran i Clua va ser la famosa ventada de l’any 2009 que es va emportar l’arbre de l’entrada i la teulada de l’escola, la qual es va descobrir que estava feta de materials tòxics “De vegades hi ha hagut de passar una desgràcia perquè es faci un canvi positiu”, recorda Carbó.

Una classe al Jaume Ferran i Clua a la dècada dels anys 80. FOTO: Cedida
Així mateix, la directora del centre, Esther Escudé, reconeix el suport que el Ferran i Clua ha tingut i encara té per part de l'administració. "L'EMD de Valldoreix ha cregut molt en nosaltres", afirma Escudé, encara que explica que igualment, des de l'escola "s'ha hagut de lluitar i reivindicar moltes coses". Amb tot la directora creu que el fet de ser l'única escola pública de Valldoreix ha donat bastants avantatges a l'hora de demanar inversions o obres.
Identitat de l'escola
En 50 anys, l'escola pública de Valldoreix ha viscut molts canvis polítics, socials i educatius, però la seva identitat s'ha mantingut inalterada. Escudé, destaca que "el Ferran i Clua és una escola de tothom" i subratlla el seu caràcter participatiu, "on tant mestres com famílies tenen un paper actiu en el dia a dia del centre".
Així mateix, des del Ferran i Clua s'ha intentat ser "molt prudents" amb la transformació i les noves modes educatives, fet que Escudé reconeix que en algunes ocasions ha provocat que titllessin de ser una escola més antiga. "Abans d'adherir-nos a les noves modes, hem volgut investigar aquestes metodologies, formar-nos i si les hem vist possible, hem decidit aplicar-les", explica Escudé, que assegura que tots els canvis que es fan a l’escola a darrere hi ha un valor pedagògic.

El mestre Francesc Carbó amb els seus alumnes. FOTO: Cedida
“Quan vam canviar l’hort, ho vam fer perquè realment creiem en què l’hort havia d’entrar al currículum de l’escola”, posa com a exemple Escudé.
Igualment, Carbó considera que un dels trets característics de l'escola és el bon funcionament del claustre. "Tots els mestres que venen aquí, després s'hi volen quedar i això és un senyal que estan a gust", explica Carbó que afegeix que, des del seu punt de vista, durant la història de l'escola "sempre hi ha hagut claustres molt implicats".

Carnaval del 2001 a l’escolaJaume Ferran i Clua. FOTO: Cedida
A més, l'antic mestre afirma que aquesta implicació és mèrit de les direccions que sempre han fet partícips als mestres en les decisions de l'escola. Tot això provoca que la majoria dels alumnes que marxen de l'escola quan arriben a l'ESO, acabin per enyorar l'escola, en especial els mestres. "Troben a faltar aquesta cohesió i apropament que tenen aquí amb els professors", diu Escudé.
Les famílies
El que sí que ha canviat en aquests anys és la procedència dels alumnes de l'escola. Carbó recorda com a principis de la dècada dels anys 2000 (quan ell estava a la direcció) venien set o vuit autocars cada dia davant l'escola plens d'infants. "Molts nens i nenes venien de Sant Cugat, de Mira-sol i de La Floresta", explica Carbó.
Esther Escudé: "Gairebé el 95% dels alumnes viuen a Valldoreix"
Ara, l'actual directora afirma que "gairebé el 95% dels alumnes viuen a Valldoreix", una dada que atribueix al fet que molts dels estudiants actuals són fills d'antics alumnes i que formen part de "famílies que coneixen i estimen molt l'escola". A més, Escudé ressalta que la vinculació de les famílies amb el centre fomenta la seva implicació en el funcionament de l'escola, donant una "exigència positiva" cap als mestres per a animar-los a mantenir viva la identitat del Ferran i Clua, tal com s'ha fet fins ara.

Alumnes de 6è de primària en un dels darrers dies del curs escolar 2022-23
De cara al futur, la directora expressa el seu desig de què l'essència del centre es mantingui inalterable per aconseguir que les generacions futures continuïn creient i estimant-se l'escola com ho fa el professorat actual, així com els mestres que han passat pel centre al llarg dels anys". Per a Escudé, "el més important és no perdre mai allò que defineix al Jaume Ferran i Clua".
Actes de celebració
Enguany, per a commemorar el 50è aniversari del Ferran i Clua, la mateixa escola ha organitzat diversos actes per a recordar la seva trajectòria.
La celebració va començar amb una exposició fotogràfica i literària que, a través de treballs i manualitats d’alumnes antics i actuals, proposava un viatge en el temps.
A la primera planta, hi havia una mostra de diferents treballs i manualitats d'alumnes que han passat per l'escola i que antics mestres de l'escola van recuperar per a aquesta exposició. A més, també s'hi podia trobar documentació que permet veure l'evolució del Ferran i Clua des dels seus inicis fins a l'actualitat.

Auca dels alumnes del Ferran i Clua per celebrar els 50 anys de l'escola. FOTO: Cedida
D'altra banda, la planta baixa estava dedicada als treballs fets pels alumnes actuals, que van elaborar diferents tipus de textos, com invitacions i cartells que van formar part de la història de l'escola, a més de poemes, còmics i una auca que va comptar amb la col·laboració de totes les línies de l’escola.
El diumenge, 16 de març, es va celebrar un dinar de carmanyola en presència dels Gegants de Valldoreix i que va comptar amb una participació de més de 1.500 persones. Finalment, el 6 d'abril, Dia Mundial de l'Activitat Física, es durà a terme una caminada popular organitzada per la Comissió d'Esports de l'Escola Ferran i Clua, amb l'objectiu de repetir-la cada any.

El dinar de carmanyola de l'escola Jaume Ferran i Clua. FOTO: Joana Arribas (TOT Sant Cugat)
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, X, Instagram i TikTok.