El 22 de febrer del 1973 va ser un dia històric per a Sant Cugat. Va ser el dia en què la primera escola d’idiomes va començar a caminar, gràcies a la visió i el compromís del matrimoni format pels pedagogs Montserrat Obiols i Alphonsus van Campen. Des del número 14 del carrer Santiago Rusiñol, van fundar el Centre d’Estudi de Llengües, una iniciativa que aviat es va convertir en un referent en l’ensenyament d’idiomes a la zona. Així va començar una història d’èxit que continua fins avui.
Montserrat Obiols al seu despatx, el 1990. Foto: Cedida
El primer local del Centre d’Estudi de Llengües al c/ Santiago Rusiñol; a la porta una jove M. Obiols amb la seva filla Mònica, el 1976. Foto: Cedida
Ensenyament innovador
Els fundadors de la primera escola d’idiomes de Sant Cugat van ser uns pioners en el seu camp, i això es va reflectir en el seu sistema d’ensenyament innovador i altament efectiu. El pedagog A. Van Campen va ser el responsable de la creació del primer laboratori d’ensenyament d’idiomes del Vallès, i la seva esposa, M. Obiols, va ser una visionària que viatjava a les principals fires europees per mantenir-se al dia amb les últimes tendències d’ensenyament. Amb l’experiència adquirida, van perfeccionar el seu sistema educatiu que, avui en dia, continua sent un referent en l’ensenyament d’idiomes a la zona. Aquest sistema d’ensenyament prioritzava la divisió de nivells i edats, amb objectius clars de metodologia i avaluació, la qual cosa el convertia en un mètode altament efectiu per a l’aprenentatge de llengües.
Classe d’anglès al Centre d’Estudi de Llengües del c/ Santiago Rusiñol, als anys 70. Foto: Cedida
1982: Alphonsus van Campen va dirigir el primer laboratori d’ensenyament d’idiomes del Vallès. Foto: Cedida
Expansió
Amb el pas dels anys, l’escola d’idiomes va créixer a pas de gegant, gràcies al creixent interès per l’aprenentatge de llengües. En pocs anys, el Centre d’Estudi de Llengües es va veure en la necessitat de buscar un segon local, que van trobar al número 2 del mateix carrer Santiago Rusiñol. A la dècada dels 80, l’escola va obrir una sucursal a la plaça de Catalunya de Rubí, que ràpidament va esdevenir una exitosa escola d’entitat pròpia, sota la direcció de la pedagoga santcugatenca Eulàlia Pons. Als anys 90, els fundadors van obrir un nou centre al carrer Valldoreix de Sant Cugat, demostrant la seva perseverança i compromís amb l’ensenyament d’idiomes. Finalment, l’escola va adoptar el nom actual de Sprint Idiomes, i va mudar-se definitivament al carrer Francesc Moragas.
L’equip de Sprint Idiomes 1997. Foto: Cedida
L’especialització
Fidels a la voluntat d’innovació pedagògica, l’escola va ampliar el ventall d’oferta. Durant vint anys va organitzar colònies en anglès al nord de Catalunya, i aviat va desenvolupar una línia d’ensenyament especialitzada en empreses. Aquesta darrera experiència es va consolidar el 2004 a l’edifici del Trade Center de Sant Cugat, quan el binomi Van Campen-Obiols va obrir un centre exclusivament dedicat a l’ensenyament d’idiomes per a empreses. Entretant, i fins avui, el filòleg Jordi van Campen va assumir la direcció de l’escola.
Sortida d’alumnes als anys 80. Foto: Cedida
Evolució i reconeixement
Durant 50 anys, SPRINT Idiomes ha evolucionat i millorat amb el temps, i format en l’ensenyament d’idiomes a generacions de santcugatencs. Alphonsus van Campen va morir el 2016, a l’edat de 80 anys. El 2019, l’Ajuntament de Sant Cugat va reconèixer la trajectòria pedagògica de l’escola, i va nomenar Montserrat Obiols com a Filla Predilecta del municipi.
L’equip
Per al seu director, Jordi van Campen, una de les claus de l’èxit d’SPRINT Idiomes és el seu professorat vocacional, qualificat per a l’ensenyament d’adults, joves i infants, i sobretot compromès amb l’escola i amb els alumnes. Per a ell destaquen els caps de departament de Cambridge George Goode i Jolyon Harrison, la cap del departament de Teens Yolanda Navarro, i la cap d’organització Àngels Reche. Kyzia Morrison, Ifan Lloyd i Assumpció Ricart també han aportat molt a l’organització de l’escola. En l’actualitat, més d’una vintena de professionals fan possible el servei d’activitat formativa de SP
L’equip administratiu del Grup SPRINT: Laura Ortiz, Jordi van Campen i Àngels Rech. Foto: Cedida
Cada any, la Xampanyada celebra els aprovats de Cambridge; Jolyon Harrison i George Goode, els caps del Departament de Cambridge. Foto: Cedida
Metodologia i experiència
L’escola busca que l’aprenentatge de l’idioma resulti complert, per la qual cosa es combina l’exigència de la base gramatical amb la pràctica de la comunicació oral i escrita. Pel que fa a l’oferta formativa, a partir de P4, es cobreixen totes les etapes de l’aprenentatge de l’idioma, fins a CPE.
2011: el Kids Departament celebra la Festa dels Nens a la plaça Magí Bartralot. Foto: Cedida
Escola de referència
Gràcies a la confiança dels alumnes, està consolidada com una de les escoles d’idiomes de referència del municipi. “Com a primera escola d’idiomes de Sant Cugat, ens avala una trajectòria de 50 anys en el camp de l’ensenyament d’idiomes”, ha declarat van Campen.
L’alcaldessa, Mercè Conesa, la Mirta i Rogeli Pedró, bufant les espelmes del 45 aniversari de SPRINT Idiomes. Foto: Cedida
L’alcalde Lluís Recoder saluda Alphonsus van Campen durant la celebració del 30 aniversari. Foto: Cedida