El futur del nucli zoològic de Cal Castillo encara és una incògnita

Damunt la taula hi ha la possibilitat de convertir-lo en una granja-escola però el seu propietari no es pot fer càrrec de les despeses. L'Ajuntament l'ha proposat o bé quedar-se l'explotació o expropiar

Fa vuit mesos el nucli zoològic de Cal Castillo va haver de tancar les seves portes al públic perquè no reunia els requisits exigibles per gestionar l'actual volum d'animals que hi ha a la finca, una setantena. Entre les exigències que va fer arribar l'Ajuntament, a instàncies de la Generalitat, al propietari, Josep Castillo, hi havia la de separar les daines i els emús en una col·lecció privada, esterilitzar els animals per evitar el creixement de la població, fer un control exhaustiu de residus, prendre mesures per evitar que els animals es puguin creuar amb la fauna autòctona i no acceptar més animals. Malgrat que es van fer les modificacions pertinents, no l'han permès tornar a obrir.

Paral·lament al tancament, l'Ajuntament va proposar convertir el refugi en una granja-escola com a sol·lució per fer viable Cal Castillo més enllà de 2018, quan caduca la llicència de nucli zoològic. El mateix consistori va encarregar un informe al veterinari Jordi Grífols i Ronda per comprovar la viabilitat del projecte i les conclusions són favorables: “Considerem que amb relativament pocs recursos, d'una manera planificada en el temps, i a mig termini, podria arribar a adequar-se i complir els requisits mínims exigibles per estar en funcionament, inclòs obert al públic, com a figura de granja-escola”, diu a les conclusions el citat informe.

L'Ajuntament proposa quedar-se l'explotació o expropiar

Josep Castillo és propietari de la finca. FOTO: Artur Ribera

Davant la impossibilitat econòmica de Josep Castillo de dur a terme les obres per poder fer la granja-escola, i amb l'afegit que mentre el nucli zoològic roman tancat les despeses econòmiques de la família s'han disparat, l'Ajuntament ha plantejat, segons Josep Castillo, dues solucions: quedar-se amb l'explotació o expropiar la finca. Amb quina finalitat ho planteja l'Ajuntament és encara una incògnita perquè ni el regidor ni ningú de l'Ajuntament ha volgut fer declaracions al TOT. En qualsevol cas, Josep Castillo assegura que percep “interès per part de l'Ajuntament perquè això es mantingui.”

Josep Castillo veu amb bons ulls la proposta: “Ho veig com una solució. Sóc conscient que tinc 74 anys i que no puc posar més diners de la meva butxaca”. Diu que “estic valorant molt les dues opcions, però m'agradaria que em deixessin seguir gaudint dels animals”. En el suposat cas que es decantessin per l'expropiació Castillo adverteix però que ell posaria condicions: “No deixaria mai que els meus animals anessin a l'escorxador”. Finalment diu que el projecte de granja-escola “seria molt positiu sempre i quant el públic i els discapacitats puguin tenir contacte amb els animals. És una teràpia estupenda”.

Un projecte sostenible per a Cal Castillo

Cal Castillo està ubicat a la urbanització de Sol i Aire FOTO: Artur Ribera

El regidor de la CUP Dimitri Defranc i un voluntari de Cal Castillo, Óscar Ballona, han elaborat un esbós de projecte per fer sostenible el refugi i on els ciutadans tinguin una participació rellevant: Un refugi com a granja-escola i un centre d'estudis del benestar animal. Amb aquest estudi, apunta Defranc, "volem posar d'acord a la ciutadania, a l'Ajuntament i al senyor Castillo, el seu propietari”.

Plantegen la granja-escola com un lloc perquè els nens aprenguin els valors de la granja, de la cura dels animals i perquè prenguin consiència d'on venen els aliments. “No el plantegem com una unitat productiva sinó amb la finalitat que tingui un interès social per al poble”. Pel que fa al centre de benestar animal afegeix que seria un recurs molt interessant perquè “els estudiants universitaris puguin fer pràctiques i investigar sobre el benestar animal. No hi ha centres d'aquest tipus propers als centres acadèmics”.

El projecte també contempla dotar de major capacitat al refugi per lluitar contra el tràfic d'animals; convertir-lo en un centre de teràpia amb animals per a infants i nens amb capacitats especials; i donar valor al reciclatge, fent convenis amb comerços i tendes de venta de verdures per portar les sobres en bones condicions als animals i posteriorment fer abonament amb els desperdicis dels animals per poder entregar-lo als horts urbans de la ciutat.

Finalment, el projecte també inclou les preocupacions veïnals sobretot pel que fa al moviment de persones pel barri i per evitar incendis. “Aquest lloc té un valor incalculable per a la societat però no podem deixar d'escoltar l'opinió dels veïns de Sol i Aire”. Una de les mesures que proposa el document és impulsar el pla bosc net, que utilitza animals herbívors per netejar el bosc.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem