“El Quinto té un llegat de tradició i mantenir-lo viu ja és una reivindicació”

És una de les veus històriques del Quinto de Nadal i canta els números amb el seu estil propi. Enguany incorporarà algunes novetats com la parella de sisos (66) per referir-se al Dret de Decidir. L’activitat se celebrarà en un Pavelló 2 amb la sonoritat millorada, del 25 al 28 de desembre, des de les 19.00 i fins a la matinada

En el Quinto de Nadal, la cotorra canta diferent que el lloro?
La manera de dir els números n’és una. Hi ha una base de números que normalment es canten igual, però els altres, cadascú els adapta com vol i es poden cantar de diferent manera. Constantment es creen noves maneres de cantar.

I aquell que hi juga per primer cop, com s’ho fa per entendre alguna cosa?
Intentem que, a part de cantar el número, aquest també es pugui entendre. Jo, normalment, si faig un comentari que no té res a veure, després dic el número. Pot passar que el que vingui per primer cop s’estressi una mica perquè costa... És recomanable que en la primera partida es comparteixi un cartó entre dos o tres amics, i que abans de fer la primera partida, se n’escolti una o dues abans per veure’n el funcionament.

Hi ha números que intenteu no variar-ne la manera de cantar?
Sí, el 25 és “Nadal”, el 26 són “els canelons” o el 8, que diem “un que és ben buit” i la gent contesta “el teu cap!” i nosaltres rematem amb un “i el vostre llit”. El que és maco és poder establir un diàleg entre la cotorra o el lloro i el públic.

Perquè repeteix any rere any?
Inicialment ho vaig començar a fer per compromís de participació en aquest acte reivindicatiu i perquè no hi havia cap dona que cantés. De fet, hi ha molt poques dones, en el conjunt del Vallès, que cantin els números. També m’agrada molt i és molt divertit.

Quines reivindicacions es transmeten des del Quinto?
Hi ha un llegat de tradició i mantenir-lo viu ja es una reivindicació. Ho organitza La Guitza, que té aquest esperit i també hi ha números reivindicatius.

Quina participació espereu?
Unes 10.000 persones entre tos els dies, entre famílies, gent jove... El Quinto té molta salut i és un espai de relació social i diversió i és una manera de passar-ho bé.

Té novetats per a aquesta edició?
Vull introduir la parella de sisos com a Sí-Sí, i, fent referència al projecte Cal Temerari, en el número 9 vull dir: “Un que és ben nou” perquè la resposta sigui “Cal Temerari”.

Aquest any, quins premis es lliuraran a qui piqui un quinto?
Hi ha un premi econòmic així com regals que fan els comerços amb lots de productes diferents.

Alguna recomanació per jugar-hi?
Jo recomano jugar amb dos cartons, un per jugar i l’altre per tapar la partida, perquè de vegades les guixes volen i algú crida “quinto!” i quan es comprova es veu que no està complet i s’ha de reprendre la partida.

 
Comentaris

Destaquem