El Síndic exigeix a l'AMB que assumeixi el cost de les zones verdes

El 31 de desembre venç el termini de la suspensió de les expropiacions de zones verdes privades i el Síndic de Greuges de Catalunya demana una solució ràpida

Sant Cugat és un dels ajuntaments que es va reunir amb el Síndic de Greuges de Catalunya per demanar que l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) compensi econòmicament la despesa que han fet els ajuntaments que estan afectats per les expropiacions de les zones verdes. Ara, cinc mesos més tard, el Síndic ha demanat a AMB que assumeixi de manera urgent el cost econòmic d'aquestes expropiacions.

Cal tenir en compte, però, que l'Ajuntament ja ha arribat a molts acords amb propietaris per compensar la recuperació d'aquests espais verds per a ús públic per evitar assumir-ne el cost. Entre d'altres acords, s'han fet permutes de terrenys i requalificacions de parts de parcel·les. En el Ple de desembre es va aprovar una modificació provisional del PGM per restructurar les zones verdes del municipi.

Falta d'inversions
Cal recordar que en els últims anys, el capítol d'inversions del pressupost municipal ha vingut marcat per la reserva de liquiditat per fer front a les expropiacions de zones verdes. Es calcula que quan l'Ajuntament hagi acabat de pagar a tots els veïns, haurà gastat 40 milions d'euros, uns diners "que s'haurien d'haver fet servir per invertir a la ciutat.

El Síndic ha evidenciat que aquesta càrrega econòmica compromet la gestió de les polítiques assistencials en aquests municipis i afecta un gran nombre de persones i dóna la raó als ajuntaments en l'argument del benefici per al conjunt de l'àrea metropolitana. Per això considera que ha de ser l'AMB l'administració competent pel que fa a l'expropiació dels parcs urbans qualificats pel Pla general metropolità.

Replantejament
De la seva banda, l'AMB ofereix un finançament amb condicions favorables als consistoris perquè assumeixin les indemnitzacions fixades per sentència. Amb tot, Rafael Ribó, síndic de greuges de Catalunya, recomana a l'AMB que valori si cal mantenir la qualificació d'aquests terrenys o que plantegi, si és el cas, modificar el planejament per introduir les requalificacions que es considerin convenients.

Solució ràpida
En cas que es mantinguin les qualificacions, Ribó insta l'AMB a intervenir activament en la seva gestió, o bé com a administració actuant, i es faci càrrec de les indemnitzacions o bé estableixi els mecanismes compensatoris que rescabalin els municipis afectats de les indemnitzacions que paguin.

S'acaba el termini
Finalment, atès que la suspensió de les expropiacions per ministeri de llei (recurs judicial al qual s'acullen els propietaris expropiats perquè es fixi una indemnització) acaba el 31 de desembre del 2014, el síndic aconsella que es prenguin les mesures oportunes abans que finalitzi aquest termini.

Els altres Ajuntaments afectats i que no es poden fer càrrec de les indemnitzacions són Montcada i Reixac, Sant Just Desvern i Sant Vicenç dels Horts.

Aprovar el Pla Director
El director general d’Ordenació del Territori i Urbanisme, Agustí Serra, ha explicat que “la possible solució passa per l’aprovació del Pla Director d’Urbanisme que ha de suplir al PGM. Amb aquest document es poden repartir de manera diferent les càrregues i es poden acordar compensacions alternatives a les expropiacions.

 
Comentaris

Destaquem