Els Ferrocarrils, el mitjà de transport públic més utilitzat

La línia del Vallès de FGC absorbeix el 75% dels desplaçaments interurbans, un 68% del total cap a Barcelona

Segons les darreres dades recollides pel Pla de Mobilitat de l’Ajuntament de Sant Cugat, el 2013, al municipi cada dia es donen 65.000 desplaçaments en transport públic, dels quals 8.000 són de forma interna repartits entre el bus urbà, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, l’autobús escolar i el taxi.

De tots aquests, els Ferrocarrils absorbeixen el 75% dels desplaçaments interurbans en transport públic, és a dir, 32.000 desplaçaments, un 68% dels quals cap a Barcelona. La voluntat del govern de Sant Cugat és ampliar aquestes xifres ja que es vol “incorporar la xarxa de FGC als desplaçaments dins de la ciutat”, expressa el regidor de Mobilitat, Pere Casajoana. Pel que fa a l’autobús interurbà, aquest absorbeix l’1,2% dels desplaçaments de connexió (2.400 desplaçaments). I pel que fa al bus urbà, és el mitjà menys utilitzat pels santcugatencs.

Què ofereix Sant Cugat
Sant Cugat compta amb 9 línies d’autobús urbanes, dues de les quals són bus de barri, a la Floresta i les Planes. A aquestes línies interurbanes, cal sumar-hi quatre línies de bus interurbà, que uneixen Sant Cugat amb Barcelona, i Terrassa, Rubí, Sant Quirze i Cerdanyola del Vallès, a més de la línia que connecta l’estació de FGC de la Floresta amb Molins de Rei. Un bus que està gestionat pel municipi veí. També cal tenir en compte que Sant Cugat disposa de tres autobusos nocturns, que uneixen el municipi amb Rubí, Terrassa, Sant Quirze, Sabadell, Badia del Vallès, Barberà, Cerdanyola, Ripollet, i la UAB. Sense oblidar els autobusos urbans de Valldoreix, tres línies que donen servei a l’àmbit territorial de l’entitat municipal descentralitzada.

A més, cal sumar-hi que a partir del 15 de setembre es posarà en marxa una nova línia d’autobús que unirà el barri de Can Barata amb l’estació de Sant Quirze dels FGC. Es farà una prova pilot d’un any amb tres serveis al matí i tres més a la tarda, per valorar la viabilitat de la línia. Pel que fa al cost econòmic, el servei de bus local compta amb bitllets propis, i també se’ls pot utilitzat amb les targetes de transport dels Bitllets Integrats del Transport Metropolità de Barcelona. Un bitllet senzill de bus té un cost d’1,80 euros per trajecte, que es redueix a 0,88 cèntims d’euros si s’adquireix una targeta de 10 viatges (8,85 euros). Si es fa ús del bitllet integrat, amb una T-10, el viatge costa 1,03 euros (10,30 euros la targeta de 10 viatges).

I el servei ferroviari?
A Sant Cugat hi arriben els Ferrocarrils de la Generalitat i els trens de Rodalies de Catalunya (Renfe). Amb tot, com a servei de mobilitat urbana, Renfe en quedaria exclosa, ja que la seva única estació a Sant Cugat és utilitzada per a aquelles persones que es desplacen utilitzant la línia R8 que enllaça Martorell amb Granollers-Centre, sense passar per Barcelona.
Com a servei de mobilitat urbana es considerarien els FGC un servei que ofereix a Sant Cugat 8 estacions, que són les de la Floresta, les Planes, Valldoreix, Sant Cugat, Volpelleres, Sant Joan, Mira-sol i Hospital General. Unes estacions que corresponen a les línies de FGC Barcelona-Vallès S1, S2, S5 i S55. Pel que fa a preus, desplaçar-se entre les set parades santcugatenques es considera zona 1. Per aquest motiu, el preu del bitllet senzill és de 2,15 euros. Un preu que disminueix amb qualsevol targeta integrada. Per exemple, amb una targeta T-10, el viatge costa 1,30 euros.

Llegeix el Reportatge.

En els pròxims dies es publicaran notícies relacionades amb la mobilitat sostenible a Sant Cugat.

 
Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?