Estudiants de l'ETSAV presenten una nova casa sostenible

El projecte 'eco' es basa en l'equilibri ambiental, social i econòmic i es presentarà al concurs Solar Decathlon Europa el proper setembre. L'objectiu és que sigui viable per viure-hi però la construcció a particular costaria al voltant de 170 mil euros

L'explicació del projecte es pot veure a la facultat de l'ETSAV. FOTO: Artur Ribera L'explicació del projecte es pot veure a la facultat de l'ETSAV. FOTO: Artur Ribera
La presentació de la casa 'eco' s'ha fet a la sala d'actes de l'ETSAV. FOTO: Artur Ribera La presentació de la casa 'eco' s'ha fet a la sala d'actes de l'ETSAV. FOTO: Artur Ribera
Després de la casa LOW3, estudiants de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura del Vallès (ETSAV) de l'UPC han presentat aquest dijous 17 de maig un nou habitatge sostenible, l'eco: Un projecte de casa autosuficient energèticament que destaca per la construcció de tres mòduls independents i l'aprofitament de l'energia solar per abastir totes les necessitats de la casa.

En aquest cas, la cinquantena d'estudiants que han liderat el projecte, l'han descrit com una casa que "busca l'equilibri tant ambiental, social com econòmic˝. Seguint el model de la LOW3, que va guanyar el concurs en l'edició del 2010, la casa eco, també funcionarà exclusivament amb energia solar i disposarà dels mecanismes necessaris per la reutilització de l'aigua aplicant petites modificacions respecte l'anterior projecte.

La casa i el seu interior
L'estructura d'eco està dissenyada a partir d'una cuirassa de policarbonat cel·lular que funciona d'hivernacle per tal de mantenir l'escalfor provinent del sol. A més, s'instal·laran 20 plaques solars fotovoltàiques per abastir l'energia necessària als aparells elèctrics de la casa. També disposarà d'un hort i d'un sistema de domòtica per controlar la climatització i l'obertura o tancament de les portes corredisses i la coberta.

A l'interirior, un espai de 45m2 (sempre respectant les bases del concurs) està dividit en tres mòduls de fusta independents (a diferència de la LOW3, que formaven una sola peça). Els estudiants han explicat que d'aquesta manera, es genera un espai "molt més flexible" per diferents usos. En concret, han senayalat la importància de l'espai intermedi, la zona central que queda entre els tres moduls i l'exterior. També s'ha destacat la reutilització de materials en desús per moblar la casa. En aquest sentit, els estudiants han explicat que l'objectiu "és aconseguir convenis amb algun abocador per extreure'n materials que ens puguin ser útils"

Exposició del projecte
Durant un parell de setmanes, la mostra del projecte està instal·lada a la primera planta de la facultat d'Arquitectura de la UPC de Sant Cugat. S'hi pot trobar una maqueta de la casa, breus explicacions del seu funcionament i exemples molt visuals dels mecanismes d'estalvi energètic que incorpora. La casa està en construcció a l'exterior de la facultat i al setembre es traslladarà a Madrid per participar al concurs, que es farà del 14 al 30 de setembre. Tot i la viabilitat per poder-hi viure, la construcció d'una casa sostenible com l'eco però d'ús particular costaria al voltant de 170 mil euros.

Solar Decahtlon Europe
És un concurs internacional d'universitats d'arquitectura que se celebra cada dos anys, basat en la construcció de cases energèticament autosuficients. Per accedir al concurs, les cases han d'abastir-se mitjançant energia solar i han d'estar equipades amb la tecnologia que els permreti fer un ús més eficient de la casa. En l'edició d'enguany es presentaran 21 projectes més, a banda del de l'ETSAV.

Diferències respecte la LOW3
  • Tres mòduls independents, a l'altre projecte eren una sola peça.
  • Disposa de 5m2 més, d'acord amb les bases del concurs (de 40m2 a 45m2).
  • La distribució interna de la casa permet que s'adapti més a l'exterior.
  • El mobiliari està construït reutilitzant materials en desús.
  • El projecte és un 30% més econòmic.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem