Arriben les festes. Nadal mou el consumisme. Seguim parlant dels productes de proximitat i temporada. Com a plats de cullera i calents seguim servint a taula una bona escudella i carn d’olla, una sopa barrejada, l’olla aranesa, la suau sopa de ceba, una sopa de pa amb ou, la desitjada sopa de galets grans farcits de carn d’olla.
Verdures i hortalisses: novetat, el card (dur, per tant cocció de llarga cocció, sempre ben net, apreciats el de Navarra i de l’Aragó (resultón amb un picat de pernil, o un potent card ajoarriero de bacallà, o gambes, o un card amb pinyons i ametlles). La ceba (imprescindible a la cuina). El ceballot (alegre el plat). Els espinacs redueixen al coure’ls (gustosos saltejats amb all). Els grelos són les fulles de nap (fabuloses amb porc o amb rajada). La col llombarda, el color morat de la col (s’ha de provar amb pomes i seitó).
Parlant de la fruita nadalenca seguim amb les castanyes, ens ofereixen les desitjades mandarines clementines (un perfecte desengreixant de plats potents). Les panses (com a postres o guisades). Els albercocs secs (orejones).