La cuina mexicana va ser, juntament amb la italiana, de les primeres a tenir fama mundial i de les que estan més consolidades. Aquesta es va popularitzar al país a través del que es coneix com a tex-mex, cuina que fusiona els ingredients originals de Mèxic i els de la cuina texana –de l’estat de Texas, Estats Units–, i que és força diferent de la cuina originària de Mèxic. Malgrat tot, ha estat aquesta la que ha internacionalitzat i comercialitzat la gastronomia mexicana.
Avui dia la tendència és lleugerament diferent. Es respecten més els productes originaris de Mèxic, però es continua adaptant al gust i el paladar europeu. Facu Puppo, del restaurant mexicà de menjar per emportar La Revolución, explica que “la idea és poder combinar els ingredients originals de Mèxic amb un toc nostre, perquè s’adapti millor a la nostra cultura gastronòmica”. Assegura que “si fas una cuina 100% mexicana, hi ha molta gent que no s’hi atreveix”.
Altres tendències que s’han popularitzat a Europa pel que fa a menjar mexicà són els locals de restauració de menjar ràpid i el concepte de servir plats petits. L’última tendència és la dels take-away. En escassament un o dos anys a Sant Cugat han nascut diferents propostes de menjar per emportar-se exclusivament mexicà. Són locals on es pot triar entre plats ja preparats, sobretot tacos i burritos, o personalitzats amb els ingredients que s’escullin.
La cuina original mexicana
Com totes les cuines del continent americà, la mexicana també té diverses influències. Les més explícites són la cuina autòctona indígena i les cuines europees. Un dels seus aliments més bàsics són les tortillas de blat de moro. El blat de moro és un dels ingredients principals, i serveix per fer molts platillos. El concepte platillo fa referència al plat típic regional. L’altre producte culinari bàsic és el chile, condiment indispensable a gairebé qualsevol plat, sovint picant. Cereals, verdures i carns de tot tipus també hi són molt presents.
Recepta de burrito de pollastre al forn, de La Revolución
Ingredients
Tortillas, pollastre, salsa de soja, all, coriandre, tomàquet, ceba, mel, mostassa en gra, enciam, blat de moro, crema formatge, sucre, oli, sal i pebre.
Elaboració
- Per a elaborar el burrito heu de fer diverses preparacions per separat. Marineu un pollastre amb soja i all, cuineu-lo al forn i un cop cuinat talleu-lo en tires.
- Pel pico de gallo piqueu i trossegeu coriandre, tomàquet i ceba.
- Elaboreu també una salsa de mel i mostassa en gra, sal i pebre.
- I d’altra banda prepareu ceba caramel·litzada. Per fer-la, sofregiu la ceba fins que es dauri, afegiu sucre i caramel·litzeu a foc lent.
- Escalfeu les tortillas. Afegiu a la tortilla el pollastre, el pico de gallo, la salsa de mel i mostassa, la ceba caramel·litzada, enciam, blat de moro i crema de formatge.
- Enrotlleu-lo amb cura que no surtin els ingredients.