Segons xifres de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), 1.800 milions d’adults tenien sobrepès el 2014 i 41 milions de menors de cinc anys també. L’augment de la ingesta d’aliments d’alt contingut calòric, rics en greixos, i el descens de l’activitat física són dues de les causes principals. Les malalties cardiovasculars i altres malalties com alguns càncers augmenten el seu risc amb l’obesitat, la qual també suposa problemes respiratoris, més risc d’hipertensió i alguns problemes psicològics. Aquí els consells per evitar-ho:
- Menjar fruites, verdures, llegums, fruits secs i cereals integrals com blat de moro, avena o arròs no processat
- Menjar almenys 400 grams de fruita i hortalisses al dia (5 porcions).
- Limitar el consum de sucres.
- Reduir el consum de greixos al 30% de la ingesta calòrica diària. Són preferibles els greixos no saturats (alvocats, oli d’oliva, fruits secs, peix...) que els saturats (mantega, nata, formatge...).
- Els greixos industrials trans, presents en aliments processats com el menjar ràpid, aliments fregits o pastisseria industrial, no són recomanables.
- Limitar el consum de sal a menys de cinc grams al dia i consumir sal iodada.