La cuina catalana feta a Sant Cugat

La cuina catalana ha estat sempre un referent dins de l’anomenada “dieta mediterrània” i actualment està reconeguda mundialment per las seves innovacions

De la cura que els catalans hem tingut sempre per l’art de menjar i, per tant, de cuinar en tenim un gran referent que és remunta al segle XIV. L’aleshores rei d’Aragó Pere IV el Cerimoniós, va encarregar a un monjo franciscà anomenat Francesc Eiximenis la redacció d’una gran enciclopèdia que és titularia Lo Crestià, la qual contindria tot el fonament del cristianisme al llarg de tretze llibres.

El tercer estava dedicat als pecats capitals i parlava extensament de la gola. Un dels capítols és titulà: “Com catalans mengen pus graciosament e ab millor manera que altres nacions” i és tota una declaració de principis del fet que ja en aquella època existia una cuina típica catalana. 

Tota aquesta tradició ha anat perfeccionant-se amb els anys i fruit d’això ha estat el gran esclat de la cuina moderna catalana que ha revolucionat tot el concepte de cuinar i de menjar arreu del món. Va començar en Ferran Adrià al Bulli de Roses amb les seves experimentacions i noves formes de degustació, donant a tots els sentits, inclosa l’oïda, un protagonisme equiparable entre ells fins a aconseguir una veritable “festa dels sentits”. La Carme Ruscalleda, els germans Roca i en Sergi Arola, entre altres, també han contribuït a portar el nom de la cuina catalana fins al punt més alt de la gastronomia.

Els secrets de la cuina de casa

Bacallà amb mel i pinya, de Maria Abadia. FOTO: Artur Ribera

El secret d’aquest èxit es deu, sens dubte, al mar que ens rodeja. És com un sentiment diferent que ens arriba del sol, del mar i de l’alegria de les nostres terres que han il·luminat la gent del Mediterrani amb una capacitat creativa diferent de la resta

En Ferran Adrià deia en el seu llibre Els secrets del Bulli el següent: “Els pobles mediterranis s’han caracteritzat per la seva capacitat de convivència per la receptivitat que han desplegat i per la facilitat d’assimilar las contribucions positives que la tradició i els intercanvis amb altres cultures els ha legat”.

Ha estat aquest esperit el que al llarg dels anys ha fet néixer innumerables receptes que cadascun ha anat millorant i retocant fins a aconseguir que un mateix plat es pugui transformar amb els pas del anys en una recepta nova i encara millor.

Han estat milers de mestresses de casa que en el dia a dia de la seva vida han anat enriquint la gastronomia catalana. Seria interessant poder conèixer qui va fer el primer sofregit o la primera picada, receptes que s’han convertit en veritables pals de paller on se sustenten gran part de les receptes del nostre país.

L’expressió “deixar fer xup-xup”, que trobem en innumerables receptes, esdevé una de les característiques de la nostra cuina que denota la paciència i dedicació que cada plat requereix.

Tinc una amiga que sempre diu: “Quan creguis que el sofregit ja està fet, espera encara cinc minuts més”. És, sens dubte, un gran consell per a tots aquells que volen gaudir de la cuina i que reafirma la paciència com la millor virtut d’un bon cuiner.

La cuina d’un país ve lligada a la seva terra i a la proximitat al mar que el banya i que li proporciona els productes per poder elaborar els seus plats. Afortunadament, Catalunya disposa d’una àmplia i variada geografia que li permet tenir una  quantitat de productes, tant animals com vegetals, amb què treballar la gastronomia.

Cuines de Sant Cugat

Peus de porc amb llenegues, de Maria Teresa Boldú. FOTO: Artur Ribera

El mateix plaer de menjar i no solament d’alimentar-se ha donat com a resultat una cuina reconeguda arreu i que nosaltres, des d’aquí, voldríem posar en valor de la mà de vuit dones santcugatenques.

Tenen en comú que no són cuineres professionals, el seu amor per les tradicions i el desig de compartir amb la resta de la gent les seves experiències davant d’uns fogons.

​En els pròxims dies publicarem les receptes que es couen a les cuines santcugatenques a partir del reportatge publicat al DIARI de Sant Cugat.

Sabreu com prepara Maria Teresa Boldú els peus de porc amb llenegues, o com fa cards amb mongetes i botifarra negra Elisabeth Riba. Carme Figuerola cuina galtes de porc amb verdures, Enriqueta Guarch canelons farcits de carn i tomàquet, i Maria Abadia bacallà amb mel i pinya.

Pollastre amb carxofes i llenegues és la proposta de Carme Riba; Neus Ortí ensenya a preparar xató, i Maria Àngels Quadras cuina mandonguilles amb sípia.

 
Comentaris

Destaquem