Fins fa poc més d’una dècada la cuina japonesa era gairebé desconeguda al nostre país, però ara és una de les cuines internacionals que està més estesa. A Sant Cugat tenim vora d’una quinzena de locals on es pot degustar aquesta cuina mil·lenària, entre restaurants i take-away de totes les qualitats i preus.
La cuina japonesa es caracteritza per ser una cuina lleugera, saludable i senzilla de fer, que beu de tota una filosofia relacionada amb el respecte a la naturalesa i l’ús sostenible dels recursos naturals, i a la producció, tractament, preparació i consum. El washoku –mot amb què es coneix la cuina tradicional japonesa– és Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.
La popularització del sushi
Possiblement el plat més representatiu de la cuina japonesa, o com a mínim el que té més èxit internacionalment, és el sushi. De fet, hi ha força establiments que s’han especialitzat exclusivament en el sushi, una preparació culinària a base d’arròs assaonat amb vinagre d’arròs i recobert o envoltat de peix cru, marisc o verdura. De varietats n’hi ha per a tots els gustos, amb alga nori o sense alga nori, amb verdures, amb marisc...“El gran secret d’un bon sushi és, d’una banda, la qualitat dels ingredients, i de l’altra, el procés d’elaboració”, explica Sergio Roig, soci d’Oishi a Sant Cugat. “Com més artesà és, més pausa i més consciència es posa en el procés d’elaboració, més bo està”.
Però el sushi només és una petita part de la gastronomia japonesa. A part d’arròs, verdures, peix i marisc, també són representatius aliments com la soja, les algues, la pasta de miso, els soba (fideus), el sèsam o el gingebre. També són característics els picants, com el wasabi, i les salses, com les de soja, teriyaki o mirin. La beguda japonesa per excel·lència és el sake, que s’obté a partir de la fermentació de l’arròs. I entre els dolços destaquen els mochi i els doraiakis.
Recepta de yakisoba amb pollastre, d'Oishi
Ingredients
Noodles, pollastre desossat, pastanaga, pebrot verd i vermell, carbassó, brots de soja grans, gingebre, salsa soba i salsa de soja i sake.
Elaboració
- La nit anterior talleu el pollastre a daus, i poseu-lo en una font amb salsa de soja, sake i gingebre rallat.
- Remeneu i deixeu macerar.
- L’endemà, peleu la pastanaga i el carbassó a trossets allargats fins, i el pebrot a quadradets.
- Afegiu a la paella amb oli calent el pebrot i la pastanaga i ofegueu-ho durant 5 minuts. Després afegiu el pollastre i, quan agafi color, hi poseu el carbassó i els brots de soja (prèviament passats per aigua). Sofregiu i reserveu.
- Bulliu els noodles i quan estiguin al dente, els coleu i hi passeu aigua freda.
- Poseu el sofregit de verdures i pollastre a sobre. Finalment afegiu els noodles amb una mica de salsa de soba i remeneu.