Ja fa més de 70 anys que el mestre pastisser, Jaume Sàbat, va obrir una botiga al carrer Santiago Rusiñol i, des d’aleshores, el comerç ha mantingut la mateixa identitat: l’artesania de qualitat. Avui, la tercera generació de la seva família encara regenta la pastisseria més antiga de Sant Cugat.
L'avi Jaume Sàbat amb la seva família l'any 1951. FOTO: Cedida
Els orígens
Jaume Sàbat va ser un pagès de Can Sant Joan que es va casar amb Juana Grané Recasens, filla de pastissers i que sempre havia tingut el cuquet de l’art per dins. Per això, quan el seu sogre li va suggerir que si feia de forner mai li faltaria el pa a taula, va pensar que la pastisseria podria ser una professió on podria canalitzar la seva vocació.
Pastisseria Sàbat a l'any 1951. FOTO: Cedida
L’any 1951 va obrir una pastisseria al carrer Santiago Rusiñol, 36, als baixos del seu domicili i al novembre, en època de panellets. Després va obrir una segona botiga a la plaça d’Octavià, 2. Anys més tard, es van tancar aquestes dues botigues i es va inaugurar la botiga a l’actual emplaçament, al carrer Santiago Rusiñol, 46 (1974). L'any 1976, es va obrir la pastisseria de la Rambla Ribatallada, 8 pensant en els nous santcugatencs de l’època. Ara, la tercera generació de la família encara els pròxims anys amb la idea de consolidar l’essència de la pastisseria de l’avi Sàbat: Tradició, artesania i qualitat.
Les tres generacions de pastisseria Sàbat l'any 1988. FOTO: Cedida
La pastisseria de sempre
Les receptes de les postres que s’hi cuinen es fan amb els mètodes més artesanals i amb les millors matèries primeres. Per exemple, els pinyons dels panellets els compren als millors proveïdors de Castella i descarten altres varietats més econòmiques, però amb un sabor incomparable. Són conscients que els clients ho valoren i que ho volen preservar. N’hi ha que venen expressament a la botiga des de Barcelona a buscar les magdalenes perquè encara les cuinen amb oli d’oliva. Tenen una clientela fidel que vol els pastissos de sempre i que valora que conservin la tradició.
Pastisseria Sàbat ha format part de la història de Sant Cugat i han estat presents a les festes dels ciutadans. Durant la pandèmia, van dur a terme una tasca gairebé heroica en portar les mones arreu i van contribuir a la felicitat de molta gent en un dels episodis més grisos de la ciutat.