Les fulles s’assequen i s’arrissen amb el temps, cosa que pot fer que es converteixin en tot un repte quan es tracta de fer-les servir en les manualitats. A més, els seus colors vibrants també tendeixen a desaparèixer... el fet de conservar-les dins d’un llibre pesat, és una forma de preservar-les, però es tornen fràgils i es trenquen. Per mantenir-les flexibles i brillants existeixen dues maneres. La primera és submergir-les en aigua amb glicerina durant aproximadament tres o quatre dies i després assecar-les bé estenent-les en una superfície; i l’altra opció és planxar-les dins de paper encerat (o de forn).
Com que la glicerina és més complicada de trobar en la seva vessant líquida (no obstant això, les farmàcies i parafarmàcies solen tenir-la i també es pot aconseguir per Internet), ho farem de la segona manera que hem explicat.
Atenció, que passem a explicar detalladament com aconseguir aquesta manualitat tan apropiada per a aquesta època.
Procediment pas a pas
Pas 1 Enceneu la planxa a una temperatura alta, però sense vapor.
Pas 2 Col·loqueu una tovallola o un drap de cuina sobre la superfície de planxa. Poseu un tros de paper encerat sobre la tovallola. A continuació poseu les fulles sobre el paper de cuina en una sola capa (és a dir, que no se sobreposin), tapeu les fulles amb un altre paper de cera i per últim, tapeu-ho tot amb l’altra tovallola.
Pas 3 Planxeu-ho durant uns 20-30 segons. Doneu-hi la volta i planxeu-ho de l’altre costat, 20-30 segons més.
Pas 4 Deixeu-ho refredar.
Pas 5 Quan estigui fred, retireu-ne el drap. A poc a poc, amb cura, retireu-ne també les fulles de paper.
Pas 6 Col·loqueu les fulles dins d’un llibre pesat durant un parell de dies.
Pas 7 Lligueu als palets de les fulles un fil de pescar o fil de cosir, i aquests al bastidor o suport.
I ja ho tenim!
Material necessari
Planxa
Paper de cera (o de forn)
Dues tovalloles fines o draps de cuina
Les fulles de tardor
Fil de pescar o fil fi
Bastidor de cosir de fusta o un altre suport de fusta i/o plàstic