El Trastorn de Dèficit atencional amb hiperactivitat (TDAH) és un dels trastorns més comuns en la infantesa i en la majoria dels casos continua fins a l'adolescència i l'edat adulta. Els símptomes inclouen dificultat per concentrar-se i prestar atenció, dificultat per controlar la conducta (hiperactivitat) i impulsivitat.
A més, juntament amb (o de vegades a conseqüència de) el TDAH pot haver dificultats de lectoescriptura (dislèxia), de planificació motora (dispràxia), problemes de sensibilitat i dificultats en l'aprenentatge.
El neurofeedback
Hi ha una llista d'exemples de tractaments alternatius que ens semblen interessants i dels que ens agrada l'efecte que generen. Però avui ens centrem en el neurofeedback.
El neurofeedback parteix del principi de la retroalimentació (feedback). Quan reps una retroalimentació en forma de recompensa vols seguir manifestant el comportament pel qual has rebut una recompensa. Diverses funcions del nostre cos i cervell succeeixen inconscientment i no les podem controlar o entrenar.
Un mètode molt directe i alhora molt simple de veure els processos cerebrals és mesurar les ones cerebrals, és a dir, un EEG (electroencefalograma). Es col·loquen, amb pasta EEG, uns sensors en el cuir cabellut que mesuren les ones cerebrals. És totalment indolor i no s'aplica ni corrent ni voltatge alguna al cervell. És un mètode no invasiu cent per cent. Es mesura l'activitat elèctrica del nostre cervell mitjançant l'ús de l'EEG i els senyals retroalimenten al cervell a través d'animacions controlades per ordinador (tipus videojoc).
En una sessió de neurofeedback i mitjançant un EEG es poden detectar de manera immediata els períodes curts de falta d'atenció i "mostrar-li" al pacient a través d'una retroalimentació (feedback) apropiada, fins a 2000 vegades en una mateixa sessió d'entrenament! Amb aquesta retroalimentació el cervell aprèn a prestar atenció i seguir atent.
Als EUA a l'octubre de 2012, L'acadèmia de Pediatria va aprovar el Biofeedback i Neurofeedback com l'opció terapèutica del nivell 1 (el nivell més alt) per a nens que pateixen de TDAH.
Una oportunitat
Si el teu fill té TDAH o alguns símptomes dalt esmentats podries provar amb el neurofeedback. Si ja sabem que el cervell té la capacitat de canviar per adaptar-se millor, llavors hem de brindar als nostres fills l'oportunitat de canviar el seu cervell i millorar.
El diagnòstic de TDAH no significa el final del túnel, és merament una indicació de l'estat en què es troba en aquest moment. Hi ha moltes teràpies que poden ajudar molt bé garantint una bona qualitat de vida.