Les notícies de l'àmbit polític i urbanísitc més destacades del 2016

Torre Negra, estelada o participació són alguns dels ítems destacats de l'any a Sant Cugat

El TOT fa un repàs a les notícies més destacades en l'àmbit polític i ciutadà de Sant Cugat durant el 2016.

Participació ciutadana

Per primera vegada, els santcugatencs han pogut decidir part de les inversions de l'Ajuntament de Sant Cugat a través d'un procés de participació ciutadana. Així, una votació popular entre tots els veïns va servir per decidir a què es destinen 2 milions d'euros d'inversions d'aquest 2016 i 2017. Van votar 5.889 santcugatencs, el 8% del cens, i van guanyar propostes relacionades amb entitats, medi ambient i carrils bicis

També a la Floresta s'ha fet un procés de participació ciutadana per decidir com es gasten els 80.000 euros de lliure disposició, amb una participació de l'11% dels florestans.

Transformació de la Floresta

Dos dels carrers asfaltats al sector de la Muntanyesa a la Floresta FOTO: Artur Ribera

Aquest 2016 ha finalitzat també la primera fase del pla de millora de la Floresta, amb la pavimentació de 41 carrers del districte que eren de terra. Això ha suposat un canvi important en el barri, que va deixant enrere la pols i el fang. Hi han hagut algunes queixes de veïns pels detalls finals de l'obra, alguns dels quals inacabats, i també per alguns carrers que han quedat fora del pla i no s'han asfaltat.

En total, una inversió de l'Ajuntament de 2,5 milions d'euros, per asfaltar 11 quilòmetres de carrer i una superfície de 80.000 metres quadrats.

Disputes govern-oposició

L'oposició en bloc ha denunciat "irregularitats"

El 2016 també ha estat un any mogut a nivell polític entre el govern i l'oposició. Tots els grups de l'oposició en bloc han denunciat en dues ocasions "irregularitats" en diferents actuacions urbanístiques de l'Ajuntament, com la modificació del PGM a l'àmbit de Valldoreix i l'adjudicació a Bruesa i Teyco d'una promoció d'habitatges, que està sent investigada per la justícia.

El govern ha defensat la "bona gestió" en totes aquestes actuacions i ha acusat l'oposició de creuar "línies vermelles" per posar en dubte el "bon nom" dels professionals de l'Ajuntament. 

Aquest 2016 també ha quedat absolt l'exalcalde Joan Aymerich, que estava sent investigat des de fa uns anys pel cas de Can Mates i Boehringer. Tot i això, aquest cas va obligar l'Ajuntament a pagar una indemnització milionària a alguns propietaris de la zona.

L'estelada

El procés català ha marcat també l'actualitat política de Sant Cugat, per exemple, amb incomptables mocions en els plens municipals. Però localment, la qüestió també s'ha notat amb tota la polèmica al voltant de l'estelada de l'estació, que ha estat denunciada per Societat Civil, PP, C's i VOX.

Finalment, aquest novembre, la justícia va ordenar a l'Ajuntament a retirar la bandera independentista de la plaça de Lluís Millet. El govern va acatar la sentència, però, unes hores després de despenjar-la, la va col·locar a la plaça d'Octavià, als peus del Monestir.

Torre Negra

El 60% dels terrenys de Torre Negra són de Nuñez i Navarro i la resta de petits propietaris FOTO: Artur Ribera

La protecció de l'àmbit de Torre Negra, davant l'amenaça de la construcció de 2.800 habitatges per part de la constructora de Nuñez i Navarro, ha marcat la història recent de Sant Cugat. Aquest 2016 hi ha hagut dues notícies negatives en aquest sentit.

Primer, el Tribunal Suprem va dictar l'exclusió de l'àmbit de Torre Negra del Parc Natural de Collserola. Després, el Tribunal de Justícia de Catalunya va tombar la modificació del PGM que l'Ajuntament de Sant Cugat va tirar endavant el 2012 per passar els terrenys d'urbanitzables no programats a no urbanitzables.

Dues notícies que han generat incertesa i preocupació, tot i que des del govern municipal s'han mostrat molt tranquils i convençuts que no es construirà mai a Torre Negra.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem