Les promeses electorals de cada partit per Sant Cugat

Els 10 partits que es presenten a les eleccions municipals del 24 de maig a Sant Cugat ja tenen definit i redactat el seu programa polític

El 24 de maig els santcugatencs votarem per triar qui ens representarà al consistori durant els pròxims quatre anys. En les últimes setmanes hem conegut els candidats i algunes de les seves propostes. Ara és el moment d'aprofundir en les idees, els projectes i les propostes que estan incloses en el programa polític de cada partit. Aquest article conté el programa electoral sencer de cada partit i detalla algunes de les seves propostes més representatives.

CiU

Mercè Conesa. FOTO: Artur Ribera

El programa electoral de CiU remarca la feina feta durant els darrers quatre anys de govern i inclou moltes propostes i projectes de les quals ja se n'ha parlat, especialment en l'últim any. Entre d'altres, CiU es compromet a la creació de 7.500 nous llocs de treball i a posar totes les mesures necessàries per reduir la taxa d'atur per sota del 6%. També, a construir més habitatge públic i a negociar amb els bancs la cessió dels habitatges buits perquè formin part de la borsa d'habitatge de gestió municipal.

Pel que fa a nous equipaments destaquen projectes com la construcció del nou Institut Leonardo da Vinci, la nova escola d'Educació Especial, dues escoles bressol a Can Mates i Volpelleres, el nou pavelló de la Guinardera, o un nou equipament esportiu amb piscina a Mira-sol.

Altres propostes són la posada en marxa d'un nou espai estable a l'aire lliure per a la celebració d'esdeveniments musicals a Can Solà, la construcció de la nova Biblioteca Central, la rehabilitació de la Unió o la reconversió de Villa Felisa en un nou espai cultural.

El programa de CiU

PP

Jordi Carreras. FOTO: Lali Puig

El programa del PP situa com una de les seves prioritats la família. Una de les seves grans propostes és la creació d'una regidoria de Família que tracti les qüestions relacionades amb la família amb independència de la regidoria d'Educació i Serveis Socials.

També dedica un gruix important del seu programa a la seguretat ciutadana. Planteja, entre d'altres, augmentar a 120 el nombre d'agents de Policia Local o millorar la coordinació entre administracions per lluitar contra la delinqüència. En l'apartat econòmic aposta per la reducció del deute estructural de l'Ajuntament i la reducció de l'esforç fiscal dels contribuents.

El PP aposta fermament en l'aplicació del bilingüisme en català i castellà als organismes municipals. En matèria d'educació també es compromet a articular els mecanismes necessaris per facilitar la implantació i aplicació de la LOMCE.

El programa del PP

PSC

Pere Soler. FOTO: Artur Ribera

El programa del PSC posa l'accent en la lluita contra les desigualtats, garantint els serveis mínims i la cobertura de necessitats bàsiques alimentàries i d'accés als serveis d'aigua, llum i gas, fomentant la igualtat d'oportunitats per a homes i dones, i millorant l'atenció a les persones en situació de dependència.

Una altra prioritat del programa del PSC és l'ocupació. Entre d'altres, planteja la creació d'un Pla Local per a l'Ocupació i l'elaboració d'un pla de xoc per al creixement i l'ocupació encaminat a atendre les necessitats de les persones aturades i facilitar l'activitat econòmica del municipi. Aquest pla de xoc seria gestionat per l'Oficina Growning Sant Cugat.

A barris com el del Monestir-Sant Francesc proposa la transformació del Xalet Negre en un espai per a les entitats del barri, i al centre, la construcció d'un centre cívic a Can Quitèria que faci la funció d'espai polivalent per a la cultura i les entitats del barri. El PSC aposta també per la descentralització i la desconcentració dels serveis als barris, per vertebrar i gestionar millor el municipi i per millorar la participació ciutadana en uns consells de barri de caràcter vinculant.

El programa del PSC

ICV-EUiA

Roser Casamitjana. FOTO: Artur Ribera

Entre les propostes del programa d'ICV-EUiA destaca la de modificar el planejament recent per revitalitzar els nous barris, incorporant mesures que els facin més vius i habitables. També fa força propostes en l'àmbit mediambiental, un total de 14. Una de les més destacades és obrir el debat per remunicipalitzar la gestió de l'aigua.

En el pla econòmic ICV-EUiA és partidària de donar un fort impuls a l'economia social i al cooperativisme, així com de defensar un comerç de proximitat capaç de plantar cara a les grans àrees comercials. En l'àmbit social proposa la creació d'un banc d'aliments conjuntament amb Càritas i Creu Roja i facilitar un acord amb les grans superfícies, mercats municipals i hostaleria per tal d'evitar el malbaratament d'aliments.

Sobre nous equipaments proposa la creació d'una sala polivalent que no estigui situada als afores de la ciutat per acollir activitats com concerts, carnestoltes, quinto, etc. També fa propostes en l'àmbit de la igualtat de gènere, el replantejament del paper dels consells de barri i en la participació ciutadana.

El programa d'ICV-EUiA

CUP-PC

Núria Gibert. FOTO: Artur Ribera

El programa de la CUP-PC proposa més mecanismes de participació, entre els quals destaquen propostes com les assemblees municipals obertes o els pressupostos participatius. La coalició també és defensora del cooperativisme i l’economia social i solidària i de la remunicipalització dels serveis públics.

CUP-PC proposa també la creació d’espais autogestionats pels i les joves, i considera prioritari la defensa del dret a l’habitatge, de manera que ningú hagi de marxar de Sant Cugat per raons econòmiques. En l’àmbit cultural proposa, entre d’altres, la construcció d’espais polivalents d’arts escèniques i musicals de format mitjà.

Pel que fa a polítiques mediambientals proposa la creació d’un refugi d’animals i la definició d’un marc de protecció integral del Parc Natural de Collserola. La coalició vol que els ajuntaments siguin un dels principals motors en la lluita per la plena sobirania i un procés constituent. CUP-PC també és partidari de reformular els consells de barri i de crear centres de dia i residències per a la gent gran públiques.

El programa de la CUP-PC

ERC-MES

Mireia Ingla, portaveu d'ERC-MES a l'Ajuntament de Sant Cugat FOTO: Artur Ribera

Per fer front a les desigualtats, ERC-MES proposa, entre d'altres, la reducció de l'IBI a aquelles persones amb recursos econòmics limitats, i l'aplicació de mesures que assegurin els subministraments bàsics d’aigua, llum i gas a totes les famílies en risc d’exclusió social.

En l'àmbit de cultura i oci ERC-MES compta entre les seves propostes amb la creació d'un hotel d'entitats a Villa Felisa, la creació d'una sala de concerts pública i l'impuls i aplicació dels acords del Pacte de Nit. Des del punt de vista econòmic proposa la creació d'una finestra única d'atenció empresarial i la implementació d'una subvenció per a la modernització dels comerços.

Altres propostes destacades són el compromís de destinar el 100% dels habitatges públics al lloguer, la implementació d'una zona gratuïta d'aparcament limitat o l'exercici de la sobirania fiscal ingressant l’IRPFl’IVA i l’Impost de Societats a l’Agència Tributària de Catalunya.

El programa d'ERC-MES

C's

Aldo Ciprian. FOTO: Artur Ribera

C's proposa la modificació de les eines de participació, com ampliar el torn de participació ciutadana dels plens mitja hora o limitar la durada dels consells de barri a hora i mitja. També pretén aplicar mesures de transparència al consistori. Una d'elles, que el tercer any de govern es realitzi una audiència pública sobre el grau de compliment del programa de govern.

Una altra de les prioritats del partit és el rescat de les persones, impulsant mesures com el lloguer social per l'habitatge que no superi el 30% del salari familiar. També planteja la rebaixa de la pressió fiscal municipal, que considera bàsica per fomentar l'activitat empresarial.

Planteja reestructurar la seguretat de la ciutat, traslladant la unitat de la Policia Nacional a l'edifici de l'Ajuntament, així com estudiar la possibilitat d'augmentar la plantilla de la Policia Local. En l'àmbit cultural proposa la fiscalització i posada al dia del sistema de subvencions públiques a les entitats. 

El programa de C's

UASC

Jaume Massanés. FOTO: Artur Ribera

Entre les propostes que fa Un Altre Sant Cugat destaquen les que fan referència a la participació ciutadana. La UASC considera que cal potenciar la descentralització basada en la participació de la gent i proposa, entre d'altres, una millora de l'operativa dels Consells de Barris i grups de treball i la potenciació de les associacions com a eines de cohesió de cada barri o districte.

Les propostes a barris i districtes són nombroses, i per aquest motiu la UASC promou la creació d'una tinença d'alcaldia de Descentralització. La UASC també es partidària de buscar alternatives per combatre el dèficit de places públiques a les residències per a la gent gran i es compromet a recolzar a persones en risc d'exclusió i amb perill de perdre l'habitatge.

Un altre àmbit que preocupa especialment a la UASC és el de medi ambient, on entre d'altres planteja reactivar el compromís de protecció de l'Estany dels Alous o aconseguir dinamitzar i fer operativa i vinculant l’Agenda 21.

El programa de la UASC

SI

Maria Rosa Comellas. FOTO: Artur Ribera

Solidaritat Catalana reivindica àmplies competències dels ajuntaments, una administració que sigui més propera als ciutadans i que tingui la participació ciutadana com una de les seves principals eines de decisió política.

El programa també posa especial atenció en les polítiques socials, i proposa reforçar els tècnics municipals que tenen cura dels Serveis Socials, reforçar els Serveis d’Atenció Domiciliària o incrementar el percentatge de pisos del parc de lloguer social de Promusa per a persones en risc d’exclusió social.

Finalment, SI proposa promoure la independència des dels ajuntaments i per fer-ho planteja, entre d'altres, l'exercici de la sobirania fiscal.

El programa de SI

VOX-FyV

Ignacio Garriga FOTO: Lali Puig

En l’apartat econòmic, VOX-FyV es fixa com a prioritat reduir l’endeutament públic reduint el cost de l’estructura i de les empreses públiques, suprimint les subvencions a entitats cíviques i culturals que no respectin el marc constitucional o, per exemple, reduint els costos de Promusa.

Una altra de les grans propostes de VOX-FyV té a veure amb la família. Entre d’altres proposa ajudes a la natalitat i a la protecció de la infància, bonificar econòmicament en totes les tases a les famílies nombroses, monoparentals o amb persones discapacitades a càrrec o elaborar un pla d’acció d’ajuda a les embarassades per evitar l’avortament.

En l’apartat cultural proposa la independència dels mitjans de comunicació locals sostinguts amb mitjans públics i reduir els costos destinats a la comunicació de l’Ajuntament.

El programa de VOX-FyV

Més informació
 
Comentaris

Destaquem