Alguns bancs segueixen imposant una assegurança de prima única finançada com a requisit per concedir una hipoteca, quan des del 2019 hi ha una normativa específica que n'avala la contractació d'una assegurança alternativa a l'entitat financera. És la Ley 5/2019 de Contratos de Crédito Inmobiliario que es va aprovar després que diferents veus del sector com la Dirección General de Seguros y Fondos de Pensiones denunciessin pràctiques sospitoses de la banca que incrementaven l'import de l'assegurança molt per sobre del preu del mercat.
Segons l'Associació d'Usuaris Financers (Asufin) la prima pot ser fins a un 300% més cara que al mercat lliure. En concret, denuncia que el preu pot ser entre un 60% i un 300% més elevat que en el cas d'una assegurança contractada a banda del banc. A més, alerta que durant molts anys les entitats bancàries han comès pràctiques abusives i xantatge amb els consumidors.
La mala praxi dels bancs amb l'assegurança de la hipoteca
- El banc imposa l'assegurança de vida com a condició per poder concedir la hipoteca. Des del 2019 els bancs tenen prohibit obligar a contractar una assegurança amb ells com a condició per concebre una hipoteca.
- L'entitat financera imposa l'asseguradora i les condicions de l'assegurança. El banc fa servir la seva xarxa comercial per vendre assegurances de les seves filials, amb escasses cobertures i a un preu superior que al mercat.
- El pagament de l'assegurança es fa per avançat quan es contracta la hipoteca. A diferència de la pràctica habitual de les asseguradores i corredories d'assegurances, la quota es paga tota al principi i no any a any. Això fa que el consumidor no pugui canviar d'assegurança en el cas que trobi, per exemple, una altra més econòmica i aquest queda lligat durant tota la vida del préstec. Aquesta pòlissa genera clients captius que no poden canviar les condicions de la pòlissa i amb condicions rígides i que no acaben de satisfer als clients.
- El banc finança el preu de l'assegurança i cobra interessos per això. El consumidor es veu obligat a pagar interessos quan podria haver pagat una assegurança igual o més efectiva en còmodes terminis anuals.
Què pots fer si t'ha afectat aquesta manera de fer de la banca?
Des d'Alertis Brok i des d'altres veus del sector com Asufin, se suggereix que en el cas d'haver patit aquest greuge, es denunciï aquesta pràctica per tal de poder recuperar l'import que s'ha pagat de més o poder canviar d'assegurança a una més econòmica i amb millors condicions.
Hi ha jurisprudència sobre aquest tema i ja s'estan emetent les primeres condemnes per aquesta mala pràctica. En cas que vulguis denunciar, has de saber que, a més a més, tots els col·legis de corredors de l'estat ofereixen un servei d'assistència jurídica gratuïta.
Per qualsevol dubte sobre les assegurances de vida a les hipoteques, pots consultar amb la teva corredoria d'assegurances, Alertis.
Alertis Brok, al teu costat en la teva hipoteca
Alertis Brok és una corredoria d'assegurances amb seu a Sant Cugat que t'ofereix la millor opció per a l'assegurança de la teva llar, bicicleta, cotxe, viatges i també la teva hipoteca.
Confiar en l'experiència d'una corredoria d'assegurances com aquesta permet contractar la millor oferta possible d'entre les millors empreses d'assegurances.
Si vols trobar la millor assegurança per al teu viatge, contracta la teva assegurança amb Aletis Brok.