Un 1% de la població de Sant Cugat viu en zones inundables

L'Ajuntament de Sant Cugat té detectats nou punts conflictius pel risc d'inundació

Les inundacions són un dels fenòmens meteorològics que més ha impactat la zona del Vallès històricament. Les riuades i les acumulacions d'aigua per pluja són més o menys habituals i la comarca ha registrat fets tràgics, com la riuada del 1962 que va provocar entre 600 i 1.000 morts a poblacions com Rubí o Terrassa. Malgrat que Sant Cugat no ha viscut recentment catàstrofes d'aquest nivell, sí que són freqüents les inundacions de carrers o en alguns edificis per episodis intensos de precipitacions i creixement de rieres que creuen el municipi.

La rambla del Celler, el pont de l'estació, el camí de Can Calders o Mira-sol són algunes de les àrees amb més risc i on les inundacions són més habituals. 

Més info: Les rieres de Sant Cugat, entre l'home i la natura

Viure en una zona inundable

Protecció Civil és l'encarregat d'analitzar i determinar el nivell de risc que afecta cada municipi. En el cas de Sant Cugat, al voltant de l'1% de la població viu en una zona potencialment inundable, especialment per risc d'inundacions fluvials (rius, rieres, torrents...). Tot i que hi ha municipis molt més afectats, Protecció Civil considera que el risc de la ciutat és molt alt.

La riera de Can Calders FOTO: Manel Cervantes

La riera de Can Calders FOTO: Manel Cervantes

A més, el canvi climàtic i l'increment de fenòmens extrems pot agreujar el risc, tal com explica l'Ajuntament de Sant Cugat en el seu informe sobre vulnerabilitats davant l'emergència climàtica: "Sant Cugat és molt vulnerable al risc d’inundacions pels més de 170 km de rieres i torrents, molts dels quals transcorren en zona urbana, amb trams soterrats i trams a l’aire lliure. A més a més, incrementa la probabilitat de saturació de la xarxa de clavegueram al municipi".

Hi ha tres zones en potencialment inundables segons el mapa de Protecció Civil i que coincideixen amb el pas de tres rieres o torrents:

Captura de Pantalla 2024 04 02 a les 9.28.13

En blau, les tres zones de Sant Cugat considerades inundables FOTO: Protecció Civil

  • Valldoreix, carrer de Villà i Can Mora: la zona inundable ressegueix el recorregut de la riera de Can Mora des de Valldoreix, a tocar de l'estació. Travessa el Golf de Sant Cugat i afecta especialment el carrer de Villà, entre l'estació i el golf. També comprèn part del carrer d'Àngel Guimerà i la rambla de Can Mora fins a Can Quitèria i el pavelló, fins que arriba a la rambla del Celler, on ja dona inici a la riera de Sant Cugat.
  • Avinguda de Corts Catalanes: Es troba el punt de confluència entre diferents cursos fluvials (Torrent d’en Bomba, Riera de Sant Medir, Torrent d’en Llaceres i el Torrent de la Torre Negra). La zona inundable urbana comença a la plaça del Rotary i va fins a l'hípica de Can Caldés, per on també passa la riera de Sant Cugat. Aquesta zona és la que té més risc d'inundació fluvial, amb un retorn de 500 anys. 
  • Can Vernet i Monestir: La tercera zona inundable segueix el torrent de Can Corneller, des de la Ronda Nord, a l'altura de la Comissaria dels Mossos. Baixa per Can Vernet, pel Monestir i el barri de Sant Francesc fins a Can Solà.

Més info: VíDEO: Així baixa l'aigua per les rieres de Sant Cugat

El risc a Sant Cugat

Sant Cugat és un dels municipis obligats a disposar d'un Pla d'Actuació Municipal contra el risc d'inundacions i és un dels pocs que el té actualitzat. Es tracta del Document únic de protecció civil municipal, que analitza riscos territorials, incendis forestals, inundacions, nevades, sismes, vents, químic, radiològic o transport de mercaderies perilloses. Només 256 dels 521 municipis obligats en tenen. 

En aquest document, l'Ajuntament de Sant Cugat assenyala també les àrees amb més risc d'inundació i concreta les més afectades: l'Hípica de Can Calders, el carrer de Villà, el pont del carrer Bisbe Morgades amb el passeig de Can Mora i la rambla Rivera (zona golf), l'avinguda de Can Villalonga amb el carrer d'Eusebi Arnau (Can Trabal) i el carrer de Doctor Murillo amb la rambla de Can Mora. 

Més info: L’acció de l’home s’enfronta al curs natural de les rieres i torrents

Els punts més conflictius de Sant Cugat

El pont del carrer de Martorell ha quedat totalment inundat. FOTO: JM. Vallès

El pont del carrer de Martorell a l'estació. FOTO: Arxiu

El document de Protecció Civil de Sant Cugat també defineix els nou punts més conflictius per risc d'inundacions de Sant Cugat, en alguns dels quals les inundacions en episodis de fortes pluges són habituals. A la zona de la riera de Can Cabassa a Mas Gener s'adverteix d'altres conseqüències provocades per riuades com les esllavissades o la caiguda de roques. A més, es recorda que hi ha habitatges tocant el torrent, que ja han patit en alguna ocasió problemes per aquest fet.

Més info: Una veïna de Mira-sol, desesperada per l'amenaça que la riera se li emporti la casa

En aquest mapa apareixen els nou punts considerats conflictius (indicats amb una icona d'una onada).

Com fer front a les inundacions?

El document de Protecció Civil de l'Ajuntament de Sant Cugat determina les actuacions a fer per reduir el risc d'inundacions i en casos d'emergència. La neteja d'embornals, actuar en els punts més conflictius, tallar el trànsit dels carrers més vulnerables, suspendre activitats, fer vigilància de la xarxa viària i resoldre les incidències, evaquar població o acollir població afectades en centres habilitats són alguns àmbits que es consideren en casos d'emergència. 

Més info: Les rieres per explicar la història del municipi i la seva evolució

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem