Unes 7.000 persones van passar pel Pi d'en Xandri el cap de setmana del 2 i 3 de maig, els primers dies en què es podia passejar i fer esport. Després de setmanes de confinament estricte i amb els accessos a Collserola tancat, la ciutadania va sortir en massa als carrers i camins del parc natural, que en alguns punts van viure aglomeracions importants.
Concretament, dissabte 2 de maig van passar pel comptador del Parc Natural del Pi d'en Xandri unes 3.078 persones a peu i 513 en bicicleta. Ja diumenge, la xifra va ser menor: 2.628 persones a peu i 462 en bicicleta. Va ser la zona més transitada de Collserola, que en el seu conjunt va rebre uns 30.000 visitants en els dos dies. I aquestes dades només comptabilitzen les persones que han passat pels punts amb compadors.
Sorprèn que, tot i que l'1 de maig encara no es podia sortir fer esport o passejar, van passar per la zona del Pi d'en Xandri 534 persones a peu i 48 en bicicleta.
"Algomeració"
"Era esperable l'aglomeració. La gent portava molt temps tancada i sortir era una necessitat. Els espais naturals són salut i esport, exercici físic i mental", explica Marià Martí, director gerent del Parc Natural de Collserola. Martí espera que sigui la mateixa ciutadania la que reguli les seves sortides en funció de l'acumulació de gent.
També lamenta que en força casos la gent no va seguir les recomanacions de no passar per camins de menys de dos metres d'amplada per tal de garantir la distància de seguretat. "Es va passar per corriols, com de costum", afegeix. De fet, el Parc de Collserola fa temps que treballa contra la massificació de l'entorn, que el 2018 va rebre gairebé 5 milions de visitants. Una de les iniciatives ha estat una xarxa de camins que delimita per quins es poden passar i quins no.
Des del Parc sempre han assenyalat que una de les conseqüències de la massificació són els problemes de convivències entre diferents tipus d'usuaris, per exemple entre la gent que va a peu i alguns ciclistes. En aquest sentit, Marià Martí considera que la segregació d'horaris "està funcionant i pot ser una solució per evitar conflictes". Així, no tanca la porta a estudiar la possibilitat de limitar per franges horàries els usos del parc per cada usuari.