Un abellaire de Collserola denuncia un desbrossament indiscriminat: "És un desastre"

L'abellaire santcugatenc Èric Barbero denuncia que un desbrossament indiscriminat al voltant dels seus apiaris posa en risc el projecte de Melvida a Collserola

"És un desastre. Les meves abelles estan totalment desemparades. Estava tot el bruc i el romaní florint i ho han tallat tot, era el menjar de les meves abelles". És la denúncia pública de l'apicultor Èric Barbero, impulsor del projecte Melvida i un dels pocs abellaires que queda a Collserola. Barbero té les seves abelles en una finca privada molt a prop de La Rierada, entre Molins de Rei i La Floresta, i s'ha trobat que l'administració ha desbrossat tot el terreny sense deixar cap flor ni planta aromàtica al voltant dels apiaris. Melvida elabora i distribueix mel feta amb les abelles de Collserola i també rep centenars d'infants de les escoles de Sant Cugat per ensenyar el projecte i difondre la importància d'aquests insectes, protegits, pels entorns naturals. 

"Heu deixat les meves abelles sense teca, és un atemptat contra les abelles", emfatitza. L'actuació li ha destrossat la campanya i li suposarà unes pèrdues de més de 30.000 euros. Per això, demanarà una indemnització a la Generalitat, responsable última de l'actuació. Tot plegat li ha suposat un gran impacte psicològic i una situació de "desesperació". 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Melvida (@melvida.cat)

Èric Barbero: "Estem molt afectats i ens sentim molt impotents"

"Quin tipus de gestió és aquesta? Qui sou per entrar i desbrossar tot el meu apiari amb abelles protegides per llei i en una finca privada?", denuncia Barbero. Segons ha indagat, es tracta d'una actuació de la Generalitat i els responsables ho atribueixen a un "error" dels operaris. "Han deixat a les abelles sense teca, just a la primavera, que és quan desperten", lamenta l'abellaire, que exigeix una explicació i responsabilitats. "Estem molt afectats i ens sentim molt impotents", remarca Barbero, que comparteix la importància de la prevenció d'incendis però no entén com no han deixat uns metres de vegetació a l'entorn de les arnes. 

Barbero explica que la propietat va donar permís pel desbrossament, però no d'aquesta manera: "Ho han fet a les portes de la primavera, quan tot està florit. No han respectat cap planta. Estem parlant a vint centímetres de les abelles, ho han deixat tot desèrtic. No han respectat cap distància". Especialment, s'han afectat 2 apiaris a Sant Cugat i a La Rierada, amb unes 900.000 abelles a cadascun d'ells: "Amb aquesta acció, les mataran de fam". Però Barbero explica que també tenen 10 apiaris per altres indrets de Collserola, que igualment s'estan veient afectats per aquestes actuacions: "Estan fent el mateix a tot arreu".

I ara, què?

Per salvar les abelles, Barbero té principalment dues opcions: o alimentar-les amb menjar artificial, cosa que descarta per ser contrari a la filosofia de sostenibilitat i ambiental, o traslladar-les a un altre indret, cosa que presumiblement farà: "És una situació d'emergència".

"La gran decepció és veure com no es dona la importància que tenen pel bosc a les abelles", reivindica Barbero, que posa en valor tota la tasca de les abelles per la biodiversitat i la cadena mediambiental dels boscos de Collserola. "A totes les gestions forestals d'Europa, es té present la figura de l'apicultor sempre. I aquí, no passa això", afegeix. Tot i això, es mostra molt agraït pels centenars de mostres de suport que ha rebut.

Sobre el projecte de Melvida, lamenta que pugui suposar un cop gairebé mortal: "És la meva activitat professional, jo m'hi guanyo la vida i en depenen altres famílies". Tot i això, destaca que tota la branca educativa permetrà superar aquest cop, ja que moltes escoles de Sant Cugat passen cada any pels seus apiaris. Sobre la possibilitat de marxar de Collserola, no ho contempla: "Seria rendir-me. Jo vull aportar el meu gra de sorra als boscos de Collserola". 

El projecte de Melvida i l'amor per les abelles

 Melvida cuida les abelles amb amor i  molta dedicació  FOTO: Bernat Millet

Melvida cuida les abelles amb amor i molta dedicació FOTO: Bernat Millet

Amagat a Collserola, en el terme municipal de Molins de Rei i molt a prop de Sant Cugat, a La Rierada, hi ha les arnes de Melvida, un projecte estabilitzat des del 2017 que ha fundat un apassionat del món de les abelles, Eric Barbero. És un dels pocs abellaires que queden al parc i coneix i estima les seves abelles com ningú. És un projecte d’apicultura sostenible que té per objectiu repoblar d’abelles els entorns rurals, tenint cura d’elles i contribuint a millorar els processos naturals de pol·linització i de protecció de la fauna i flora autòctones.

“Més que rendibilitat podíem dir que el projecte és una forma d’aportar el granet de sorra als boscos que ens han vist créixer i, en aquest cas, en l’àmbit de la satisfacció personal, considero que és rendible", explicava en un reportatge pel TOT Sant Cugat.

Més info: El projecte d'apicultura Melvida rep un premi al Fòrum Gastronòmic pel Xocomel

Melvida fa la distribució a través d’un servei a domicili a Sant Cugat i els voltants amb el segell de producte de proximitat Km0. També ven a través de diferents cooperatives com La Rural o la botiga Supernatural. Per Nadal les comandes de mel van creixent. Tenen molta cura de l’embalatge i innoven amb lots regal i degustació.

El projecte també compta des del 2020 amb una línia d’educació ambiental, Melvida Educa, amb els nens i les famílies, més estable des del punt de vista dels ingressos. En aquestes sessions Barbero explica els beneficis de les abelles. “Els ensenyo que la cadena alimentària depèn d’una flor, que els pol·linitzadors inicien la cadena i que val la pena cuidar el medi rural. És una excusa perfecta per difondre aquest missatge d’estima cap a la natura”.   Perquè per a ell “Collserola no és només un jardí per passejar”. Per això, considera que “hem d’intentar recuperar el marc agroforestal del territori”.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, X, Instagram i TikTok.

 
Comentaris