Les restriccions per sequera finalitzen a Sant Cugat després de més de dos anys. Així ho va anunciar la consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque, qui va recordar que aquesta ha estat la "sequera més gran dels últims 200 anys" i que s'ha allargat durant 56 mesos.
El Govern de la Generalitat ha ratificat aquest dimarts l'aixecament de les restriccions per la sequera als municipis que depenen del sistema Ter-Llobregat, com és Sant Cugat. Al març de 2023 es van imposar les primeres restriccions a Sant Cugat per la falta d'aigua. Prohibició d'omplir piscines, de regar o netejar els cotxes a casa, el tancament de dutxes esportives o limitació d'ús d'aigua per fins municipals, industrials o agrícoles han estat algunes de les restriccions patides. Tot plegat ara desapareix.
La zona se situa ara en prealerta, després que els embassaments hagin superat el 64% de la seva capacitat, amb 394 hm3, més del doble que fa un mes. La fi de les limitacions a la zona més poblada de Catalunya -uns sis milions d'habitants- serà vigent a finals d'aquesta setmana.
Fi de les restriccions
Així doncs, el Govern ha iniciat la desescalada en les limitacions d'aigua per culpa de la sequera i posa punt i final a les restriccions als municipis que depenen del sistema Ter-Llobregat, entre els quals hi ha Sant Cugat. De fet, fa unes setmanes es va reunir un comitè permanent de sequera que donava bones notícies amb els nivells d'embassaments, però encara quedava el sistema Ter Llobregat per poder desescalar. "Avui sí que ja podem dir que efectivament aixequem les limitacions de l'ús d'aigua en els embassaments i en el sistema Ter Llobregat", va afirmar Paneque
Revisió de les mesures de restricció
Paneque també va destacar que es valorarà relaxar les mesures que s'han imposat durant la sequera perquè no penalitzen de la mateixa manera a tothom: "Té raó l'alcaldessa de Sabadell, ja no només els ajuntaments que han fet un esforç important, sinó que hi ha moltes indústries que han fet inversions importantíssimes per disminuir la seva petjada hídrica". Amb tot, va recordar que el Pla Especial de Sequera es va pensar després de la sequera del 2008 en termes teòrics, i que s'ha hagut de tornar a posar en pràctica, tants mesos.
"Des de l'Agència Catalana de l'Aigua han detectat algunes possibles millores i en aquests moments estem en procés de revisió del Pla Especial de Sequera per incorporar no decrements o aplicacions restrictives lineals en els usos, sinó que puguin estar vinculades efectivament a l'esforç que facin les empreses i els ajuntaments en la utilització, per exemple, d'aigües regenerades o de menys ús d'aigües potables", va concloure.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, X, Instagram i TikTok.