L'Ajuntament seguirà el cas del cavall desnodrit, però no el decomissarà

L'Ajuntament ha emès un comunicat en el qual explica que l'estat de salut de l'animal ha millorat i que el propietari ha contractat un servei veterinari

L'Ajuntament no decomissarà finalment el cavall desnodrit d'una finca de Can Barata, perquè ha constatat, juntament amb la Generalitat, que el seu estat de salut ha millorat i que el propietari ha contractat el servei d'un veterinari. Tal com informa en un comunicat, "l'Ajuntament ha decidit deixar sense efecte l’adopció de la mesura cautelar del comís i la petició que havia fet als jutjats per accedir a la finca. Tot i això, seguirà de prop l’evolució de l’èquid en col·laboració amb la Generalitat per tal de garantir el seu benestar".

Més info: Denuncien maltractament animal a Sant Cugat: gats llençats al buit i un cavall desnodrit

A mitjans d'agost, la Plataforma Animalista de Sant Cugat va denunciar el cas del cavall desnodrit i ara també reclama que es decomissin altres animals de la finca

La cronologia, segons el comunicat de l'Ajuntament. 

  1. Des del primer moment s’han realitzat totes les actuacions necessàries per atendre la situació d’aquest cavall: el mateix dia que es va rebre l’avís sobre la seva condició corporal de primesa (18 d’agost) s’hi va personar la Policia Local per fer una inspecció i l’endemà mateix tècnics del departament de Benestar Animal de l’Ajuntament també s’hi van desplaçar in situ per dur a terme les inspeccions i el seguiment pertinent. La persona propietària va informar que el problema de salut del cavall havia estat provocat per un còlic intestinal.Des de llavors i fins a dia d’avui l’Ajuntament ha fet més d’una vintena d’inspeccions i ha contractat un servei veterinari per fer dues valoracions veterinàries. A més, des del primer moment s’han realitzat totes aquestes actuacions de forma coordinada amb el cos d’Agents Rurals i amb els Serveis Veterinaris Oficials de l’Oficina Comarcal del Vallès Occidental del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat. Els Mossos d’Esquadra i el Seprona (Guàrdia Civil) també han fet, de forma coordinada amb l’Ajuntament, inspeccions per fer un seguiment d’aquest cavall.
  2. En un inici el servei veterinari contractat per l’Ajuntament va determinar que, donada la baixa condició corporal de l’animal, es canviés la pauta d’alimentació i es vetllés pel seu benestar. Paral·lelament els Serveis Veterinaris Oficials de l’Oficina Comarcal del Vallès Occidental (Generalitat) van determinar la immobilització del cavall durant 10 dies perquè el seu propietari acredités la seva atenció veterinària així com la dispensació dels tractaments prescrits. També es va requerir que iniciés els tràmits per inscriure el cavall i la resta d’animals que hi ha a la finca (cabres, oques i gallines) al registre d’explotacions ramaderes.
  3. Els serveis tècnics municipals van continuar fent un seguiment i, en finalitzar aquest termini d’immobilització de 10 dies, el servei veterinari va constatar que la condició corporal del cavall havia millorat poc i que el propietari no havia pogut seguir correctament la pauta d’alimentació.
  4. Donades les circumstàncies particulars de la persona propietària, l’Ajuntament li va sol·licitar poder traslladar el cavall a un centre especialitat per atendre’l millor i garantir la seva correcta recuperació amb un seguiment veterinari. El propietari, però, es va negar a realitzat voluntàriament aquest trasllat.
  5. Davant aquesta situació, l’Ajuntament va prendre la decisió d’iniciar un procediment sancionador per comissar el cavall com a mesura cautelar (d’acord amb l’ordenança municipal de protecció i la tinença responsable d’animals) i de sol·licitar una ordre judicial per poder entrar a la finca privada. Els jutjats, tot i que aquesta sol·licitud es va presentar la setmana passada, encara no s’han pronunciat.
  6. En paral·lel, aquesta mateixa setmana el propietari del cavall ha informat que finalment ha pogut contractar un servei veterinari especialista en èquids gràcies al suport dels seus familiars. L’Ajuntament ha comprovat a través de l’informe d’aquest servei veterinari que el cavall ja ha estat vacunat, que se li ha implantat un microxip per a la seva identificació i que s’han establert pautes alimentàries i un seguiment veterinari periòdic. També s’està constatant que la salut del cavall ha millorat respecte l’estat inicial amb què es va començar a fer el seguiment.
  7. Per aquest motiu l’Ajuntament ha decidit deixar sense efecte l’adopció de la mesura cautelar del comís del cavall i no reiterar la petició als jutjats per poder entrada a la finca privada. Tot i això, els tècnics municipals seguiran de prop l’evolució de l’èquid en col·laboració amb la Generalitat per tal de garantir el seu benestar.
  8. D’altra banda, pel que fa a la resta d’animals que hi ha a la finca (cabres, oques i gallines), la Generalitat ha informat l’Ajuntament que el propietari ha iniciat els tràmits d’inscripció d’aquests animals al Registre d’explotacions ramaderes i l’Ajuntament ha sol·licitat que s’inclogui també el cavall. En aquest cas, és competència de la Generalitat la sanitat i benestar animal per atendre aquesta situació. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem