Arnau Navarro, el fotògraf de l'estany de la Guinardera

El fotògraf vol promoure un ús responsable de l'estany de la Guinardera

L'estany de La Guinardera té Instagram (@estanylaguinardera), i és gràcies a l'Arnau Navarro Martínez, un jove de 23 anys que ha volgut dedicar el seu temps a difondre la bellesa i tranquil·litat que es respira al llac a través d'aquesta xarxa social. Arnau Navarro va començar a visitar l'espai abans de la remodelació. Ho feia acompanyat pels seus pares quan només tenia cinc anys. Però no va ser fins a la preadolescència que l'estany es va convertir en un lloc important per a l'impulsor del projecte, un indret que li serveix per fer teràpia. 

Més info: Sant Cugat recupera l'estany de la Guinardera per a la biodiversitat i la ciutadania

Segons narra Navarro, després d'haver-se barallat un dia amb els seus pares i haver caminat i caminat, va arribar a aquest indret, en el qual es va aturar per a calmar-se. El soroll de la natura, el vent i el cant dels animals el van ajudar a relaxar-se i, des de llavors, cada vegada que l'Arnau Navarro està intranquil, s'apropa al llac per a alimentar els animals, observar la flora i fer fotografies. Així ho explica el fotògraf: "Quan tenia un mal dia o no estava bé psicològicament, venia a l'estany i feia fotografies. També donava menjar als ànecs. Ara, encara que ja no visc a Sant Cugat, intento venir tots els dilluns a connectar amb la natura i fer fotografies". 

Estany de La Guinardera. FOTO: Cedida per Arnau Navarro

Estany de La Guinardera. FOTO: Cedida per Arnau Navarro

 

Així doncs, Arnau Navarro, jardiner i florista, té una sensibilitat especial per la natura i els animals. De fet, l'Arnau té un trastorn de l'espectre autista (TEA) i també TDAH i assegura que aquest espai l'ajuda a calmar-se: "D'una banda, em costa parlar amb la gent, em separo i m'agrada estar sol, però també tinc falta de concentració i, el que em salva en aquest sentit, és connectar amb la natura". "Segurament, la millor manera per controlar el TDAH i desconnectar i equilibrar els seus problemes, per a moltes persones, com per a mi, és estar a la natura. A més, els animals també ajuden molt, sobretot els cavalls i els animals de granja". 

Fotografia i difusió per conscienciar sobre l'entorn natural

El jardiner és un aficionat de la fotografia, de manera que, com ell mateix explica, quan compra un telèfon mòbil prioritza sempre tenir una bona càmera per a poder fer les seves fotografies. El projecte @estanylaguinardera a Instagram va sorgir d'aquestes dues passions o teràpies (natura i fotografia), però també d'un sentiment: l'estima cap a l'estany. Amb la difusió de la bellesa de la flora i la fauna de l'estany, Arnau Navarro vol donar a conèixer el llac i aconseguir que la gent el visiti, però de manera responsable. Navarro fa èmfasi en la necessitat de ser responsables quan es gaudeix d'aquest paratge i no embrutar-lo sent curosos en el seu ús.

Estany de La Guinardera. FOTO: Cedida per Arnau Navarro

Estany de La Guinardera. FOTO: Cedida per Arnau Navarro

 

En aquest sentit, el jove assegura: "No costa gaire agafar una bossa de brossa i recollir la brutícia. Jo ho he fet moltes vegades. Les papereres que hi ha a l'estany s'omplen de seguida. No sé quan les buiden, però ho fan massa poc. Quan fa vent, totes les deixalles van cap a baix, és a dir, a la fauna aquàtica". Navarro denuncia l'incivisme a l'estany i demana a l'Ajuntament més implicació: "Al bosc de Volpelleres ja ho van fer i van trobar de tot. Rodes, plàstics, cadires escolars... Aquí podrien netejar cada cert temps també. Venen a segar la gespa, sí, però també és important netejar la zona i l'interior del llac". 

De fet, Arnau Navarro no només fa activisme a les xarxes socials amb el seu perfil, sinó que també parla amb les persones que visiten el llac perquè en facin un bon ús: "A vegades, em fa molta ràbia que la gent mengi aquí, a la gespa, i deixi les bosses del McDonald's o del Burger King. Em sap greu perquè si les bosses van cap al llac, els animals que hi viuen poden morir ofegats. Per això, moltes vegades, parlo amb les persones que veig que fan un ús incorrecte de l'espai".  "En veritat, jo no soc ningú per dir a la gent que netegi. Han de ser ells mateixos els responsables de netejar", reconeix. 

Anys d'observació a l'estany: la fauna de La Guinardera

Després d'anys i anys acudint a l'estany i observant el seu entorn, Arnau Navarro fa un repàs de la fauna que ha pogut observar a l'espai. El fotògraf recorda que, quan tenia cinc anys, encara hi havia cignes, però reconeix que no sap per què ja no hi són. També explica que hi ha ànecs i oques perquè moltes persones els deixen allà, "no venen volant", assegura. Els que sí que venen volant, segons Navarro són el corb marí, els ànecs de coll verd i un tipus de gavina que acudeix cada hivern en grup a l'estany. Després d'anys parant atenció als petits detalls i a la vida que habita a l'estany de La Guinardera, el noi recorda: "Una vegada vaig veure una femella de conill de color blanc que havia tingut cries. Va ser molt bonic. Les cries eren de color blanc i de color gris, estaven creuades". 

Fauna de l'Estany de La Guinardera. FOTO: Cedida per Arnau Navarro

Fauna de l'Estany de La Guinardera. FOTO: Cedida per Arnau Navarro

 

Respecte a l'abandonament d'animals domèstics com oques i ànecs a l'estany, Arnau Navarro sent llàstima: "Fa temps, van deixar un grup d'ànecs muts, una raça que s'utilitza per a fer carn i paté. Cada matí que anava al parc, hi havia molts ànecs morts, decapitats. No sé si era algú que volia jugar amb ells i els matava, o un gos nerviós o perillós que els seus amos deixaven lliure i agafava els ànecs i els trencava el cap".  "Ho vaig passar molt malament, perquè volia saber qui ho feia, perquè jo els animals me'ls estimava". 

Però no tots els records són negatius. "Com que els ànecs i les oques havien sigut de persones, les femelles es deixaven agafar i els mascles es deixaven tocar. Els donava menjar. Pa de motlle en el cas dels ànecs, perquè tenen un bec molt llarg i no poden menjar com nosaltres". La proximitat i la confiança amb els animals ha permès al jove endinsar-se en el món de les aus i veure rituals d'aparellament, baralles territorials i les relacions familiars dels animals.

Fauna de l'Estany de La Guinardera. FOTO: Cedida per Arnau Navarro

Fauna de l'Estany de La Guinardera. FOTO: Cedida per Arnau Navarro

 

Un estany menys natural, però més cuidat

Pel que fa a la remodelació de l'estany de La Guinardera, Navarro tenia els seus dubtes, però tot i que primer no confiava gaire en el canvi, després li va agradar el resultat. "Encara que sigui un llac que no és del tot natural, m'agrada. Amb totes les obres que hi han fet, jo pensava que quedaria malament. Pensava que hi posarien més ciment i elements pensats per a les persones, però veig que han posat un lloc per a veure les aus i cartells explicatius sobre quins tipus hi podem trobar. La veritat és que han fet un gran esforç des de l'Ajuntament, i es nota" reflexiona Navarro.

Estany de La Guinardera. FOTO: Cedida per Arnau Navarro

Estany de La Guinardera. FOTO: Cedida per Arnau Navarro

 

Segons el jove, durant la remodelació, es van trobar fins i tot carros de la compra i un cotxe de la marca Volkswagen dins el llac. "Ha costat molt esforç i dedicació arreglar l'estany. Van col·laborar molts voluntaris en la neteja i rehabilitació de la fauna. De fet, es van treure animals com peixos i tortugues d'aigua", un fet que manifesta el problema que hi ha pel que fa a l'abandonament d'animals domèstics.

Fauna aquàtica de l'Estany de La Guinardera. FOTO: Cedida per Arnau Navarro

Fauna aquàtica de l'Estany de La Guinardera. FOTO: Cedida per Arnau Navarro

 

De fet, aquest enamorat de La Guinardera recorda que, quan tenia quinze anys, va escriure una denúncia a través del TOT Sant Cugat sobre com estava l'entorn de l'estany: "Deixat, brut i amb rates". Arnau Navarro pensa que la seva denúncia, al costat d'altres queixes sobre aquest indret, van servir perquè l'Ajuntament es posés les piles: "Segurament, amb aquesta i més denúncies que ha posat la gent al TOT Sant Cugat, l'Ajuntament va voler moure-ho i fer alguna cosa, perquè no era sostenible, no estava bé". 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem