Origen Solar, empresa amb seu a Sant Cugat que ofereix solucions integrals d’energia solar fotovoltaica i aerotèrmia per a particulars, comunitats de veïns, comerços i indústries, destaca les conclusions de l’informe ‘Renovables 2024’ de l’Agència Internacional de l’Energia (AIE). Segons l’informe, les energies renovables estan en camí de generar gairebé la meitat de l’electricitat mundial el 2030, un avenç impulsat principalment per l’energia solar fotovoltaica, que marca un pas crucial cap a la transició energètica global.
La capacitat solar liderarà aquest creixement
L'estudi destaca que la capacitat solar liderarà aquest creixement, contribuint amb un 80% de l'increment total de les fonts renovables en aquesta dècada. Aquesta expansió es deu tant a la construcció de grans plantes solars com a la instal·lació d'equips en teulades d'habitatges i empreses, demostrant el paper fonamental que la ciutadania i el sector privat estan jugant en l'adopció d'aquest tipus d'energia.
L'informe també posa de manifest que la quota combinada d'energia eòlica i solar fotovoltaica es duplicarà, arribant fins al 30% de la generació elèctrica mundial el 2030. Aquest avenç és clau per a reduir les emissions de CO₂ del sector energètic, una de les principals fonts d'escalfament global. Tot i això, la velocitat del creixement encara necessita accelerar-se, especialment en països en desenvolupament, on els reptes d'inversió i infraestructures poden frenar el progrés.
L’energia solar i eòlica, les opcions més econòmiques
Aquesta tendència també reflecteix l'important estalvi econòmic associat a aquestes tecnologies: segons l'AIE, l'energia solar i l'eòlica ja són les formes més econòmiques d'afegir nova generació elèctrica en pràcticament tots els països del món.
No obstant això, l'AIE adverteix que el creixement actual no és suficient per assolir l'objectiu de triplicar la capacitat renovable mundial per al 2030, un compromís acordat durant la COP28. Amb tot, l'informe subratlla que aquest repte encara és assolible amb el suport adequat per part dels governs.