Un grup d'estudiants de diferents universitats amb seu a Sant Cugat (ESADE, UIC I UPC), participen en una curiosa competició: el Recircula Challange, un repte impulsat per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), que busca cercar solucions i mesures amb l'objectiu de donar sortida o eliminar diferents residus que perjudicant l'estat del medi ambient, a través de l'economia circular. En l'edició d'enguany, el Recircula Challange gira al voltant de les bosses i films de plàstic i l'equip de Sant Cugat ha decidit anomenar-se PlasticDetoxx.
Segons dades aportades per l'organització, al llarg de l'any es generen 80.000 tones de plàstic film dins de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, de les quals se'n recuperen 17.000. Més de 60.000 tones de plàstic film, doncs, acaben a l'abocador o a la incineradora, però també al mar i en zones rurals i urbanes.
Què està fent l'equip santcugatenc?
En aquest sentit, el grup d'estudiants de Sant Cugat, que participa sota la coordinació d'un professor, competeix amb 19 grups més per aconseguir ser l'equip que presenti les mesures més efectives o innovadores per millorar l'estat del planeta. Per això, ja s'han posat a treballar en diferents iniciatives i, per exemple, després de Reis van encarregar-se de recollir el Parc de l'Arborètum, que estava ple de papers de caramels i de confeti, conjuntament amb diferents ciutadans que van unir-se a la jornada. Aquesta acció es va fer dins del marc d'un programa impulsat per aquest equip: 'No al plàstic, caramels i els seus embolcalls, i film d'alumini'. De totes maneres, al PlasticDetoxx, encara li queda molta feina al davant: "Encara queda molt per fer i seguirem fins que la natura torni a brillar de nou. El nostre objectiu és aconseguir que aquest tipus de materials ja no s'utilitzin en la campanya de Nadal i Reis del 2020", apunten des de l'equip.
Per això, segons expliquen, ja s'han reunit amb l'Àrea de Medi Ambient de l'Ajuntament de Sant Cugat, per tal de cercar sinergies amb el consistori i posar-se d'acord amb les mesures que podrien aplicar-se a Sant Cugat en la cerca d'una ciutat més neta i lliure de residus i amb economia circular.
Recircula Challange: Quàdruple objectiu
Si bé és cert que la finalitat principal d'aquest repte és cercar mesures, propostes i solucions per millorar l'estat del medi ambient i eliminar diferents residus que el perjudiquen, no és l'únic. I és que al tractar-se d'una competició dins de l'àmbit universitari, també és important "proporcionar a l'estudiant una experiència d'aprenentatge únic", com apunta el web del repte; visibilitzar el talent d'equips col·laboratius interdisciplinaris d'estudiants i professorat en l'àmbit de l'economia circular; o visibilitzar i mostrar que el futur passa per l'economia circular, on qualsevol residu s'ha de procurar evitar o de convertir en un nou recurs.
Format de competició
La competició es divideix en 3 fases. La primera es basa en la recerca i el desenvolupament de la solució que planteja cada equip, i se celebra de gener a maig. En aquesta primera fase, els equips hauran de definir la seva proposta i les tasques a realitzar i l'equip de Sant Cugat s'ha marcat com a objectiu el fet que en la campanya de Nadal i Reis del 2020 ja no s'utilitzin productes o materials que siguin perjudicials per al medi. La segona fase consisteix a elaborar un vídeo en el qual es presenti el projecte, amb les idees clau del mateix i, que a més, tingui impacte a les xarxes socials. Per últim, la tercera fase, a la qual només accediran els equips que superin la segona, els participants tindran 48 hores per presentar una DEMO, davant d'un públic i d'un jurat.
Per decidir l'equip guanyador, el jurat tindrà en compte dues premisses (50% d'importància en cada una):
- Sostenibilitat de la proposta (Mercat potencial i viabilitat econòmica; disseny, qualitat i viabilitat tècnica; circularitat, visió sistèmica i eficiència de l'ús de recursos; responsabilitat social i inclusió)
- Innovació col·laborativa de l'equip (Comunicació del projecte; innovació i creativitat; col·laboració de l'equip; col·laboració i suports de l'entorn).
La proposta guanyadora rebrà un premi de 3.000 euros, més suport en la incubació de la idea per convertir-la en un projecte sòlid.