Els barris santcugatencs de la Floresta i Sol i Aire han estat seleccionats per formar part d'un projecte pilot europeu pioner en la prevenció d'incendis forestals, anomenat European Program for Wildfire-Prepared Communities (FIREPRIME). Aquest programa, coordinat per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), la Fundació Pau Costa, la Universitat Oberta de Catalunya, la University of Natural Resources and Life de Viena i els Research Institutes of Sweden, té una durada de dos anys, amb finalització el gener de 2026. L'objectiu és desenvolupar eines i serveis innovadors que permetin a les comunitats situades a les interfícies entre zones urbanes i forestals ser més resilients als incendis forestals, amb especial èmfasi en la protecció civil.
Acció personal i comunitària
L'equip del projecte té previst implementar diverses línies d'acció per preparar tant les infraestructures com els residents. En aquest sentit, s'han desenvolupat eines a escala personal, com ara una aplicació mòbil que permetrà als propietaris avaluar la vulnerabilitat de les seves llars davant els incendis. L'app oferirà informació detallada sobre els punts forts i febles de les estructures domèstiques, incloent-hi aspectes com les teulades i les finestres, i permetrà als residents fer ajustaments per millorar la seva seguretat. A mitjans del 2025, una primera fase de testatge de l'aplicació mòbil es farà amb un grup reduït de 15 a 20 voluntaris, abans d'estendre-la a la resta de la comunitat.
En l'àmbit comunitari, es duran a terme dues campanyes principals de preparació contra els incendis, dirigides a diferents col·lectius: adolescents, infants i la comunitat en general. Aquestes activitats inclouran dinàmiques amb joves per promoure la consciència sobre els riscos d'incendi i fomentar accions que puguin ser continuades fins i tot després de la finalització del projecte.
Col·laboració amb els agents del territori
A més, el programa compta amb la col·laboració de Protecció Civil, els Bombers de la Generalitat, l'ADF Sant Cugat, i altres entitats locals com el Parc Natural de Collserola i associacions de veïns. S'ha previst que el personal de voluntaris de Protecció Civil i l'ADF rebi formació específica per poder avaluar de vulnerabilitat a les llars i establir actuacions per reduir el risc d'incendi. Aquestes dades es compartiran amb els cossos d'emergència per coordinar millor les accions en cas d'incendi.
L'experiència acumulada a la Floresta i Sol i Aire serà presentada a Brussel·les per demostrar el potencial d'extrapolació del programa a altres regions europees amb característiques similars. De fet, el projecte ja s'està implementant també a Tirol (Àustria) i Göteborg (Suècia).
Aquest projecte no només és pioner a Europa, sinó que també busca establir la base d'un marc europeu de prevenció d'incendis forestals inspirat en programes existents a Nord-amèrica com Firewise o FireSmart.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.