El Govern de la Generalitat ha començat les actuacions per prevenir incendis al Parc Natural de la Serra de Collserola, que abastaran en total una superfície de 255 hectàrees, una gran part de les quals dins del terme municipal de Sant Cugat. Els treballs es faran en dues fases: la primera, de 111 hectàrees a Vallvidrera, Molins de Rei, el Papiol i Sant Cugat; i la segona, de 144 hectàrees a la Floresta i la zona del Tibidabo. Les actuacions, que van començar a l'abril, s'aturaran a l'estiu i tindran una durada efectiva de 12 mesos, amb un pressupost de 730.542 €. Aquestes hectàrees formen part d'un conjunt de zones que el Departament d'Acció Climàtica ha identificat com a punts estratègics de gestió.
L’objectiu dels treballs en aquests punts és minimitzar l’impacte d’eventuals incendis forestals i limitar-ne l’efecte multiplicador; és a dir, es redueix la càrrega de combustible d’aquestes zones per modificar el comportament del foc i frenar-ne la propagació i que els bombers tinguin més possibilitats d'actuar. Concretament, les actuacions consisteixen a seleccionar arbres i talar-los; podar-ne altres; reduir l’estrat d’arbustos i triturar les restes generades.
Es tracta de les actuacions de més abast que s’han fet a Collserola per prevenir incendis, ha assenyalat el conseller David Mascort, que aquest dijous, 2 de maig, ha visitat les actuacions que s’estan fent a la zona del mirador d’en Cors de Vallvidrera (Barcelona).
Boscos en sequera i campanya d’incendis
El conseller ha advertit que els boscos “estan patint” en una situació de greu sequera, tot i que les pluges dels darrers dies hauran ajudat que estiguin més humits. Amb aquest episodi de precipitacions, Mascort ha apuntat que la campanya d'incendis, que es preveu molt complicada, no s’haurà d’avançar “tant”, però ha advertit: “Estava tot molt sec. Les pluges han servit per amarar els boscos, però alguns llocs ja tornen a estar secs. Necessitem més aigua”.
Els treballs formen part del perímetre de protecció prioritària (PPP), zones amb un gran risc d’incendi i que tenen una continuïtat de massa en què el foc es podria propagar amb facilitat i convertir-se en un gran incendi forestal. La idea és que en aquests perímetres hi hagi àrees de baixa càrrega de combustible, pistes forestals estratègiques i punts de reserva d’aigua per facilitar l’actuació dels mitjans d’extinció en cas de foc.
El departament va aprovar fa dos anys el PPP de Collserola i també preveu substituir vuit punts d’aigua. Fins ara s’havien fet actuacions al massís per prevenir incendis, però no responien a una planificació tècnica com aquesta. Els treballs s’emmarquen en el Pla de prevenció d’incendis forestals 2022-2025, en què el departament inverteix 72 milions d’euros (MEUR).
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.