La població de senglars a Collserola ha caigut a la meitat en els últims 3 anys i les incidències al parc i el seu entorn urbà més proper (principalment a Barcelona i a Sant Cugat) ha davallat un 70%. Així ho ha detallat el conseller d'Agricultura, Òscar Ordeig, en una presentació dels resultats obtinguts del prop d'un centenar de mesures dutes a terme en els darrers anys, entre les quals les impulsades per evitar l'accés al menjar que els animals podrien trobar en contenidors i l'exercici de pedagogia i concienciació feta entre la població.
Tot plegat se suma a la sequera dels darrers anys, que ha fet reduir la població d'exemplars, i que ara es preveu que torni a revifar. Ordeig també ha anunciat la creació d'un observatori per avaluar les mesures i aportar expertesa. La Taula del Senglar, com s'ha definit, ha permès dissenyar un model d'actuació. "La Taula vol fer una innovació en la governança, asseure totes les parts implicades, públiques i privades, els veïns, entitats ambientalistes, la Generalitat de Catalunya, els ajuntaments afectats, i el que hem impulsat els últims anys és una bateria d'unes prop de cent mesures, de tota mena, per controlar el cens de senglars", ha detallat el conseller d'Agricultura, Òscar Ordeig.
Les mesures
L'aplicació d'aquestes mesures les qualifica de satisfactoris: "Hem reduït prop d'un 70% les incidències del senglar els últims anys, per múltiples causes, també per la sequera i, per tant, la falta d'aliments en determinades zones, però també, sobretot, per les mesures que s'han impulsat conjuntament", ha afegit. Igualment, les mesures contemplen la participació de caçadors a través de batudes, però també altres accions que han passat per crear mecanismes que mantinguin els contenidors tancats. "També la conscienciació i la pedagogia que hem fet amb els veïns", ha afegit Ordeig.
Amb l'objectiu d'intensificar l'acció, el conseller ha anunciat la creació de l'Observatori del Conflicte del Senglar, una plataforma d'integració del coneixement i de comunicació entre els col·lectius implicats. "Serà un espai divulgatiu d'informació, de coneixement, d'expertesa, d'avaluació de les mesures, i on també els diferents ajuntaments, la ciutadania, pugui també consultar i comunicar incidències", ha destacat.
De les mesures més destacades que es preveu desenvolupar a partir d'aquesta expertesa i retorn en destaquen algunes, com adaptar la gestió de la recollida dels residus municipals, adaptar la gestió de colònies de gats perquè els senglars no accedeixin al seu menjar, o adaptar l'entorn per reduir la disponibilitat d'aigua o menjar per als senglars, així com els espais on es poden refugiar.
Reducció de la població
El nombre d'exemplars que es poden trobar a Collserola han caigut en els darrers anys. Si bé va haver-hi un repunt per la pandèmia el 2020, amb un confinament que va comportar una explosió de flora i fauna per la manca de presència de persones en l'entorn natural, des de 2021 ha davallat el nombre d'animals que s'hi poden trobar. Així, s'ha passat d'unes 15 animals per quilòmetre quadrat a uns 9 de mitjana.
En els darrers dos anys, però, s'ha registrat una caiguda del 70% d'incidències. De la mateixa manera, s'han capturat 52 individus, lluny de les més de 200 captures de l'any 2023 i encara més de les entre 400 i 600 fetes entre 2019 i 2022. De cara als pròxims mesos, s'espera un increment d'exemplars a causa de les pluges, que incrementen els recursos amb què es poden trobar els senglars. "Hem de vigilar que les cries que naixeran a partir d'ara tindran molt de menjar, i d'aquí a un any les trobarem al bosc ja criant", assenyala el cap de secció del Caça i Pesca dels serveis territorials de Barcelona del Departament d'Agricultura, Chema López.
Control de la població
Un altre dels elements que pot servir per controlar la població de senglars és la seva esterilització. Des de l'any 2017, l'empresa Vets&WildLife participa activament en un projecte per aplicar una vacuna als exemplars en diferents territoris del país on hi ha una major concentració d'exemplars. La seva acció evita que les femelles es puguin reproduir, en un moment en què els individus han proliferat de manera exponencial: "El 1983 a tot l'Estat es feien unes 30.000 captures de senglars, ara només a Catalunya se'n fan 65.000", detalla Francesc Closa, CEO de l'empresa, i que ha participat en la reunió d'aquest dimecres a Cerdanyola del Vallès.
Closa destaca que la seva empresa rep aportacions de la Diputació de Barcelona i dels ajuntaments que participen, com ara els de Matadepera, Terrassa o Sant Cugat, en el projecte per reduir la presència de senglar en el seu entorn. Ho fan a través de paranys o d'injeccions disparades a distància. "Estem presents en el projecte d'immunocontracepció, estem avaluant la inoculació per via oral d'una vacuna immunocontraceptiva per intentar tenir una població estable en un lloc i que no es reprodueixin", explica Closa. No obstant això, denuncia que els seus avenços són lents per manca de mitjans econòmics, i lamenta que la Generalitat no aposti per una forma de controlar el volum de senglars que hi ha al territori.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, X, Instagram i TikTok.