Sant Cugat és un dels 202 municipis del sistema Ter-Llobregat que ha entrat en la fase 1 d'emergència per sequera. A banda de les restriccions de la Generalitat, l'Ajuntament de Sant Cugat tancarà totes les dutxes dels equipaments esportius i no obrirà les piscines municipals de La Floresta i el Parc Central aquest estiu si la sequera no es reverteix.
Així ho ha explicat la tinent d'alcaldia de Canvi Climàtic, Cristina Paraira (Junts per Sant Cugat), en una roda de premsa celebrada el divendres 2 de febrer: "Sant Cugat es troba en una situació greu de manca d'aigua igual que la resta de municipis. Tot i que durant aquest 2023 hem aconseguit reduir un 13,8% el consum d'aigua del municipi i estem complint amb totes les restriccions, no és suficient i calen mesures urgents".
En aquests moments, Sant Cugat compleix la limitació de 206 litres per habitant i dia que estableix el Pla d'Emergència en situació de Sequera municipal (la dada del desembre va ser de 197 litres per habitant i dia). "Hem de conscienciar a la ciutadania de la importància de seguir estalviant aigua, i és que un 70,2% del consum total es produeix en l'àmbit domèstic. Hem d'aprofitar cada gota i obrir l'aixeta el mínim possible, davant la greu situació" ha remarcat Paraira.
Sense dutxes als equipaments esportius
És per això que l'Ajuntament decretarà el tancament de les dutxes de tots els equipaments esportius municipals. L'única excepció serà en aquelles instal·lacions que acullin competició federada, on les dutxes es podran utilitzar en acabar els partits. Per exemple, els usuaris del gimnàs municipal no podran dutxar-se després de fer esport.
Les sancions per incompliments poden ser fins a 750 euros per infraccions lleus, de 751 a 1.500 euros per les greus i de 1.501 a 3.000 euros per a molt greus.
D'altra banda, l'Ajuntament ja ha iniciat proves per reduir la pressió de l'aigua a la xarxa d'abastament. De moment s'ha reduït molt lleument i durant tot el dia en 0,3 bars, sense que sigui perceptible per la població
Les restriccions que hi ha en la fase d'emergència 1
Neteja de carrers
- Es prohibeix fer ús d'aigua potable per la neteja de carrers, excepte en casos d'accident o d'incendi, o bé si existeix un de risc sanitari o risc a la seguretat viària.
- En aquests casos l'Ajuntament, com a mesura d'estalvi addicional, tampoc està utilitzant aigua potable sinó aigua freàtica o regenerada i aigua provinent de les purgues de la xarxa de distribució.
Reg de zones verdes i jardins (públics i privats)
- Queda prohibit l'ús d'aigua de qualsevol origen per al reg de jardins i de zones verdes tant de caràcter públic com privat, així com per al reg d'arbres privats.
- L'única excepció és per a la supervivència de l'arbrat públic, que l'Ajuntament podrà regar només en hores de baixa insolació i sempre amb aigües regenerades, freàtiques o provinent de les purgues de la xarxa de distribució.
Dutxes en instal·lacions privades
- L'Ajuntament decretarà properament el tancament de les dutxes de tots els equipaments esportius municipals. L'única excepció serà en aquelles instal·lacions que acullin competició federada, on les dutxes es podran utilitzar en acabar els partits.
Regs de camps esportius
- L'Ajuntament podrà regar amb aigua regenerada o freàtica (en la mínima quantitat possible i preferentment en hores de baixa insolació) els camps esportius municipals amb gespa que s'utilitzen per a l'esport federat: ZEMs Jaume Tubau i La Guinardera, i els camps de futbol de Mira-sol, can Magí i Sant Francesc.
- Per poder fer-ho, l'Ajuntament aplicarà mesures d'estalvi addicionals en aquestes instal·lacions (equivalents al volum d'aigua utilitzat en el reg). Per aquest motiu, com s'ha dit anteriorment, entre altres mesures es tancaran les dutxes dels vestidors sempre que no hi hagi partits de competició federada.
- Els camps esportius privats amb gespa (només per a l'esport federat) també podran regar amb aigua regenerada o freàtica en la mínima quantitat possible i preferentment en hores de baixa insolació sempre que s'apliquin mesures d'estalvi equivalents al volum d'aigua utilitzat per al reg.
Piscines (públiques, privades i comunitàries)
- Està prohibit l'ompliment total o parcial de tota mena de piscines.
- Només està permès el reompliment parcial de piscines cobertes inscrites al cens d'equipaments esportius de la Generalitat de Catalunya i amb la mínima quantitat d'aigua indispensable per garantir la qualitat sanitària de l'aigua.
- En el cas de Sant Cugat són les piscines del Centre Eurofitness de la rambla del Celler, el Centre d'Alt Rendiment, el DIR Sant Cugat, l'escola Europa, el Club Tenis Natació, el Club Júnior i el Complex Esportiu Valldoreix. Per fer aquest reompliment caldrà aplicar mesures d'estalvi i per aquest motiu es tancarà les dutxes.
- Les piscines descobertes del Parc Central i de la Floresta, amb l'aplicació de les limitacions actuals en Emergència per sequera, no podran obrir aquest estiu. Només el Centre d'Alt Rendiment podrà reomplir la seva piscina descoberta (amb la mínima quantitat d'aigua indispensable i tancant totes les dutxes), ja que té un ús durant tot l'any per a la pràctica esportiva federada.
Neteja de vehicles
- Es prohibeix la neteja de qualsevol mena de vehicle excepte quan es realitzi en establiments comercials de neteja de vehicles amb recirculació d'aigua.
Neteja de paviments, façanes d'edificis i similars
- Està prohibit utilitzar aigua potable per netejar paviments, façanes d'edificis i similars. Únicament es permet la neteja d'aparadors i finestres amb galleda i esponja, i si la neteja és el resultat d'un accident o incendi, o existeix un risc sanitari o per la seguretat viària, amb la mínima quantitat d'aigua indispensable.
- En aquests casos l'Ajuntament, com a mesura d'estalvi addicional, tampoc està utilitzant aigua potable sinó aigua freàtica o regenerada i aigua provinent de les purgues de la xarxa de distribució.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.