L'Agència Catalana de l'Aigua limitarà a partir de dijous l'abastiment d'aigua a 5,9 milions d'habitants a causa de la sequera. En 224 municipis, entre els que es troba Sant Cugat, es restringirà el consum domèstic a un màxim de 230 litres per persona i dia. A més, es restringeix el reg de jardins i només es permetrà l’aigua per mantenir viu l’arbrat i fent-ho gota a gota o amb regadores.
L’entrada en l’escenari d’excepcionalitat al sistema Ter-Llobregat i a l'aqüífer Fluvià Muga suposa un pas més en la reducció d’aigua en alguns usos, com la reducció del 40% de l’aigua per a usos agrícoles, la reducció del 15% per a usos industrials, la reducció de l’aigua per a usos lúdics i la prohibició del reg de zones verdes, públiques i privades. Es prohibeix la neteja de carrers amb aigua potable.
Aquestes noves restriccions arriben després que la Comissió Interdepartamental de Sequera hagi constatat l’empitjorament de la situació de les reserves i la necessitat d’adoptar nous canvis per garantir l’abastament. La Comissió ha avalat les mesures en veure que continua el descens de les reserves, després de 25 mesos sense pluges abundants a les capçaleres dels rius.
El consum per habitant
Així, hi ha una reducció del consum d’aigua mitjana per habitant i dia. Si en l’escenari d’alerta era de 250 litres per habitant i dia, en excepcionalitat passa als 230 litres per habitant i dia. Tot i això, és molt per sobre encara del consum mitjà, de 117 litres per persona i dia. Es pren aquesta mesura pel risc de desabastament i perquè s'apropa la primavera amb un volum de reserves molt baix (27%) i sense que s’hagin recuperat, a causa de la falta de pluges.
Activació de nous recursos
L’ús de l’aigua regenerada és una altra de les mesures que està guanyant pes en els darrers mesos (durant el 2022 aquest recurs ha aportat prop de 70 hm3), i serà un dels grans eixos en la gestió de la sequera durant la fase d’excepcionalitat. Al desembre, amb la fase d’alerta activada, ja es van iniciar les proves per aportar aigua regenerada en el tram final del Llobregat i disposar d’aquesta manera de més aigua que, posteriorment, ha de ser potabilitzada.
A més, fa uns dies es va anunciar que Sant Cugat, Cerdanyola i Bellaterra començarien a utilitzar aigua regenerada del Riu Sec de Sabadell amb l'objectiu que es produeixi el 10% de tota l'aigua potable consumida.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.