Sant Cugat aposta per tenir zones verdes sostenibles

Sant Cugat treballa en noves estratègies sostenibles per al manteniment dels parcs i jardins de la ciutat com la fi dels tractaments fitosanitaris o la substitució de gespa per prat

Sant Cugat està en ple procés d'evolució per treballar en el manteniment dels espais verds de la ciutat, adaptant-se als criteris mediambientals actuals. Entre els nous processos que s'estan aplicant, es troba la disminució de productes químics i de l'ús de recursos com l'aigua, la substitució de la gespa per prat o la plantació de noves espècies d'arbres. "Estem treballant per tenir una ciutat verda que sigui resilient als canvis, sostenible i saludable per a les persones", explica Joana Astals, responsable de Parcs i Jardins de l'Ajuntament de Sant Cugat.

Un dels reptes actuals de l'Ajuntament és reduir els tractaments fitosanitaris que s'utilitzen per al control de plagues. És per això que s'està potenciant la plantació d'arbustives diverses o arbres amb flors i fruit per afavorir la fauna auxiliar com insectes o ocells insectívors o la instal·lació d'hotels per a insectes o cases niu. Les marietes, per exemple, són unes grans depredadores de pugons, una de les plagues més habituals a la ciutat. L'eruga processionària o l'escarabat vespa també són algunes de les plagues que es combaten amb la presència d'ocells insectívors.

El canvi de gespa per prat també és una de les estratègies que s'està utilitzant des de l'àrea de Parcs i Jardins. A més, s'està reduint la sega d'aquest, mantenint la humitat i potenciant l'aparició de flors que atrauen els insectes pol·linitzadors.

Nous arbres i el rec

La plantació de noves espècies d'arbres és un altre dels recursos que s'estan duent a terme per adaptar-se als criteris mediambientals. Alguns arbres com els pollancres no han pogut sobreviure a la sequera i és per això que s'està provant amb altres espècies que suportin situacions climatològiques extremes i predominants en climes càlids com la tipuana, el pistatxer xinès o arbres de la família jacaranda. Pel que fa a la poda dels arbres, se segueix apostant per podes no agressives, molt encaminades a mantenir l'estructura natural de l'arbre. En el cas dels arbustos, l'objectiu és evitar el retall amb desbrossadores, facilitant la floració i l'aparició d'insectes pol·linitzadors.

D'altra banda, s'està potenciant el rec telegestionat, el qual té un sensor de pluja per evitar la pèrdua d'aigua en cas que plogui. També s'està renovant la xarxa de rec, que està molt envellida, i s'està mirant de reaprofitar l'aigua freàtica. Finalment, es té cura del manteniment de les rieres dins de les zones verdes per evitar la colonització de la canya.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, X, Instagram i TikTok.

 
Comentaris
Ferran Fa 22 dies
Em sembla una iniciativa magnífica, coherent amb els temps que corren i alineada amb el que s'està fent a ciutats europees. Ara també faria falta una mica més de seny en les podes que es fan quan ja ha esclatat la primavera i la saba dels arbres puja. No s'hauria de fer abans?
Marcos Fa 24 dies
Estic d'acord amb L'Antònia. Al voltant de la escola Pins del Vallès ja sembla una selva això. Tinc por de que sortí una rata gigante i es menje als nenes haha.
Antònia Fa 25 dies
Hem sembla bé q l’Ajuntsment és preocupi x tenir els parc més sostenibles amb espècies autòctones. Ara bé…. Potser q també és preocupin de tenir els parcs nets, ja q deixen q les plantes campin al seu aire i això és un niu de bitxos com les garrapates i altres i el q és més insalubre, la MERDA dels animals de 4 potes i algun de 2,fa q tinguem una ciutat bruta i pudenta com mai l’haviem tingut.