Sant Cugat i Valldoreix demanen prudència i col·laboració per evitar incendis forestals

L'Ajuntament de Sant Cugat i l'EMD de Valldoreix han alertat del perill d'incendi en la presentació de la campanya de prevenció

L'Ajuntament de Sant Cugat i l'EMD de Valldoreix han demanat màxima prudència i col·laboració ciutadana per prevenir incendis forestals. En un dels punts on han fet actuacions per prevenir incendis, al carrer Turó del Sol de La Floresta, la regidora de joventut i sostenibilitat, Alba Gordó, ha declarat que, després de la primavera "tòrrida" que s'ha viscut, "estem força espantats i, per això, fem una apel·lació a la responsabilitat ciutadana i, en especial, als ciutadans que viuen a tocar de les zones forestals". A més, ha afegit, que "hem estat treballant moltíssim per mitigar el risc d'incendis". "Portem tot l'hivern treballant perquè l'estiu tinguem els mínims riscos possibles", ha concretat Gordó que també ha expressat la tasca que està fent l'Ajuntament de recuperar el "mosaic agroforestal de Collserola".

Més info: La falta de pluja complica la temporada d'incendis a Collserola

També, el president de l'EMD de Valldoreix, Josep Puig, ha destacat que com, cada any, han fet diferents actuacions des de La Serreta i fins a Can Monmany per reduir el risc d'incendis. Uns treballs que enguany han tingut un cost de 24.000 euros. I ha demanat a la gent que "sigui molt curosa perquè ens hi juguem molt". "És molt important mentalitzar a la gent que no hem de patir cap incendi", ha advertit Puig que també ha donat les gràcies per la feina que fan als voluntaris de Protecció Civil, ADF, Bombers. "Fan una feina encomiable d'estar a l'aguait en tot moment", ha dit el president. I tampoc s'ha oblidat de la tasca de la Policia Local i els Bombers de la Generalitat.

Per la seva banda, el regidor de Seguretat Ciutadana, Esports i Benestar Animal, Francesc Carol, en la línia del que deia la regidora Gordó ha refermat que "és molt important la col·laboració ciutadana per poder superar la campanya d'incendis sense cap incident". I ha enumerat tots els mitjans que ha posat l'Ajuntament de Sant Cugat en aquesta campanya de prevenció d'incendis, d'entre els quals ha destacat la incorporació de dos vehicles 4x4 que permetran l'accés als membres de Protecció Civil a zones que fins ara eren inaccessibles amb els actuals vehicles. I ha agraït també la feina de protecció civil, ADF, la policia local i els Bombers de la Generalitat per lluitar contra els incendis forestals en una ciutat que, segons ha assegurat Carol,  té un 40% de zona forestal.

Francesc Carol, a l'esquerra, Alba Gordó i Josep Puig, al centre i Susanna Herrada, a la dreta. FOTO: Ajuntament

Francesc Carol, a l'esquerra, Alba Gordó i Josep Puig, al centre i Susanna Herrada, a la dreta. FOTO: Ajuntament

Accions de Sant Cugat per reduir el risc d'incendis forestals

A més, l'Ajuntament de Sant Cugat ha detallat les diferents actuacions que s'han dut a terme per reduir el risc d'incendi. Però, d'aquestes actuacions la regidora Gordó ha destacat que enviaran a les urbanitzacions que es troben en zones perilloses una guia per informar sobre com actuar en cas d’un incendi forestal. "Això és una actuació que creiem clau en especial en aquest any i que estem convençuts que posarà les bases perquè any rere any tots plegats i sobretot en aquests barris s'articulin sistemes de reacció col·lectiva", ha explicat Gordó.

  • Neteja de franges: S’han destinat 192.000 € per manteniment de franges d’urbanitzacions, manteniment de rieres i torrents, vegetació en contacte amb enllumenat públic i arbres forestals caiguts o amb risc de caiguda. Amb aquest pressupost –que es manté respecte a l’any passat- s’ha fet un manteniment de les franges de protecció en camins i carrers i, també, a les urbanitzacions i nuclis urbans vulnerables. En total s’ha fet un manteniment total de 91’65 hectàrees: can Barata (12’21 ha); la Floresta (57’73 ha); Sol i Aire (12’49 ha); i can Trabal (9’22 ha).

  • Projecte de gestió forestal sostenible a la finca can Monmany: s’han fet treballs silvícoles en aquesta finca (reducció de volum biomassa, eliminació de pins tombats, retirada de bruc mort i sec...). Es tracta d’una zona dins d’un punt estratègic de gestió per prevenir els incendis forestals. En total s’ha actuat en una zona de 10 hectàrees amb la col·laboració del Centre de La Propietat Forestal i dins del programa europeu Life Climarck.

  • Renovació flota vehicles Protecció Civil: s’han incorporat 2 tot-terreny, 5 motos, 2 cotxes i 2 bicicletes elèctriques. En total s’ha invertit 190.000 €. Els vehicles es destinaran a la realització de tasques preventives i d’actuació en cas d’emergència.

  • Informació a les urbanitzacions en zona forestal: l’Ajuntament repartirà en els pròxims dies en aquestes urbanitzacions una guia per informar sobre com actuar en cas d’un incendi forestal. També està preparant uns plànols preventius d’evacuació d’aquestes urbanitzacions en cas de produir-se un incendi.

  • Material i prevenció: l’Ajuntament manté el material de què disposa per ajudar els bombers en cas d’incendis: un camió cisterna de 8.000 litres de la brigada municipal i un altre de 10.000 litres dels serveis de neteja municipals (STQ Net). També se segueix duent a terme el projecte ACAIFO (Activitats Aïllades en zona Forestal): amb l’ajuda dels Agents Auxiliars de Protecció Civil s’avaluen i s’informa sobre els riscos i la vulnerabilitat de les activitats (cases, masies, etc.) que es trobin aïllades en zona forestal. Així mateix, enguany Sant Cugat torna a formar part del dispositiu del Pla de Vigilància i Informació de la Diputació (PVI).

  • Campanya informativa: l’Ajuntament ha iniciat com en els darrers anys una campanya de comunicació per transmetre el missatge de prevenció a la ciutadania amb el lema “Ni una espurna!”.

Accions de l'EMD de Valldoreix per reduir el risc d'incendis forestals

D'altra banda, s'ha informat de les diferents actuacions per evitar que es produeixin incendis aquest estiu. En aquest sentit, l’Entitat Municipal Descentralitzada de Valldoreix (EMD) ha fet els treballs anuals de manteniment de les franges perimetrals de protecció contra incendis, tasques dutes a terme durant el mes de maig a càrrec de l’empresa Espais Verds del Vallés S.A. Els treballs van consistir en la neteja de 25 metres de franja boscosa a tocar de la trama urbana de Valldoreix, al límit amb el Parc Natural de Collserola, i a les àrees de bosc interiors de la vila.

L’objectiu és protegir la natura i els nuclis habitats dels episodis d’incendis que puguin aparèixer durant els mesos de més calor de l’any. L’actuació es va iniciar al barri de la Barceloneta-Sant Jaume i va anar avançant en direcció est-oest fins a completar la totalitat del territori amb els barris del Monmany, Regadiu i la Guinardera. Les tasques de manteniment abasten un total de 38 hectàrees i mitja i tenen un cost proper als 24.000 euros.

En la mateixa línia, l’EMD de Valldoreix ha editat un BAN informatiu que es farà arribar, pròximament, a totes les llars de Valldoreix, on es detallen les mesures de prevenció d’incendis forestals i les prohibicions d’utilitzar pirotècnia, llençar petards i fer fogueres, durant la celebració de les properes revetlles de Sant Joan i Sant Pere i fins a la finalització del període de risc d’incendis. Sobre aquest tema, el president de l'EMD de Valldoreix, Josep Puig, s'ha mostrat especialment preocupat. "Sobretot recalcar molt que està prohibit tirar coets i qualsevol artefacte d'aquest tipus que pugui provocar un petit incendi", ha advertit Puig.

Aquesta demanda de col·laboració ciutadana s'entén, especialment, aquest any, en un context d'altes temperatures com l'actual.

Més info: Sant Cugat, alertat per risc d'incendi forestal

Cartell de la campanya de prevenció d'incendis forestals. FOTO: Ajuntament

Cartell de la campanya de prevenció d'incendis forestals. FOTO: Ajuntament

Màxima prudència en un context de temperatures de rècord

Enguany l’Ajuntament ha elevat el to a l’hora de demanar a la ciutadania la màxima col·laboració i prudència per evitar un incendi forestal. En aquest sentit, s’ha alertat de l’augment sostingut de la temperatura dels darrers anys i l’efecte negatiu que pot tenir per afavorir els incendis forestals.

En el cas de l’àrea de Collserola, l’any 2021 s’ha registrat cada mes de l’any una temperatura superior a la mitjana (Font: Observatori Fabra). La mitjana anual ha estat de 16’4°, un augment del 10% respecte a la mitjana històrica (14’8º període 1914-2020). Cal destacar, també, que els mesos de febrer i juny la temperatura ha superat en més de 3° la mitjana. De fet, des del 1996 cada any s’han registrat augments de temperatura per sobre de la mitjana. Aquesta situació comporta més evapotranspiració, menys aigua disponible per les plantes i vegetació més seca.

De la mateixa manera, la precipitació ha estat per sota de la mitjana cada mes de l’any (excepte novembre). El resultat ha estat una suma anual de només 327,6 l/m², la més baixa des de 1914. Això suposa un 53% menys de precipitació si es té en compte que la mitjana del període històric 1914-2020 és de 619 l/m².

L’any passat es van cremar 1,4 hectàrees en un total de 16 incendis en zones de matolls. Tot i no ser una xifra molt elevada, ha augmentat respecte a l’any 2020 (0,18 hectàrees) o l’any 2019 (0,88 hectàrees).

A la presentació de la campanya de prevenció d'incendis forestals a Sant Cugat, han assistit, a banda d'Alba Gordó, Francesc Carol i Josep Puig, la vocal de Medi Ambient de l’EMD, Susana Herrada, i representants veïnals i dels voluntaris de l’ADF i de Protecció Civil.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem