Sant Cugat, amb el projecte de portar al municipi l'aigua regenerada de Riu Sec (Sabadell)

El desplegament de la xarxa de la depuradora situada a Sabadell permetria regar parcs i jardins i el camp de golf, entre altres usos, quan la situació de sequera ho permeti

L'Ajuntament de Sant Cugat, l'AMB i AGBAR han donat a conèixer l'estat d'un projecte iniciat el 2022 que permetria desviar l'aigua regenerada que no s'aprofita de la depuradora Riu Sec a Sabadell (EDAR Riu Sec) per als usos permesos per l'actual legislació, que principalment serien el reg de parcs i jardins i el camp de golf que gestiona el Club Golf Sant Cugat quan la situació de sequera ho permeti. D'això n'han informat aquest divendres 16 de febrer als assistents a una jornada organitzada per Sant Cugat Empresarial a les instal·lacions de Boehringer Ingelheim i que ha conduït el director executiu de l'enginyeria Indus i vocal de Sant Cugat Empresarial, David Pedrerol.

El traçat previst de la xarxa subministrament de l'aigua regenerada de l'EDAR de Riu Sec

El projecte de la xarxa de subministrament de l'aigua regenerada de l'EDAR de Riu Sec comportarà la construcció del Dipòsit de Can Graells que distribuirà l'aigua al municipi de Sant Cugat fins al Club Golf Sant Cugat. També contempla una segona branca amb la construcció del Dipòsit d'Alt de Sant Pau que farà arribar l'aigua a Cerdanyola del Vallès i la UAB. El cost de l'obra s'ha pressupostat en 11,3 milions d'euros, dels quals l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ja ha planificat una partida de 4 milions d'euros. Això vol dir que, segons Pere Verger, responsable de projectes d'Acció Climàtica d'AGBAR, els ajuntaments implicats hauran de destinar la resta de diners o bé aplicant una tarifa o bé amb altres subvencions. Tot i això, també ha informat que l'ACA té previst augmentar la partida pròximament.

Traçat previst de l'aigua regenerada de Riu Sec. FOTO: TOT

Traçat previst de l'aigua regenerada de Riu Sec. FOTO: TOT

Qui es beneficiarà de l'aigua regenerada de l'EDAR de Riu Sec?

D'altra banda, segons ha explicat Verger, els usos previstos per a l'aigua regenerada de l'EDAR de Riu Sec serien el rec de zones verdes i el camp de golf. Tot i això, també es contempla que pugui servir per ajudar a les indústries en el seu subministrament d'aigua. De fet, s'està valorant ampliar la xarxa de l'actual projecte a diferents empreses del municipi com HP o Grífols o al Centre d'Alt Rendiment (CAR). A més a més, David Pedrerol, vocal de Sant Cugat Empresarial i director executiu d'Indus, ha comentat que el projecte de Riu Sec té previst un punt de venda d'aigua regenerada, així que qualsevol particular i indústria podrà dirigir-se a aquesta instal·lació per comprar cisternes d'aigua.

Moderar el consum d'aigua a Sant Cugat

Per altra part, Orna Cornellà, tècnica al servei de recursos hídrics alternatius a la Direcció de Serveis del Cicle de l'Aigua a l'AMB, ha posat en context la situació actual de sequera que s'està vivint als municipis de l'àrea metropolitana i, en concret, a Sant Cugat. En aquest sentit, ha dit que, a causa del descens de pluges, l'aigua provinent de les conques superficials està disminuint i que, per contra, l'aigua de les dessalinitzadores no para d'augmentar en els últims anys. De fet, segons ha apuntat, ara ofereixen el 100% del seu rendiment. També ha informat que la majoria del consum d'aigua a Sant Cugat és domèstic (67%), seguit del consum industrial (27%) i acabant pel municipal (6%).

Projecció on es pot veure el consum de l'aigua a Santcugat i Cerdanyola. FOTO: TOT

Projecció on es pot veure el consum de l'aigua a Santcugat i Cerdanyola. FOTO: TOT

Tenint en compte la situació d'emergència per sequera actual i les previsions futures, aquestes dades han motivat que la cap de servei de Sostenibilitat i Medi Ambient de l'Ajuntament de Sant Cugat, Gemma López, hagi transmès als assistents la seva preocupació pel consum domèstic a la ciutat. "Hem d'estar a sobre la gestió de l'aigua de les llars", ha dit. Aquesta és una de les prioritats del consistori, ja que, segons ha assegurat López, amb la indústria ja s'ha treballat perquè es redueixi el consum d'aigua. En aquest sentit, els grans consumidors, s'han estalviat un 28% d'aigua entre 2022 i 2023. A més a més, ha afegit que l'Ajuntament ja ha pres mesures per reduir el consum d'aigua municipal.

Entre les mesures que ha impulsat el consistori per reduir el consum de l'aigua a la ciutat, López n'ha destacat que s'ha canviat la tipologia de la vegetació de Sant Cugat per espècies amb menys necessitats hídriques, s'ha reduït la pressió de l'aigua en 0,3 bars, s'ha impulsat el reg de camps esportius i municipals amb aigua freàtica i s'han tancat les dutxes entre setmana i només es permeten en caps de setmana i per a esports federats. Tot i això, ha expressat que la situació és crítica i el paisatge s'està veient afectat. "Se'ns estan morint els arbres. Hem tallat més de 800 arbres", ha dit. I en aquest punt ha defensat l'ús d'aigües regenerades. Tanmateix, ja han sol·licitat poder fer servir aigua regenerada de l'EDAR del Prat. També ha informat que l'Ajuntament està molt a sobre de millorar la xarxa d'aigua, instal·lar telecomptadors per tenir un millor coneixement del consum de l'aigua a la ciutat i recuperar pous i rieres en desús. Sobre això, en el torn de preguntes del públic, Gemma López ha animat a redescobrir les rieres a Sant Cugat com va fer Barcelona amb el mar amb les olimpíades el 1992.

D'altra banda, sobre la sensibilització del consum d'aigua a Sant Cugat, López ha expressat que a l'Ajuntament li preocupa que la gent abandoni les piscines. En aquest sentit, ha dit que a la ciutat hi ha centenars de piscines i que si no se li fa un bon manteniment, el problema del mosquit tigre a la ciutat s'agreujarà. Sobre les piscines, també ha mostrat el desacord de l'Ajuntament amb les actuals mesures contra la sequera que impedeixen obrir les piscines municipals a l'estiu perquè no se li dona un ús durant l'any. Sobre aquest punt, esperen que l'ACA reconsideri la postura i permetin obrir les piscines municipals a l'estiu a Sant Cugat.

Més info: Sant Cugat tancarà les dutxes dels equipaments esportius i les piscines municipals

Públic assistent a la jornada de Sant Cugat Empresarial sobre la gestió de l'aigua. FOTO: TOT

Públic assistent a la jornada de Sant Cugat Empresarial sobre la gestió de l'aigua. FOTO: TOT

 

Sant Cugat, un dels municipis amb el consum de l'aigua més eficient

A més, encara que Sant Cugat es troba dins els municipis amb més consum d'aigua (199,44 litres per persona i dia el gener de 2024), des de l'AMB, Ona Cornellà, ha volgut transmetre a l'auditori que Sant Cugat està dins dels municipis de l'àrea metropolitana on el consum és més eficient. Això ho ha dit en el torn de dubtes quan s'ha preguntat per les xifres de pèrdues d'aigua. Sobre aquest punt, un dels tècnics de l'àrea de l'Ajuntament de Sant Cugat, presents a l'acte, ha informat que, segons xifres del 2022, el rendiment de la xarxa de l'aigua està situat en un 83%. Unes dades que ha valorat com a bones, tot i que també ha reconegut que l'objectiu és arribar al 90%.

Boehringer Ingelheim, un exemple en la gestió de l'aigua

Altrament, els amfitrions de l'acte, Boehringer Ingelheim han explicat també el seu compromís amb la sostenibilitat i el medi ambient i, en concret, amb la gestió de l'aigua.  Mònica Sánchez, cap d'Environment, Health and Safety (EHS) de Boehringer Ingelheim, ha sigut l'encarregada, ha començat la seva exposició alertant que la situació és crítica i que el sector industrial té una especial preocupació i ha repassat totes les mesures que ha impulsat l'empresa per millorar la gestió de l'aigua i els objectius establerts. Segons ha dit, aquestes accions li han permès reduir un 16% el consum d'aigua l'any 2023 respecte a la mitjana dels tres anys anteriors, alliberar les aigües residuals de principis actius (APIS), i aconseguir 24.476 m³ d'aigua recuperada el 2023. També ha informat que estan implementant l'Alliance Stewardship Standard per aconseguir certificar la seva gestió de l'aigua com a capdavantera.

Eduard Torres, nou president de SC Empresarial. FOTO: TOT

Eduard Torres, nou president de SC Empresarial. FOTO: TOT

Crida a la col·laboració de tothom per fer front al problema de la sequera

Aquestes mesures per millorar de la gestió de l'aigua que Boehringer Ingelheim ja fa anys que impulsa les elogiades el nou president de Sant Cugat Empresarial, Eduard Torres a la seva intervenció final.  "Ara estem amb un problema greu i ens estem preocupant del que Boehringer es va preocupar fa molts anys. Això és un punt a favor de les empreses", ha expressat. I també s'ha referit que la col·laboració entre les empreses i les institucions s'ha de produir abans del problema i no després. I ha felicitat a totes les companyies que estan fent bé les coses i també a l'Administració, encara que hagi trigat a aplicar mesures. "No n'hi ha mal que per bé no vingui", ha dit. I ha acabat mostrant la seva decepció per la gestió de la sequera amb el camp de golf. "Estem perdent un paisatge i un pulmó de la nostra ciutat. Tots estem perdent aquest medi ambient perquè ens podríem haver preocupat abans d'aquesta situació", ha exclamat. Precisament, sobre l'estat del camp de golf, el seu gerent, Sergi Corretja, ha dit en aquest acte que s'està perdent el 85% del camp.

A l'acte organitzat per Sant Cugat Empresarial sobre la gestió de l'aigua també han participat Albert Salarich, Regidoria d’Empresa, Innovació i Internacionalització i Regidoria d’Energia a l'Ajuntament de Sant Cugat o el president sortint de l'associació, Jaume Vives, entre altres.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem