Sant Cugat s’ha consolidat com la ciutat catalana amb més instal·lacions fotovoltaiques. Segons les dades de l’Observatori de l’autoconsum a Catalunya de l’Institut Català d’Energia, actualitzades el 31 de desembre de 2022, l’any passat es van fer 942 instal·lacions, gairebé el triple de les que es van posar el 2021 (324). Això eleva el total d’instal·lacions fotovoltaiques a 1.790, una xifra molt destacada tenint en compte que el 2016, el primer any que es van recollir dades, només se'n va instal·lar 1. Així doncs, en nombre d’instal·lacions fotovoltaiques la ciutat està per sobre d’altres poblacions amb més habitants com Barcelona (1.144), Terrassa (838), Lleida (679) o Sabadell (679). Quant a potència total d’autoconsum, Sant Cugat també ocupa una posició destacada. Amb 10.042,69 kW és la segona ciutat catalana només per sota de la gran metròpoli de Barcelona (16.771,12kW).
Per a l’expert en energies renovables i CEO de Solideo, Rafael Reyes, “el compromís de la ciutadania amb l’autoconsum aplana el terreny per impulsar l’alternativa a la instal·lació residencial: l’autoconsum compartit.” Per autoconsum compartit s’entén quan un conjunt d’usuaris consumeixen energia 100% renovable amb un mateix punt d’origen com en el cas de les comunitats de propietaris. “Des de Solideo treballem perquè l’energia compartida sigui, també, una realitat al nostre municipi”, afegeix Reyes.
Principals incentius municipals
L’ajuntament de Sant Cugat, a través de diverses polítiques i incentius, ha impulsat la instal·lació de plaques per part dels ciutadans i empreses de la ciutat. Els quatre beneficis són els següents:
- L'exempció de la taxa urbanística. S’eximeix de pagar la taxa urbanística si se sol·licita un mes després de l’endemà de la seva notificació.
- La bonificació fins a un màxim del 50% en la quota de l’IBI
- La bonificació potestativa del 95% de la quota de l’Impost de construccions i Instal·lació i Obres per obres que incorporin una reducció en la demanda energètica de l’edificació, sempre que aquestes no es realitzin en immobles obligats per prescripció legal
- La bonificació per l’impost d’activitats econòmiques sobre la quota municipal del 40% durant els dos primers anys, i del 20% durant el tercer i quart any, (incompatible amb la bonificació de l’IBI).
Plaques solars al Monestir?
Tots aquests incentius i els avantatges que de manera inherent aporta la instal·lació de plaques fotovoltaiques són motius de pes perquè els santcugatencs es plantegin invertir en plaques solars. Un dels santcugatencs més rellevants que ha mostrat públicament interès per instal·lar plaques solars és Mn. Emili Marlès, rector de la Parròquia de Sant Pere d’Octavià de Sant Cugat. En un article d’opinió al TOT Sant Cugat ampliat al Full Parroquial, el capellà assegura que des de fa quatre anys somia que l’església del Monestir i la Casa Abacial siguin “edificis de zero emissions de CO2” sense que es produeixi un impacte estètic negatiu sobre el monument.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.