Sant Cugat s'ha dotat d'un Pla d'acció per l'energia sostenible i el clima amb l'objectiu de reduir les emissions de gasos contaminants. El compromís és reduir un 62,5% les emissions per habitant el 2030 i assolir la neutralitat climàtica el 2050. El document contempla 85 accions per desenvolupar fins al 2030 i que han de permetre disminuir 207.000 tones de CO2.
A banda de reduir les emissions i descarbonitzar l'economia, les accions platenjades busquen garantir un accés a l'energia neta, fer front a la pobresa energètica i a la desigualtat i treballar per una transició justa. Una iniciativa que va en consonància al pla d'acció climàtica i que s'emmarca en el Pacte de les Alcaldies d'Europa pel clima i l'energia. Així, Sant Cugat renova el compromís amb el pacte europeu, que té la missió d'assolir ciutats i pobles descarbonitzats i resilients amb accés a una energia assequible, segura i sostenible el 2050.
Alba Gordó, regidora de Sostenibilitat, ha explicat algunes de les dades que es posen sobre la taula en el pla aprovat. Per exemple, que cada santcugatenc genera 1,4 quilos de residus cada dia, una xifra inferior a la mitjana catalana. En canvi, el consum d'aigua diari és de 128 litres, molt per sobre de la resta de l'àrea metropolitana.
Pel que fa a l'energia, ha valorat que el consum en el sector residencial i en el de transports ha baixat entre el 2005 i el 2018. "Els santcugatencs cada vegada més deixen el cotxe a casa. Seguirem treballant per reduir els consums energètics, en la línia que ens està marcant la Unió Europea", ha defensat.
El canvi climàtic
El pla d'acció per l'energia sostenible i el clima també se centra en preparar Sant Cugat davant del canvi climàtic i els seus efectes. Així, s'analitzen els principals riscos als quals s'haurà d'afrontar la ciutat, com són els incendis forestals, les sequeres, les inundacions o altres fenòmens extrems com les riuades i les tempestes.
En aquest sentit, el pla comprèn 22 accions per garantir l'adaptació, centnrant-se en els edificis, l'aigua, l'agricultura o la protecció civil.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.