El Parc Natural de Collserola talarà i retirarà uns 200 arbres morts o molt debilitats per la sequera i que estan en risc de caiguda. L'actuació es concentra al voltant de l'estació de Ferrocarrils de la Generalitat del Baixador de Vallvidrera i els arbres afectats són principalment pins pinyers. A banda de garantir la seguretat dels usuaris, ja que és una zona molt freqüentada, els treballs tenen per objecitu reduir el risc d’incendi i millorar l’estructura del bosc. Les feines han començat aquest 12 de febrer i s'allargaran fins al març.
La sequera no és l'única causa del mal estat d'alguns arbres a Collserola. En diferents zones s’han detectat rodals d’arbres morts, afectats per l’elevada edat d’alguns exemplars, l’alta densitat d’arbres, la compactació del sòl o l’estrès hídric provocat per la sequera acumulada. La combinació d’aquests factors ha fet que els boscos tinguin arbres debilitats, secs i amb risc de patir, en el cas dels pins, l’atac dels escarabats escolítids perforadors dels pins, una espècie autòctona que en aquest tipus de situació pot esdevenir una plaga.
El Parc Natural ha difós un vídeo de la zona on es veuen els arbres afectats.
?️NOTÍCIA?️
— Parc Natural de Collserola (@parcncollserola) February 8, 2024
El dilluns 12 de febrer comença la tallada i retirada d'arbres morts a causa de sequera ? i plaga forestal al Baixador de Vallvidrera.
? Llegiu la notícia a:https://t.co/FIvmEh0Knz
? Tota l'actualitat al portal de notícies del Parchttps://t.co/x4oMZiY6yc pic.twitter.com/qqKx6doyBH
Concretament, les accions previstes són:
- Tallada i retirada d’arbres morts o debilitats.
- Selecció de tanys d’alzina per afavorir la recuperació del bosc i manteniment d’alguns peus d’arbre per a la millora de biodiversitat.
- Trituració de les branques a la mateixa zona, com a protecció, millora de la humitat i incorporació de matèria orgànica al sòl.
- Actuació de bioenginyeria per reforçar talussos o endreçar l’escorrentia de la zona amb troncs procedents de l’actuació.
A més, s’aprofitarà per reparar mobiliari existent en mal estat o afectat per l’actuació i s’instal·laran nous bancs elaborats amb restes de fusta dels arbres tallats. Finalment, una part de la fusta serà retirada i gestionada per l’empresa encarregada dels treballs com a biomassa forestal. Els equips tècnics han dissenyat els treballs de manera que tinguin la mínima afectació per a les persones usuàries dels espais i del camí d’accés als equipaments.
Arbres morts per la sequera
La sequera ha afectat ja un gran nombre d’arbres a la serralada, especialment de pi pinyer. Les fulles dels pins es van assecant fins al moment en què l’arbre no és capaç de revertir la situació i mor. En canvi, a les alzines i sureres l’afectació és més gradual. Aquestes espècies tenen una estratègia diferent: per tal de sobreviure a sequeres persistents, hi ha parts de l’arbre que es van assecant, però en qualsevol moment, si canvien les condicions ambientals, poden aturar el marciment i rebrotar, tot i presentar parts de l’arbre totalment mortes.
Donada aquesta situació, aquesta tardor ja es van iniciar actuacions urgents de tallada d’un nombre significatiu d’exemplars per minimitzar els riscos i evitar la caiguda d’arbres i branques de grans dimensions sobre persones o infraestructures.
FOTO: AMB
FOTO: AMB
FOTO: AMB
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.