La vacuna per frenar la reproducció de senglars funciona

La vacuna pot ser un mètode per reduir i controlar la població de senglars en àmbits com Collserola

Una investigació liderada per la UAB ha constatat que injectar vacunes anticonceptives als senglars és una eina que funciona per reduir-ne la població, especialment si s'utilitza en exemplars de femelles joves. És la principal conclusió d'una recerca iniciada el 2017. Des d'aleshores, s'han vacunat 192 senglars dels Parcs Naturals de Collserola i Sant Llorenç del Munt i l'Obac.

Els investigadors han detectat que el vaccí funciona "gairebé de forma permanent" en les femelles en època de pubertat, mentre que les adultes necessiten noves dosis al cap d'un any. En el cas dels mascles, l'eficàcia és menys evident. A partir del 2022, l'estudi entra en una nova fase en què s'analitzarà el comportament dels animals joves en un perímetre tancat.

Més info: Les vacunes anticonceptives pels senglars es començaran a aplicar al desembre

Reduir la població i evitar accidents

L'investigador de Sanitat i d’Anatomia Animals de la UAB i director de l'estudi, Manel López Béjar, ha recalcat que la prova pilot iniciada fa quatre anys "no pretenia reduir la població" de senglars sinó comprovar si la vacuna Gonacon és una eina efectiva per controlar el nombre d'exemplars. López Béjar ha celebrat que els primers resultats són "positius" per afrontar un pla de reducció d'aquesta espècie per evitar accidents.

Més info: Un senglar ataca una persona a Collserola i li clava una mossegada de 5 centímetres

Població de senglars a Sant Cugat

Des del 2017, als dos parcs naturals s'ha analitzat la població de senglars a zones urbanes i periurbanes, amb col·laboració dels ajuntaments de Terrassa, Sant Cugat del Vallès, Matadepera i Vacarisses. En total, s'han inclòs a l'estudi 219 exemplars en llibertat, dels quals se n'han vacunat 192. D'aquests, s'han fet 154 recaptures que han permès fer el seguiment exhaustiu de 56 animals vacunats. López Béjar ha destacat que la magnitud d'aquest estudi fa que sigui pioner a tot el món.

"El principal efecte que pot tenir la vacuna a l'hora d'evitar un increment de població és aconseguir incidir en la primera reproducció"

El vaccí injectat durant la recerca que té un doble efecte: inhibir el desig sexual i evitar els cicles reproductius. "El principal efecte que pot tenir la vacuna a l'hora d'evitar un increment de població és aconseguir incidir en la primera reproducció", ha explicat el director de l'estudi, que ha assegurat que els resultats obtinguts entren dins les primeres hipòtesis que es plantejaven. "El més important és atacar la fertilitat dels exemplars joves per evitar una primera reproducció o bé endarrerir-la", ha recalcat.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem