Camions cisterna per omplir els dipòsits d'aigua de les cases. Aquesta és la realitat dels 500 veïns de Vallpineda i La Rierada, barris de Molins de Rei situats al bell mig de Collserola i a tocar de La Floresta. Sense connexió a la xarxa d'aigua, el veïnat s'ha d'ocupar i preocupar de tenir sempre aigua emmagatzemada. I les últimes setmanes s'ha viscut una crisi de l'aigua per la falta d'una empresa distribuïdora que ha portat alguns veïns a deixar temporalment casa seva.
Sense aigua
Després de la mort del distribuïdor que s'havia fet càrrec del servei de manera molt eficient, el veïnat es va topar de cop amb la dificultat per aconseguir l'aigua. L'empresa que va contractar l'Ajuntament de Molins trigava molt més i es va plantar en veure l'estat dels camins del barri, sense asfaltar i en condicions molt precàries. Fins i tot es quedava encallat en alguns punts. Va demanar un increment de preu del servei, que l'Ajuntament de Molins va rebutjar, per fer front als desperfectes que patien els camions.
"Les famílies es van quedar sense aigua i hi ha gent que va marxar de casa", explica Lluís Feliu, santcugatenc i membre de l'Associació de Veïns de Vallpineda. Els veïns pagaven 55 euros per cada tanc de 10.000 litres, en un preu subvencionat per l'Ajuntament. Però en quedar-se sense distribuïdor o haver d'esperar molt, els veïns havien de contractar un servei pel seu compte i pagar més 300 euros.
Com arriba l'aigua
Després de portar la protesta a l'Ajuntament de Molins, el Consistori els va plantejar que Aqualia, l'empresa que gestiona el servei d'aigua a Molins, s'encarregués de portar-los les cisternes. "L'alcalde, Xavi Paz, ens va dir que tindríem distribució tres dies a la setmana i al mateix preu que abans", explica Feliu.
Però la realitat va ser una altra: "Aqualia té camions, però distribuïts per tot Catalunya. L'altre dia, la cisterna venia de Figueres per fer una única entrega". I els temps no es van complir: alguns veïns que van demanar omplir el dipòsit a mitjans de juliol, se'ls va informar que no tindrien aigua fins a principis d'agost. Això els obliga a avisar cubes privades i a pagar més diners. En principi, l'Ajuntament es va comprometre a pagar la diferència, però hi desconfien.
"Hi ha persones al barri que no poden pagar 350 euros per omplir el dipòsit", alerta Feliu.
La incertesa de l'aigua
Això ha abocat el veïnat a una nova situació de preocupació: "Tenim la incertesa de poder-nos quedar sense aigua". Algunes famílies han marxat temporalment. A més, tot plegat en un entorn envoltat de vegetació al mig de Collserola on l'aigua pot esdevenir vital en cas d'incendi. "És una barbaritat el que està passant. Amb l'antic distribuïdor sempre havia funcionat tot molt bé, però ara ens adonem del problema. No pots viure en una casa sense aigua", denuncia Lluís Feliu.
L'estat del barri
La situació dels carrers de Vallpineda ha estat un dels detonants del problema: "Els conductors es queixen quan veuen els carrers, sense asfaltar, plens de forats, etc". Això posa en relleu les denúncies reiterades del veïnat i la petició històrica de tirar endavant una urbanització complicada i polèmica, ja que els veïns hauran de pagar quantitats molt importants.
"La gent creu que és un xantatge per negociar la urbanització. Però si ara presentaran la proposta d’urbanització, es pot allargar dos o tres anys abans de començar", explica Feliu. Per això, una petició que han fet és que es permeti a les famílies que vulguin, connectar-se a la canonada de la xarxa d'aigua de Sant Cugat que passa per la zona. Una petició que s'ha autoritzat, però només per aquells que tenen la canonada just davant de casa.
I és que un dels dipòsits d'aigua que abasteix la Colònia Montserrat (Valldoreix) està situat a Vallpineda i les canonades d'aigua passen per davant de les cases del barri de Molins.
La independència de Vallpineda
"La crisi de l’aigua que ha generat l’Ajuntament de Molins de Rei ha posat de manifest moltes coses; l’anomalia que pateixen els veïns de Vallpineda i que el govern municipal de Molins de Rei no està preparat per gestionar l’actual barri de Vallpineda i molt menys liderar la seva urbanització". És la sentència de Lluís Feliu. De fet, alguns veïns de Vallpineda van iniciar fa anys una campanya per demanar l'annexió a La Floresta i a Sant Cugat, que estan molt més a prop del municipi vallesà que de Molins.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.