Els plàtans que hi ha per Sant Cugat estan perdent la seva escorça. Gairebé d’un dia per l’altre centenars d’aquests arbres a Sant Cugat i altres municipis propers s’han pelat deixant a terra grans trossos de la seva “pell”. Malgrat que aquest és un procés normal i natural en aquest tipus d’arbrat, el que no és tan habitual és que aquesta renovació de l’escorça es produeixi d’una manera tan sobtada i en un període de temps tan curt.
“El fenomen ens va sorprendre fins i tot als tècnics de l’Ajuntament de Sant Cugat perquè mai no havíem vist que aquest procés passés tan ràpid”, assegura Joana Astals, tècnica del servei de Parcs i Jardins. Segons explica, forma part del procés normal de creixement dels plàtans el fet de renovar l’escorça quan creixen i, conseqüentment, augmenta el diàmetre de l’arbre. El que és més singular és que una transformació que generalment es va donant paulatinament al llarg de l’any passi de cop i arreu del territori.
Sequera i canvi climàtic
Joana Astals apunta que la causa d’aquest accelerament sobtat és la sequera de l’hivern sumada als freqüents episodis de pluja de les darreres setmanes. “Creiem que aquesta primavera s’ha accelerat el període de creixement dels arbres degut al contrast entre el llarg període sec del qual veníem i les recents pluges”.
És a dir, és com si els plataners haguessin fet “una estirada” potenciada per les pluges i és per això que la pèrdua d’escorça que acostuma a passar desapercebuda repartida entre els mesos de l’any s’ha esdevingut a un ritme vertiginós. Astals conclou que no cal patir per cap plaga o per cap malaltia de l’arbrat. Tot i ser un fenomen estrany, no té cap perill i no implica una mala salut dels plataners.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, X, Instagram i TikTok.