Sant Cugat és una ciutat compromesa amb el medi ambient i així ho demostren el gran nombre d’accions que es duen a terme des de l’Ajuntament per contribuir a la millora de la qualitat de vida.
El Ple Municipal del febrer de 2021 va posar sobre la taula el Pla d’Emergència Climàtica amb els vots a favor de tots els partits (Junts per Sant Cugat, ERC, PSC, Ciutadans i CUP) i es vertebra en 6 eixos principals: energies renovables i estalvi d’aigua, economia circular i residus 0, mobilitat sostenible, gestió sostenible dels espais verds, foment dels aliments d’origen vegetal i de proximitat i transició cultural.
A més, el document compte amb 63 accions per fer front a l’emergència climàtica amb l’objectiu de reduir un 55% les emissions de CO2 el 2030. El Pla d’emergència climàtica especifica que aquestes accions “permetran estalviar 122.195 tCO2, reduir la vulnerabilitat de Sant Cugat i evitar que els costos, tant econòmics com humans, tinguin una repercussió inassumible per l’Administració, el sector econòmic i la ciutadania”.
Mobilitat sostenible
Segons Gordó, “un terç de l’energia elèctrica té a veure amb la mobilitat” i, per això, “s’han dut a terme moltes accions que estan transformant la ciutat per fer-la més sostenible”. Sant Cugat va ser la segona ciutat on va entrar en vigor la Zona de Baixes Emissions, una ordenança que prohibeix l’accés als vehicles més contaminants –només els vehicles amb distintiu ambiental de la DGT poden accedir– en una àrea de quatre quilòmetres quadrats del centre de la ciutat.
La regidora de Sostenibilitat va valorar, en declaracions al TOT, la millora en la qualitat de l’aire des de l’aplicació de la mesura, “amb una reducció del 20% d’òxid de nitrogen”. El canvi ha estat més notable al centre de la ciutat, on es concentra més activitat de manera diària. Avui dia hi ha molts més vehicles que anys enrere, però també hi ha hagut un creixement considerable de la població, sumat als avenços i les noves tecnologies.
Des de l’Ajuntament volen “canviar el model com ens movem, creant una ciutat més accessible, agradable i segura”. Per aquesta raó també fomenten l’ús de la bicicleta i, juntament amb l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), van presentar un estudi per implementar una nova xarxa de bus urbà, projecte que “encara s’està duent a terme”, segons va declarar Gordó. La posada en marxa del nou contracte suposarà la incorporació d’una trentena de nous autobusos elèctrics i híbrids per adaptar la flota a la política de reducció d’emissions de CO2 i elements contaminants.
Pacificació d’entorns escolars
Aquest mandat també ha apostat per crear entorns segurs i amables en zones escolars que fomentin una mobilitat sostenible i facin front a l’emergència climàtica, limitant el pas dels vehicles motoritzats, substituint zones d’aparcament dins el recinte escolar per àrees d’estada i de joc o dotant els patis escolars amb arbrat que proporcioni zones d’ombra.
Situació de sequera
La regidora de Sostenibilitat, Alba Gordó, va agrair la instauració del Pla d’Emergència en situació de sequera (PEM) duta a terme en aquest mandat amb mesures per poder fer front a la situació actual de sequera i fer un ús més conscient i responsable de l’aigua. La reducció en el consum s’enfoca principalment en els consums agrícoles, ramaders, industrials i lúdics, segons el pla municipal. Enguany, també farà 5 anys que va entrar en vigor la nova ordenança d’estalvi d’aigua que regula la gestió eficient dels recursos hídrics del municipi.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.