Conesa ha fet aquestes declaracions al tradicional esmorzar amb periodistes que s'ha fet aquest dimecres 18 de desembre al Cafè Auditori de Sant Cugat i on s'ha fet balanç de la ciutat. "Em sembla inacceptable que es vulgui aplicar d'una manera tant contundent una retallada als drets de la ciutadania i a la democràcia", ha sentenciat l'alcaldessa.
Portar la llei al Tribunal Constitucional
Davant de l'aprovació de la normativa, Conesa ha afirmat que ara els municipis estudiaran diferents vies per no haver d'acatar amb la llei, entre les quals existeix la possibilitat d'impugnar-la davant del Tribunal Constitucional (TC). Per fer-ho, es necessita els suport de 1.200 consistoris que representarien el 7% dels municipis d'Espanya i un 6% de la població total. En aquest sentit l'alcaldessa ha afirmat que "seria la primera vegada que els municipis es mobilitzen" davant d'aquest Tribunal estatal.
Per Conesa l'actitud del Govern espanyol de "voler minimitzar i reduir la capacitat política i d'acció dels alcaldes i alcaldesses és inacceptable", perquè "estan limitant la democràcia". "Amb aquesta normativa estan fent un retrocés enorme a nivell democràtic i de qualitat ciutadana", ha afegit.
Recentralització de competències
Segons la llei, la primera competència que passaria dels ajuntaments a la Generalitat de Catalunya serien els Serveis Socials, que ja haurien d'estar en mans del Govern català el dia 31 de desembre del 2015. Davant d'aquesta decisió aprovada pel govern de Mariano Rajoy "hem de fer una lectura de recentralització total i absoluta", ha sentenciat Conesa. Amb l'entrada en vigor de la llei la Generalitat haurà de pagar aquests serveis però l'alcaldessa de Sant Cugat ha explicat que amb la complicada situació en la qual es troba actualment la Generalitat, la llei "posa en una situació de conflicte entre administracions i també entre la societat".
Amb tot, Conesa ha explicat que els diferents organismes que agrupen municipis de Catalunya però també d'altres comunitats autònomes s'han posat a treballar per estudiar les diferents vies que tenen per evitar l'aplicació de la normativa. En aquest sentit ha explicat que des de la Diputació de Barcelona s'ha creat una comissió amb totes les forces polítiques per valorar els impactes que tindria la llei i també s'han iniciat converses amb la Generalitat i amb les entitats municipalistes.
Sant Cugat rebutja la reforma
L'Ajuntament de Sant Cugat ja ha mostrat en diferents ocasions el seu rebuig contra de la normativa que treu competències als consistoris. El passat dijous 12 de desembre uns 70 treballadors de l'Ajuntament es van concentrar davant el consistori per manifestar el seu malestar davant l'aprovació de la llei.
Llegeix el manifest