Diverses entitats del Vallès han denunciat la imminent despesa de 813.444 euros i 794.698 euros per fer millores les estacions de Renfe de Sant Cugat i Rubí, "tot i la previsió oficial d'anul·lar-les per fer-ne unes de noves". Per això, reclamen al Ministeri de Foment l'aturada immediata de les obres i que acabi les actuacions per garantir la connectivitat entre les estacions de Renfe i de FGC. Es tracta de Promoció del Transport Públic (PTP), Federació ECOM, ADENC i Via Vallès.
Aquestes entitats recorden que el Pla Director d'infraestructures de l'Autoritat del Transport Metropolità recull la supressió de les actuals estacions de Renfe de Rubí i Sant Cugat per fer-ne de noves més a prop de les estacions de FGC d'Hospital General i Volpellleres. "Es tracta d'una obra de baix cost, a realitzar en superfície, i a executar de forma annexa a les estacions d'FGC d'Hospital General i de Volpelleres, construïdes expressament per enllaçar amb Renfe", destaquen.
"La manca d'aquests intercanviadors redueix dràsticament la demanda potencial de la línia R8 de Rodalies i lamina l'eficiència d'una xarxa de transports radial que no pot treballar en xarxa a les comarques del Vallès", afegeixen. I és que destaquen que el recorregut per anar de Volpelleres a l'estació de Renfe és de gairebé un quilòmetre i amb un camí poc confortable.
Obres incomprensibles
Precisament per aquest projecte de supressió de les estacions, les entitats vallesanes no entenen la inversió de gairebé dos milions d'euros en millores a aquests espais. "Resulta incomprensible que es vulgui executar obres (construir ascensors, recréixer andanes, instal·lar megafonia...) a estacions que han de desaparèixer mentre un important percentatge de la xarxa de Rodalies està encara sense cap tipus de solució d'accessibilitat", denuncien.
Per tot, exigeixen al Ministeri de Foment i a Renfe l'aturada immediata d'aquestes obres per destinar les inversions a estacions que no estiguin pendents de ser abandonades i requereixin mesures per garantir l'accessibilitat universal i el dret a la mobilitat a totes les persones, "a fi d'acomplir la legislació i normativa vigent d'àmbit català, espanyol i europeu". "Recordem que el termini màxim per assolir aquest grau d'accessibilitat al transport públic és desembre del 2017", destaquen.